Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Autopilot Tesla onder de loep vanwege reeks aanrijdingen

Kort IT-nieuws van vandaag.

17 augustus 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Bezos stapt naar rechter omdat Musk maanlander mag bouwen

Jeff Bezos
Jeff Bezos © Amazon

Zakenman en multimiljardair Jeff Bezos stapt naar de rechter. Hij is het er niet mee eens dat SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van rivaal Elon Musk, een maanlander mag bouwen, en niet zijn eigen ruimtevaartbedrijf Blue Origin.

Bezos heeft daarom een zaak aangespannen bij de Court of Federal Claims in Washington, een aparte rechtbank voor financiële zaken tegen de Amerikaanse overheid. Blue Origin zegt dat de beslissing van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA onwettig is en dat de voorstellen van SpaceX en Blue Origin niet goed zijn beoordeeld.

SpaceX kreeg het contract voor de maanlander eerder dit jaar. Het bedrijf van Musk ontwikkelt een vaartuig waarmee astronauten voor het eerst sinds 1972 weer voet op de maan moeten zetten. Dat moet over een paar jaar gebeuren. Het vaartuig wordt Starship HLS (Human Landing System) genoemd. Met de deal is een bedrag van 2,89 miljard dollar gemoeid, omgerekend bijna 2,5 miljard euro.

Blue Origin van Bezos was ook in de race voor de opdracht. Het bedrijf klaagde eerder tevergeefs bij de General Accounting Office, de Amerikaanse versie van de Rekenkamer.

Bezos en Musk zijn verwikkeld in een ruimterace. Hun bedrijven werken beide samen met de NASA. Ze proberen lucratieve contracten van de Amerikaanse overheid te krijgen en daarnaast willen ze beide toeristische vluchten naar de ruimte verkopen. Bezos ging vorige maand zelf kort de ruimte in. (ANP)


 

Website voor zelftesten werkt weer na haperingen door drukte

wanhoop
© Shutterstock - fizkes

De problemen met de website waar mensen gratis zelftesten voor het coronavirus kunnen bestellen, zijn verholpen. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten. Eerder maandag ondervonden mensen problemen met Zelftestenbestellen.nl. De site was overbelast.

Waarom de systemen de drukte niet aankonden, kan het ministerie niet zeggen. Op maandag zouden er geen nieuwe brieven met bestelcodes bezorgd moeten zijn, dus daar kan het niet aan liggen. In eerder verstuurde brieven stond dat vanaf maandag de sneltesten verstuurd zouden worden. Misschien is er verwarring ontstaan bij mensen die dachten dat ze vanaf dan pas de sneltesten konden bestellen.

Uiteindelijk werden de problemen volgens het ministerie met "enkele kleine aanpassingen" verholpen, waardoor de pagina de drukte nu aankan. De site was maandagavond goed bereikbaar. Voor zover bekend zijn in de rest van de bestelketen, bijvoorbeeld in de centra waar de pakketten verzonden worden, door de drukte van maandag geen problemen ontstaan.

De Rijksoverheid stuurt deze weken alle huishoudens een brief met daarin een code waarmee ze twee zelftesten kunnen bestellen. Demissionair minister-president Mark Rutte benadrukte eerder dat het vooral gezien moet worden als een bewustwordingscampagne. De hoop is dat mensen zonder coronaklachten vaker een test afnemen voordat ze bijvoorbeeld op hun werk of in hun vrije tijd contact hebben met grotere groepen anderen.

Het is de bedoeling dat begin september alle huishoudens hun bestelcode ontvangen hebben. De tests worden binnen tien dagen na bestelling verzonden. (ANP)

 


 

Autopilot Tesla onder de loep vanwege reeks aanrijdingen

Tesla
Tesla Model 3 © Tesla

Autoriteiten in de Verenigde Staten zijn een onderzoek begonnen naar de veiligheid van de autopilot van Tesla na een reeks aanrijdingen. De Amerikaanse toezichthouder NHTSA kondigde aan het bestuurdersassistentiesysteem van de producent van elektrische auto's nader te bestuderen.

Sinds januari 2018 zou het systeem betrokken zijn geweest bij zeker elf aanrijdingen. Daarop is de NHTSA nu een onderzoek gestart naar verschillende Tesla-modellen die tussen 2014 en 2021 zijn gemaakt. In totaal gaat het om 765.000 auto's van het type Model Y, Model S en Model 3.

De elf crashes, die veelal plaatsvonden toen het donker was, zorgden ervoor dat zeker zeventien mensen gewond raakten. Daarbij viel er één dodelijk slachtoffer te betreuren.

De NHTSA heeft de afgelopen jaren met tal van speciale crashonderzoeksteams individuele Tesla-ongelukken bestudeerd. Het gaat om zeker dertig aanrijdingen waarbij Tesla's betrokken waren. Daarbij bestaat het vermoeden dat ze verband houden met de autopilot. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.