Innovatie & Strategie

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. ASML ziet bestellingen bijna verdubbelen

Kort IT-nieuws van vandaag.

21 juli 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Musk voor even weer rijkste persoon op aarde

Elon Musk
© Shutterstock

Elon Musk mag zich weer even de rijkste persoon op aarde noemen. Die eer heeft de topman van Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX te danken aan rivaal Jeff Bezos. De voormalige topman van techbedrijf Amazon maakt met een raket van zijn eigen ruimtevaartbedrijf Blue Origin een ruimtereis. Hij is dan nog altijd wel rijker dan Musk, maar bevindt zich niet meer op aarde.

Musk heeft 177,6 miljard dollar achter zijn naam staan, omgerekend meer dan 150 miljard euro. Daarvan zit het merendeel in aandelen van bedrijven als Tesla. Bezos is met 204,5 miljard dollar een stuk rijker. Bij hem zijn het vooral aandelen in Amazon die zijn rijkdom vormen.

De Fransman Bernard Arnault is de rijkste Europeaan met 164,2 miljard dollar. Arnault is de topman van luxeconcern LVMH dat eigenaar is van modemerken als Louis Vuitton en drankbedrijven als cognacmerk Hennessy en champagnemerk Moët en Chandon.

Bezos uitstapje naar de ruimte, waarvan ook de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen deel uitmaakt, duurt al met al 11 minuten. Daarvan zijn de passagiers enkele minuten gewichtloos op iets meer dan 100 kilometer boven het aardoppervlak. Dat is net boven de zogeheten Kármánlijn, die internationaal als het begin van de ruimte wordt gezien.

De Verenigde Staten hanteren een lijn van 50 mijl of 80 kilometer boven het aardoppervlak. Richard Branson, een andere miljardair, vloog eerder deze maand met een raketaangedreven vliegtuig van zijn bedrijf Virgin Galactic tot die hoogte. Branson is volgens de Bloomberg Billionaires Index goed voor een vermogen van 6,7 miljard dollar. (ANP)

 


 

China pakt techbedrijven aan om suggestieve kinderfoto's

Jack Ma
© Ali Group

Chinese toezichthouders hebben techbedrijven waaronder grootmachten Tencent en Alibaba beboet voor het verspreiden van seksueel suggestieve beelden van kinderen. De beelden moeten ook worden verwijderd. Hoeveel de bedrijven moeten betalen, is niet bekendgemaakt.

De afgelopen maanden maakten internetgebruikers en staatsmedia al melding van webwinkels en onlinemarktplaatsen waar verkopers suggestieve foto's van kinderen gebruiken om hun waren te slijten. Ook zouden ze gifjes en video's plaatsen van de minderjarigen. Behalve Tencent en Alibaba, die met hun diensten QQ en Taobao te weinig hadden gedaan om het gedrag tegen te gaan, werden ook filmpjesdienst Kuaishou, berichtendienst Weibo en de Pinterestachtige app Little Red Book beboet.

De boetes zijn onderdeel van de aanpak van zaken op het web die "kwalijk zijn voor het fysieke en mentale welbevinden van minderjarigen", liet de Cyberspace Administration of China (CAC) weten. Daarmee komt er opnieuw druk vanuit Chinese toezichthouders op de internetsector. De afgelopen tijd werd die al aangepakt vanwege onder meer mededingingsovertredingen en de omgang met data van gebruikers. (ANP)

 


 

ASML ziet bestellingen bijna verdubbelen

ASML chipmachine
© ASML

Chipmachinefabrikant ASML heeft in het afgelopen kwartaal het orderboek haast zien verdubbelen. Door de krapte op de chipmarkt zijn er veel bedrijven met uitbreidings- of vernieuwingsplannen en dat bleek uit zo'n 8,3 miljard euro aan orders. In totaal heeft ASML nu 17,5 miljard euro aan bestellingen in de boeken staan.

De komende tijd blijft die vraag nog wel hoog, stelt topman Peter Wennink. Niet alleen willen klanten de allernieuwste technologie hebben, maar ook de vraag naar wat minder geavanceerde machines voor processors en geheugenchips is groot. ASML werkt daarom aan het verhogen van de capaciteit en de verkopen met ongeveer een derde ten opzichte van vorig jaar. "Dat zit zeer sterk tegen onze maximale capaciteit aan."

De omzet kwam uit op 4 miljard euro, wat iets lager was dan in het eerste kwartaal, maar paste in de verwachtingen van ASML. Behalve chipmachines verkocht het bedrijf ook de nodige software-updates aan klanten. Daarmee kunnen die met hun bestaande machines de productiecapaciteit verbeteren. "Klanten willen graag meer chips per uur maken, dus zorgen we daar voor", aldus Wennink.

Verder geeft ASML aan voor het eerst een nieuw model van zijn geavanceerde EUV-chipmachines aan klanten te hebben geleverd. Bovendien vernieuwde het voor de 100e keer een chipmachine van een ouder model, waardoor die weer jaren vooruit kunnen.

De vraag naar die chipmachines is ook groot, weet Wennink. "Voor die machines, die wij volwassen producten noemen, moet er echt een significante capaciteitsgroei zijn." De topman denkt aan meer dan 10 procent per jaar. De productie van EUV-machines gaat van 55 stuks per jaar dit jaar en volgend jaar, naar 60 in 2023. "We praten nu met onze toeleveranciers om dat mogelijk te maken."

Van alle verkopen is meer dan de helft winst voor ASML, al is dat wel voor belastingen en afschrijvingen. Uiteindelijk bleef er onder de streep een nettowinst van ruim 1 miljard euro over. Dat geld steekt het bedrijf onder meer in een nieuw aandeleninkoopplan om de aandeelhouders te belonen. Daarvoor trekt ASML tot eind 2023 9 miljard euro uit. Het nog lopende aandeleninkoopprogramma ter waarde van 6 miljard euro wordt dan voortijdig stopgezet. Daarvan had ASML al 5,2 miljard euro in eigen aandelen gestoken. (ANP)

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.