Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Apple wil van personeel VS weten of ze gevaccineerd zijn

Kort IT-nieuws van vandaag.

2 september 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Google gaat in beroep tegen Franse boete om auteursrechten

Hamer rechter
© Shutterstock - Mind and I

Technologiebedrijf Google gaat in beroep tegen een boete van 500 miljoen euro die het in Frankrijk kreeg. De onderneming werd in juni beboet omdat het de auteursrechten van mediabedrijven zou hebben geschonden. Volgens de Franse mededingingsautoriteit had Google niet voldaan aan een bevel om een deal te sluiten met Franse mediabedrijven over het plaatsen van hun nieuwsberichten op het eigen platform.

Die opdracht kreeg Google vorig jaar van de Franse toezichthouder. Google plaatste nieuwsberichten van mediabedrijven door op zijn eigen nieuwsdienst Google News zonder dat mediabedrijven daar geld voor kregen. Daarmee werden hun rechten geschonden.

De Autorité de la concurrence liet bij het uitdelen van de boete weten dat de hoogte daarvan samenhing met de ernst van de overtredingen en het gedrag van Google. "Dat heeft gezorgd voor verdere uitstel bij het handhaven van de wetgeving", aldus voorzitter Isabelle de Silva destijds.

Google stelt nu de boete "buiten proporties" te vinden, zeker aangezien de techonderneming naar eigen zeggen veel moeite heeft gestoken in de onderhandelingen met Franse mediabedrijven. Volgens Sébastien Missoffe, het hoofd van Google Frankrijk, is het bedrijf het daarnaast oneens met enkele juridische punten. Google liet in juli al weten zeer teleurgesteld te zijn over de boete. (ANP)

 


 

Amazon wereldwijd op zoek naar 55.000 mensen voor techfuncties

Now hiring
© CC BY-2.0 - Flickr - Nathan Stephens

Amazon wil in de komende maanden wereldwijd 55.000 mensen aannemen voor technologie- en kantoorfuncties. Dat aantal staat gelijk aan meer dan een derde van het personeelsbestand van Google en bijna net zoveel mensen als er voor Facebook werken. De wervingsactie komt van de nieuwe topman Andy Jassy, die sinds deze zomer de leiding bij Amazon in handen heeft.

Volgens Jassy heeft Amazon meer 'vuurkracht' nodig om de vraag naar diensten vanuit de detailhandel, clouddiensten en de advertentietak bij te kunnen houden, bovenop de andere activiteiten van het bedrijf. Zo zijn er ook veel nieuwe mensen nodig voor Project Kuiper, waarbij Amazon satellieten in een baan om de aarde brengt voor de toegang tot breedbandinternet.

"Er zijn zoveel banen tijdens de pandemie die zijn verplaatst of veranderd, en er zijn zoveel mensen die nadenken over andere en nieuwe banen," zei Jassy, die een Amerikaans onderzoek van PwC aanhaalde waaruit naar voren kwam dat 65 procent van de Amerikaanse werknemers een nieuwe baan wilde. De nieuwe werknemers zouden een toename van 20 procent betekenen van Amazons personeelsbestand van tech- en kantoorpersoneel. Daar werken momenteel wereldwijd zo'n 275.000 mensen, aldus het bedrijf.

De wervingsactie van Amazon volgt op een periode waarin het bedrijf de nodige kritiek kreeg op zijn personeelsbeleid, onder meer over de opstelling van het bedrijf tegen vakbonden. Zo mislukte een poging van werknemers in een distributiecentrum in Alabama om zich te verenigen in een vakbondsafdeling.

Ook de werkdruk zou op veel afdelingen te hoog zijn. Zo gingen er berichten rond over Amerikaanse Amazon-chauffeurs die vanwege de hoge werkdruk in een fles in hun bestelbus urineren omdat ze geen tijd hebben voor een echte sanitaire stop. Ook zouden medewerkers in de distributiecentra iedere elf seconden een nieuw artikel moeten pakken. Voormalig Amazon-baas Jeff Bezos beloofde daarop verbeteringen en zei dat het bedrijf meer oog krijgt voor het welzijn van zijn werknemers. (ANP)

 


 

Apple wil van personeel VS weten of ze gevaccineerd zijn

injectiespuiten
© Shuterstock - Rose Makin

Apple vraagt van zijn werknemers in de Verenigde Staten om hun vaccinatiestatus te delen. Daarmee zet het techbedrijf een volgende stap in zijn beleid rondom Covid-19 waarbij het concern personeel niet verplicht om zich te laten inenten.

De iPhone-maker heeft personeel in een memo gevraagd hun status vrijwillig bekend te maken voor half september, ongeacht of ze op afstand of vanaf kantoor werken. Het bedrijf zegt de gegeven te gebruiken voor het verbeteren van zijn coronaprotocollen. Apple vroeg aan werknemers in verschillende staten in de VS al eerder om deze gegevens om daarmee aan lokale regels te voldoen.

In tegenstelling tot een aantal andere bedrijven in de technologiesector geldt voor personeel van Apple geen vaccinatieplicht. Maar het bedrijf is wel harder geworden in het aansporen van werknemers. Onlangs is Apple een campagne gestart om het personeel aan te moedigen zich te laten vaccineren.

Apple heeft zijn werknemers laten weten dat het de vaccinatiegegevens "vertrouwelijk en veilig" houdt door de informatie samen te voegen en managers niet op de hoogte te stellen van de reacties. Toch zou die situatie in de toekomst kunnen veranderen, aldus het bedrijf.

Het techbedrijf zal uiteindelijk alle medewerkers van het hoofdkantoor verplichten terug te keren naar kantoor. Dat plan is al meermaals uitgesteld. Het bedrijf heeft werknemers laten weten dat ze een maand van tevoren weten waar ze aan toe zijn. De terugkeer naar kantoor zal niet voor januari zijn. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.