Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. 'Apple weigerde ooit te praten over Tesla-overname'

Kort IT-nieuws van vandaag.

23 december 2020

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 

 

Ziekenhuis koopt robotarm van Tijns nagellak

Het Prinses Máxima Centrum, het in oncologie gespecialiseerde kinderziekenhuis in Utrecht, koopt een robotarm om kinderen met een tumor in de hersenstam beter mee te onderzoeken. De arm wordt betaald uit de opbrengst van de nagellakactie van het inmiddels overleden patiëntje Tijn. De robotarm helpt de neurochirurg om op een veilige manier tumorweefsel af te nemen voor diagnostiek.

Tijn Kolsteren (2010-2017), die ook aan hersenstamkanker leed, werd nu vier jaar geleden een nationale held door zijn nagellak-actie. Dat was nadat hij een bezoek had gebracht aan het Glazen Huis van 3FM Serious Request. Nederland sloeg massaal de door hem aangeboden lak in. Er werd zo 1,2 miljoen voor een robot opgehaald. Het geld werd ondergebracht bij de Stichting Semmy. John Emmerik en Nicole van Dijk-Bakker richtten deze stichting in 2007 op, na het overlijden van hun zoon Semmy aan hersenstamkanker.

De nieuwe robotarm zal volgens het Prinses Máxima Centrum gebruikt worden om biopten te kunnen nemen uit diepgelegen hersentumoren bij kinderen. "Ook kan op termijn met het robotsysteem medicatie direct in deze diepgelegen tumoren toegediend worden, voor hopelijk een effectievere behandeling met minder bijwerkingen", aldus het ziekenhuis.

"Direct medicijnen bij hersenstamtumoren brengen, dat hebben we met onze stichting vanaf het begin voor ogen gehad. Dat wilden we bij Semmy al toedienen. Het geeft ons veel voldoening om nu deze nieuwe robotarm aan te bieden", aldus de ouders van Semmy.

De robotarm zal naar verwachting begin volgend jaar in gebruik worden genomen. Tijn overleed in 2017 een week voor zijn zevende verjaardag aan DIPG, een vorm van hersenstamkanker. In Nederland krijgen elk jaar 150 kinderen een hersentumor, van wie tien in de hersenstam. Er is nog geen genezing mogelijk.

"Tijn wilde anderen helpen. De aanschaf van de robotarm zorgt ervoor dat hij dit, indirect, nog steeds doet. Wij hopen dat de robotarm gaat bijdragen aan een behandeling van hersenstamkanker, opdat in de toekomst genezing mogelijk is. Het gemis van je kind is onmenselijk groot, wij hopen dat anderen dit leed bespaard blijft", zeggen Tijns ouders, Jolanda en Gerrit Kolsteren. (ANP)

 

 

Biden start presidentieel Twitteraccount met nul volgers

Twitter
©Flickr

De aankomend Amerikaanse president Joe Biden krijgt bij zijn aantreden op 20 januari volgend jaar het twitteraccount @POTUS van zijn voorganger Donald Trump overgedragen. Wat niet meegaat zijn de 33,2 miljoen volgers die het account momenteel heeft, heeft de microblogdienst meegedeeld.

Trump nam in 2017, na zijn aantreden het account over van Barack Obama. Trump kreeg bij de overdracht wel de 13 miljoen volgers van de feed. Het @POTUS-account wordt doorgaans gebruikt voor het doen van algemene beleidsmededelingen.

De tweets van Trump worden gearchiveerd, waarschijnlijk onder de naam @POTUS45. Trump is de 45e president van de Verenigde Staten. Twitter deelde mee dat ook de accounts van de first lady en de presidentiële woordvoerder op nul worden gezet.

De aftredend president gebruikt zijn persoonlijke account @realDonaldTrump om zijn vaak ongezouten mening over de gang van zaken met zijn volgers te delen. Daarmee bereikt hij op dit moment 88,5 miljoen volgers wereldwijd. Deskundigen schatten echter dat zeker een derde tot de helft van de gebruikers van @realDonaldTrump spookaccounts zijn. (ANP)

 

 

Biden belooft terug te slaan na Russische cyberaanval

Joe Biden
Joe Biden ©CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

"De cyberaanval op de Verenigde Staten door Rusland, die een groot gevaar vormt voor de nationale veiligheid van het land, zal niet onbeantwoord blijven. Mijn regering zal gerichte actie ondernemen om de aanval te pareren." Dat zei aankomend Amerikaans president Joe Biden op een persconferentie.

Biden uitte ook forse kritiek op huidig president Donald Trump. "Deze aanval vond plaats onder zijn leiding, maar hij lette niet op. Dat krijg je als je de verdediging tegen cyberaanvallen verwaarloost," aldus Biden.

Vorige week werd bekend dat hackers hebben kunnen doordringen tot de computersystemen van meerdere Amerikaanse ministeries.

De nieuwe president beloofde ook dat zijn regering met meer coronasteunpakketten zal komen om de getroffen mensen en de getroffen Amerikaanse economie te steunen. (ANP)

 

 

Musk: Apple weigerde ooit te praten over Tesla-overname

Musk, Tesla

Tesla-topman en -oprichter Elon Musk heeft op dinsdag Twitter gesteld dat hij zijn bedrijf enkele jaren geleden voor 60 miljard dollar, een tiende van de huidige waarde, wilde verkopen aan Apple. Apple-topman Tim Cook weigerde toen echter een afspraak in te plannen, aldus Musk. Het is niet voor het eerst dat de Tesla-topman markante uitspraken doet op Twitter.

Musk schreef in zijn bericht dat hij contact opnam met Apple tijdens de "donkerste dagen" in de ontwikkeling van de elektrische auto Tesla Model 3. In 2017 verslond het bedrijf geld toen het de productie van het Model 3 wilde ophogen. De excentrieke Tesla-baas zei tegen arbeiders in zijn fabriek in Fremont (Californië) toen dat het bedrijf door een "productiehel" van zes maanden of langer heen zou gaan. Enkele weken daarna postte Musk op Twitter dat hij op het dak van de fabriek sliep zodat hij altijd in de buurt zou zijn om problemen op te lossen.

In diezelfde tijd besloot Apple een systeem voor zelfrijdende auto's te ontwikkelen en stapte het af van het idee om een elektrische auto te ontwikkelen en met Tesla te gaan concurreren. In de laatste jaren heeft Apple meerdere oud-bestuurders van Tesla aangenomen en heeft het bedrijven overgenomen die zelfrijdende auto's bouwen. Dat duidt erop dat Apple mogelijk weer overweegt om zelf een model op de markt te brengen.

Een woordvoerder van Apple weigerde in te gaan op Musks bericht op Twitter. Ook Tesla gaf geen commentaar. De waarde van de aandelen van beide bedrijven zijn sinds 2017 verveelvoudigd. Het aandeel Tesla steeg in die tijd 1400 procent in waarde, maar is nog altijd minder dan een derde van een Apple-aandeel waard. Toen persbureau Reuters deze week meldde dat Apple in 2024 een zelfrijdende auto voor consumenten op de markt wil brengen, nam het aandeel Apple in waarde toe terwijl dat van Tesla in waarde daalde.

Musk heeft een historie van problemen door uitspraken die hij op Twitter deed. Zo schreef hij ooit onder meer dat hij Tesla van de beurs wilde halen en dat hij de financiering daarvoor rond had. Dat bleek niet zo te zijn en hij werd door de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC op de vingers getikt. Hij mocht daarna geen bedrijfsgevoelige informatie meer op Twitter zetten zonder toestemming van het juridische team van Tesla. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.