Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. 'Apple verwacht dit jaar stuk meer iPhones te verkopen'

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Mediabedrijven willen gezamenlijk onderhandelen met techreuzen

Google
© Flickr/Open Grid Scheduler

Twaalf Nederlandse mediabedrijven willen gezamenlijk over hun zogeheten uitgeversrecht onderhandelen. Dat bestaat sinds begin vorige maand toen een Europese richtlijn het voor nieuwsmedia makkelijker maakte om controle te krijgen over hoe hun berichten worden doorgeplaatst. Hoewel de mediabedrijven geen partijen noemen waar ze gezamenlijk mee willen onderhandelen, gaat het hoogstwaarschijnlijk om techbedrijven Facebook en Google.

Het zit mediabedrijven al langer dwars dat Google en Facebook doorverwijzen naar hun berichten en mede daardoor veel meer advertentie-inkomsten binnenhalen dan de nieuwssites en -zenders zelf. Het Nederlandse initiatief staat niet op zichzelf. Eerder kondigde een grote groep Deense mediabedrijven al aan samen te willen onderhandelen.

Naast NOS, NPO, Talpa en RTL hebben ook DPG Media, het moederbedrijf van onder meer de Volkskrant, het AD en Nu.nl, en Mediahuis, dat achter De Telegraaf, NRC en een reeks regionale kranten zit, zich aangesloten bij het initiatief. Ook de uitgevers van het Reformatorisch Dagblad, het Financieele Dagblad en het Nederlands Dagblad en tijdschriftenuitgevers als ONE Business en WPG Media doen mee.

De twaalf uitgevers en omroepen stellen nog wel enige tijd nodig te hebben om te onderzoeken of het lukt om tot gezamenlijke afspraken te komen. Dat wijten ze aan "de complexiteit van dit thema". (ANP)

 


 

Bloomberg: Apple verwacht dit jaar stuk meer iPhones te verkopen

Apple verwacht dit jaar veel meer exemplaren van de nieuwste iPhone te verkopen dan in voorgaande jaren. Het techbedrijf heeft zijn leveranciers gevraagd om dit jaar 90 miljoen van de nieuwste generatie smartphones te bouwen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De afgelopen jaren waren dat er zo'n 75 miljoen.

Komende herfst, naar verwachting in september, introduceert Apple zijn nieuwe serie smartphones. Vorig jaar werden de producten wegens toeleveringsproblemen in oktober geïntroduceerd.

Volgens ingewijden zal de iPhone 13 een grotere stap vooruit zetten dan zijn voorganger deed. Zo heeft de nieuwste telefoon van Apple een stuk betere processor en camera. De volgende iPhone zal de tweede zijn met 5G. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.