Innovatie & Strategie

Branche
IT-kort

IT-kort, o.a Apple versnelt werk aan zelfrijdende elektrische auto

Kort IT-nieuws van vandaag.

19 november 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

SK Hynix mag ASML-machines niet gebruiken in China

ASML

De Zuid-Koreaanse chipfabrikant SK Hynix mag de nieuwe chipmachines van ASML niet in China gebruiken. De plannen van SK Hynix om zijn grote chipfabriek in China te vernieuwen en de productie van geheugenchips efficiënter te maken met de nieuwe apparatuur van de Nederlandse chipmachinemaker komen daarmee in gevaar. De Verenigde Staten willen namelijk niet dat de geavanceerde machines van ASML worden geplaatst in China.

De mogelijke tegenslag kan SK Hynix, een van 's werelds grootste leveranciers van geheugenchips, die in een breed assortiment van producten van smartphones tot datacenters worden gebruikt, het volgende slachtoffer maken van de geopolitieke strijd tussen de VS en China. De nieuwe EUV-machines van ASML, die met behulp van extreem ultraviolet licht structuren op chips aanbrengen, zijn al langer onderdeel van het politieke spanningsveld tussen de twee economische grootmachten.

Onder voormalig president Donald Trump heeft Washington een exportverbod ingesteld voor hoogwaardige technologieën naar China. De Amerikanen willen niet dat geavanceerde machines, zoals die van ASML, door de Chinezen kunnen worden gebruikt om het leger te versterken. Ook onder president Joe Biden blijft het Witte Huis zich inzetten om te voorkomen dat China Amerikaanse en aanverwante technologieën in handen krijgt om de krijgsmacht te moderniseren.

De fabriek van SK Hynix in het Chinese Wuxi is van cruciaal belang voor de wereldwijde elektronica-industrie, die al met chiptekorten kampt, omdat het bedrijf daar ongeveer de helft van zijn geheugenchips maakt. Die chips zijn goed voor 15 procent van het wereldwijde aanbod. De chipfabrikant heeft de EUV-machines van ASML nodig om de kosten van de geheugenchips te beheersen en de productie te versnellen.

Grote concurrenten van SK Hynix, zoals het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics en het Amerikaanse Micron Technology, stappen ook over op de nieuwe EUV-machines van ASML, maar gebruiken die niet op fabriekslocaties waar de machines te maken hebben met exportbeperkingen. (ANP)


Apple versnelt werk aan zelfrijdende auto

Apple

Het Amerikaanse technologieconcern Apple is de werkzaamheden aan een volledig zelfrijdende elektrische auto aan het versnellen. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Bloomberg. Apple zou in 2025 een eigen auto op de markt willen brengen.

Bij die auto zou menselijk ingrijpen niet nodig en zijn er dan ook geen stuurwiel en rem- en gaspedalen ingebouwd, aldus de ingewijden. Het autoproject van Apple genaamd 'Titan' loopt al jaren en wordt sinds september geleid door software-ingenieur Kevin Lynch. Hij nam de leiding over het project over van Doug Field, die naar autoconcern Ford Motor is vertrokken. De lanceerdatum van 2025 hangt wel af van het afronden van de complexe technologie voor zelfsturende voertuigen.

Andere apparaten

De auto zal ook sterk zijn geïntegreerd met andere apparaten en technologische diensten van Apple. In het midden van de auto zou een soort iPad-achtig scherm voor bedieningsfuncties moeten komen. Naar verluidt heeft Apple met meerdere automakers gepraat over samenwerking bij de bouw van het voertuig. Het bedrijf zou kijken naar productie in de Verenigde Staten. Apple zou ook werken aan eigen batterijtechniek voor de wagen. De iPhone-producent wilde geen commentaar geven tegen Bloomberg.

Ook rivalen als Google-moederconcern Alphabet werken aan auto's die autonoom kunnen rijden, net als Tesla. (ANP)

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.