Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Apple verkoopt meer Macs en minder iPhones

Kort IT-nieuws van vandaag

30 oktober 2020

Kort IT-nieuws van vandaag

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 

 


Boycot grote adverteerders deert Facebook niet

facebook logo

Facebook heeft in het derde kwartaal ruim een vijfde meer inkomsten uit advertenties gehaald, ondanks de boycot die veel grote bedrijven deze zomer tegen het socialmediabedrijf afkondigden. Over de nabije toekomst is het techconcern, dat ook Instagram en WhatsApp bezit, pessimistischer. De dreiging van strengere regelgeving voor socialemediabedrijven zorgt voor onzekerheid.

De omzet in het derde kwartaal bedroeg 21,5 miljard dollar, een stijging van 22 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Die toename was volledig toe te schrijven aan gestegen inkomsten van adverteerders die platforms van Facebook gebruiken. De operationele winst steeg daarbij met 12 procent tot 8 miljard dollar.

Daarmee lijkt de advertentiestop die onder andere Unilever, Coca-Cola, Starbucks en Pepsico tegen Facebook afkondigden weinig te deren. De bedrijven kondigden in juli aan voorlopig niet meer via Facebook te adverteren, omdat het bedrijf te weinig zou doen om racisme en haat op zijn platforms te bestrijden.

Uit een toelichting van financieel directeur David Wehner komt naar voren dat de gevaren voor Facebook niet zozeer uit de hoek van adverteerders komen. Voor 2021 voorziet hij "toenemende onzekerheid". Die ontstaat onder andere door aangescherpte privacymaatregelen in het besturingssysteem voor iPhones, waardoor het mogelijk moeilijker wordt munt te slaan uit persoonsgegevens.

Privacy Shield

Daarnaast beperken autoriteiten in de Europese Unie het sturen van persoonsgegevens naar de Verenigde Staten door socialmediabedrijven, nadat het Europese Hof van Justitie een verdrag daarover ongeldig had verklaard. Ook in eigen land ligt het Amerikaanse bedrijf onder vuur. Een commissie van Amerikaanse Congresleden oordeelde onlangs vernietigend over de monopoliepositie van Facebook en zinspeelde op de gedwongen opsplitsing van het bedrijf.

Ondanks de toenemende kritiek op Facebook, stijgt het aantal gebruikers van de social media nog altijd aanzienlijk. In september hadden de sites van het Amerikaanse internetconcern 1,8 miljard dagelijks actieve gebruikers, 12 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal maandelijks actieve gebruikers steeg even hard tot ruim 2,7 miljard mensen. (ANP)

 

 


Rechter: Facebook moet stukken delen met Europese Commissie

rechter hamer
© Pixabay License

Facebook moet onderzoekers van de Europese Commissie naar oneerlijke concurrentie inzage geven in sommige documenten. Maar daaraan zijn wel voorwaarden verbonden, heeft het Gerecht van de Europese Unie bepaald.

Facebook was naar het Gerecht gestapt omdat het bedrijf vindt dat de commissie om buitensporig veel e-mailverkeer van personeel en andere stukken vroeg. Die zouden bovendien gevoelige persoonlijke informatie bevatten van werknemers.

De gevraagde documenten moeten worden ondergebracht in een "virtuele datakamer", zegt de rechtbank, onderdeel van het Europees Hof van Justitie. De leden van het onderzoeksteam van de commissie mogen ze daar bekijken, maar dat moeten er zo min mogelijk zijn. Een even groot aantal juristen van Facebook Ierland mag meekijken, aldus het Gerecht.

De commissie onderzoekt onder meer of Facebook zijn marktmacht niet misbruikt om concurrenten van zijn koop- en verkoopplatform Marketplace weg te drukken. (ANP)

 

 


Google-moeder profiteert van toegenomen reclame-inkomsten

Google-moedermaatschappij
© Alphabet

Google-moeder Alphabet heeft de afgelopen periode geprofiteerd van toegenomen reclame-inkomsten op de zoekmachine en YouTube. Bedrijven besteedden weer meer geld aan advertenties nadat ze er in het tweede kwartaal nog op hadden bespaard. De cloudactiviteiten en de appwinkel deden het ook goed.

De advertentie-inkomsten van YouTube stegen naar ruim 5 miljard dollar, tegen 3,8 miljard dollar vorig jaar. De clouddiensten en abonnementen deden het eerder ook al goed omdat veel bedrijven over ging op thuiswerken. De omzet van die tak steeg van 2,4 miljard naar 3,4 miljard dollar.

De omzet van Alphabet kwam in het derde kwartaal uit op 46,2 miljard dollar tegen 40,5 miljard dollar een jaar eerder, een stijging van 14 procent. Onder de streep bleef een winst over van 11,2 miljard dollar. Een jaar eerder was dat 7 miljard. De sterke cijfers volgen op een kwartaal waarin de omzet van de techgigant wat daalde. (ANP)

 

 


Apple verkoopt meer Macs en minder iPhones

Tim Cook
Tim Cook © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com - ACC

Apple heeft de afgelopen periode meer Mac-computers verkocht dan ooit. Dat komt omdat mensen vanwege de coronapandemie thuiswerkten maar ook veel kinderen volgden wereldwijd thuis hun lessen via een computer. De omzet van de iPhone-tak viel tegen. Dat komt omdat klanten wat langer moesten wachten op de komst van de vertraagde iPhone 12.

Doordat de nieuwe smartphone van Apple later in de winkels lag, werden de eerste verkoopcijfers van de iPhone 12 niet meegenomen in laatste verslagperiode van het gebroken boekjaar. De omzet van Macs, iPads, diensten en de verzamelcategorie waar onder meer de Apple Watch en draadloze oordopjes onder vallen, stegen allemaal.

De omzet van Apple steeg het afgelopen kwartaal in alle regio's, behalve in China. Dat komt volgens topman Tim Cook door de vertraagde iPhone 12. "Wat we in de eerste vijf dagen aan verkoopcijfers zien, geeft ons veel vertrouwen dat China zal terugkeren naar groei in ons fiscale eerste kwartaal", vertelde Cook aan persbureau Reuters.

Apple sloot het boekjaar af met een omzet van 274,5 miljard dollar, tegen 260,2 miljard dollar het jaar ervoor. Onder de streep bleef een winst over van 57,4 miljard dollar. Een jaar eerder was dat bijna 55,3 miljard dollar. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.