Innovatie & Strategie

Branche
it-kort

IT-kort: o.a. Apple verkocht meer aan thuiswerkers

Kort nieuws van vandaag.

Kort nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:


Apple verkocht meer apparaten aan thuiswerkers

iPhonemaker Apple heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar de omzet met 11 procent opgevoerd. Het bedrijf verkocht niet alleen meer telefoons, maar zag ook aanzienlijke groei in zijn Mac-computertak in een kwartaal waarin veel mensen thuis werkten.

Ook de omzet van iPads, diensten en de verzamelcategorie waar onder meer de Apple Watch en draadloze oordopjes onder vallen, steeg. Apple verkocht bovendien meer in alle regio's.

Analisten keken vooral naar herstel in China, waar Apple in het eerste kwartaal nog veel last had van gesloten winkels. Relatief stegen de verkopen het meest in Europa. Apple behaalde meer dan 60 procent van zijn omzet buiten thuismarkt de Verenigde Staten. Apple zette in totaal een omzet van 59,7 miljard dollar in de boeken.

Anders dan voorzien

Dat was veel hoger dan analisten hadden voorzien. Die dachten aanvankelijk dat consumenten hun geld niet zouden besteden aan dure Apple-producten in onzekere tijden. Onder de streep bleef uiteindelijk een kleine 11,3 miljard dollar over.

Het aandeel Apple sloot donderdag op 384,76 dollar, maar steeg in de zogeheten nabeurshandel voor het eerst boven de 400 dollar. Het bedrijf vindt dat een aandeel daarmee te duur wordt voor gewone beleggers en gaat de aandelen splitsen. Ieder aandeel wordt eind augustus in vieren gedeeld, waardoor de prijs van een aandeel weer een stuk goedkoper wordt. (ANP)


Coronacrisis goed voor verkoop Amazon

Webwinkelreus Amazon heeft in het tweede kwartaal flink geprofiteerd van de vele onlineshoppers tijdens de talloze coronalockdowns in de wereld. Er was sprake van een soort online stormloop omdat consumenten massaal probeerden om fysieke winkels te mijden. Dat leverde het Amerikaanse concern tientallen miljarden dollars extra omzet op.

De kwartaalomzet steeg met 40 procent vergeleken met een jaar eerder tot bijna 89 miljard dollar. Amazon verdubbelde daarnaast zijn nettowinst op 5,2 miljard dollar. Ook voor een groot en snelgroeiend bedrijf als Amazon zijn dit opmerkelijke cijfers. Topman Jeff Bezos spreekt van "opnieuw een hoogst ongebruikelijk kwartaal". Hij benadrukt dat Amazon ook meer dan 4 miljard dollar aan extra kosten heeft gemaakt om zijn werknemers te beschermen tegen het virus.

Sinds maart heeft de onderneming al meer dan 175.000 nieuwe banen gecreëerd om de distributie van alle pakketjes in goede banen te leiden. Het gaat veelal om tijdelijke banen, maar Bezos geeft aan dat Amazon eraan werkt om 125.000 van die nieuwe medewerkers in vaste posities te behouden. De resultaten van Amazon zijn veel beter dan analisten in doorsnee hadden voorzien.

Amazon is ook met sterke verwachtingen gekomen voor het lopende kwartaal. Daarin denkt het bedrijf op 87 miljard tot 93 miljard dollar omzet uit te komen, aanzienlijk meer dan de marktvorsers voor mogelijk hielden. (ANP)


Omzet moederbedrijf Google lijdt onder minder advertenties

Google-moeder Alphabet heeft in het tweede kwartaal een lagere omzet in de boeken gezet dan een jaar eerder. De reclame-inkomsten lagen nog wat lager omdat veel bedrijven als kostenbesparing het advertentiebudget verkleinden. Extra omzet van de cloud-activiteiten en bijvoorbeeld abonnementen op YouTube zorgden voor een tegenwicht.

De clouddiensten en abonnementen deden het eerder ook al goed. Tijdens lockdowns zochten mensen online vertier, maar gingen ook veel bedrijven over op thuiswerk, waar Google van kon profiteren. Ook bij de zoekgigant zelf werkt het personeel vanuit huis. Dat blijft ook nog wel even zo, want eerder deze maand maakte het bedrijf bekend dat mensen tot halverwege volgend jaar thuis kunnen blijven als ze dat willen.

De omzet van Alphabet kwam uit op 38,3 miljard dollar tegen 38,9 miljard dollar een jaar eerder. De daling van 2 procent had overigens ook te maken met wisselkoersverschillen. De nettowinst was met net geen 7 miljard dollar wel fors lager, want vorig jaar bleef er in het tweede kwartaal 9,9 miljard dollar over.

Google is bij Alphabet nog altijd vrijwel volledig verantwoordelijk voor omzet en winst. De andere onderdelen, de zogeheten Other Bets waren goed voor een omzet van 148 miljoen dollar. (ANP

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.