Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Apple schikt met Amerikaanse appmakers, betaalt 100 miljoen

Kort IT-nieuws van vandaag.

27 augustus 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

'China gaat beursgang VS verbieden voor sommige techbedrijven'

Beurs, aandelen
©Pixabay License/CC0

De Chinese autoriteiten willen Chinese techbedrijven die grote hoeveelheden data van consumenten verzamelen verbieden een beursgang te maken in de Verenigde Staten. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. China gaat daarnaast van alle Chinese bedrijven eisen dat ze eerst toestemming gaan vragen voor een buitenlandse beursgang.

Peking is al enige tijd bezig de machtspositie van grote techbedrijven aan te pakken met strengere regelgeving. Vrijdag werd ook bekend dat de Chinese autoriteiten regels willen implementeren op het gebied van de algoritmes die techbedrijven gebruiken. Die algoritmes bepalen onder meer welke video's en andere inhoud worden aanbevolen aan consumenten. De nieuwe regels zouden onder meer praktijken verbieden die "verslaving of hoge consumptie aanmoedigen".

Onlangs heeft het Nationale Volkscongres van China een wet aangenomen die de privacy van mensen online beter moet beschermen. De regels gaan op 1 november in, meldde staatspersbureau Xinhua. De afgelopen tijd werden verschillende bedrijven zoals Tencent, Alibaba en taxi-app Didi aangepakt vanwege onder meer mededingingsovertredingen en hoe ze data verzamelen van gebruikers. (ANP)

 


 

Computerfabrikant HP voelt zich in groei geremd door chiptekort

Computer- en printerfabrikant HP Inc. had afgelopen kwartaal veel last van het wereldwijde chiptekort. Daardoor lukt het het Amerikaanse bedrijf niet om ten volle te profiteren van de grote vraag naar computers van de laatste tijd.

De omzet dikte op jaarbasis met 7 procent aan tot 15,3 miljard dollar. Daarmee wist HP Inc niet aan de verwachtingen te voldoen van analisten. Die hadden in doorsnee op 15,9 miljard dollar aan opbrengsten gerekend. "We hadden meer kunnen groeien als er geen tekort aan onderdelen was", aldus topman Enrique Lores.

Wel slaagde HP Inc. erin om meer winst in de boeken te zetten dan kenners voor mogelijk hadden gehouden. Onder de streep bleef 1,1 miljard dollar over, ruim de helft meer dan een jaar terug. Ook toonde de onderneming zich optimistisch in haar vooruitzichten voor de winst. Daarbij speelt mee dat HP Inc. door de sterke vraag hogere prijzen voor computers en andere apparatuur kan rekenen. (ANP)

 


 

Apple schikt met Amerikaanse appmakers, betaalt 100 miljoen

Apple heeft geschikt met een groep Amerikaanse appmakers. In een rechtszaak claimden de ontwikkelaars dat het techbedrijf teveel kosten in rekening bracht voor de distributie van hun programma's via de App Store. Apple gaat hen in totaal 100 miljoen dollar (zo'n 85 miljoen euro) betalen.

De Amerikaanse ontwikkelaars krijgen elk tussen de 250 dollar en 30.000 dollar. Het wordt gezien als een overwinning voor Apple omdat het bedrijf het verdienmodel niet hoeft aan te passen. Bedrijven moeten tot 30 procent commissie betalen aan Apple voor verkopen via de App Store. Er is al lang veel kritiek op Apple vanwege die hoge commissie.

De kwestie leidde tot een slepende rechtszaak tussen het techconcern en gamesbedrijf Epic Games, vooral bekend van het schietspel Fortnite. Epic Games beschuldigt Apple van monopolistisch gedrag en machtsmisbruik. Epic besloot vorig jaar een eigen betalingssysteem in zijn app op te nemen. Apple verbiedt dat in zijn gebruikersvoorwaarden en verwijderde de programma's van Epic daarom uit de App Store. Een Amerikaanse rechter buigt zich momenteel over die zaak.

Apple heeft daarnaast aangekondigd dat Amerikaanse ontwikkelaars gebruikers voortaan direct mogen benaderen om hen te informeren over betaalmogelijkheden buiten de iOS-app. Daarvoor kunnen ze bijvoorbeeld e-mail gebruiken. The Verge wijst echter op een beleidswijziging uit juni, waarin ook al werd aangekondigd dat developers buiten de apps om met gebruikers mogen communiceren. Toen was het echter nog niet toegestaan om alternatieve betaalmethoden te promoten. Binnen de iOS-app zelf mogen die alternatieve betaalmethoden nog steeds niet gepromoot worden. De nieuwe beleidswijziging geldt alleen voor Amerikaanse developers.  (ANP/EME)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.