Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Apple schendt met contactloos betalen ook EU-mededingingsregels

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

ACM zint op nieuwe boetes voor Apple na onvoldoende aanpassing AppStorebeleid

dating-app
dating app © Tinder

De toezeggingen die Apple heeft gedaan om datingapps gebruik te laten maken van meerdere betalingssystemen zijn toch niet voldoende, vindt de Autoriteit Consument & Markt. Eerder was de toezichthouder nog wel positief over de aanpassingen die Apple voorstelde, maar na nadere bestudering concludeert de ACM dat Apple daarmee nog niet aan de Europese en Nederlandse regels voldoet.

De ACM legde Apple in de vorige fase al voor 50 miljoen euro aan boetes op. Nu die niet het gewenste effect hebben gehad, bereidt de toezichthouder nieuwe boetes voor. Details daarover kunnen nog enkele weken op zich laten wachten.

De kwestie draait om datingapps zoals Tinder, Lexa en Bumble. Als gebruikers van die apps bijvoorbeeld een abonnement nemen, dan wordt de betaling door Apple verwerkt. De makers van die apps willen dat ook andere partijen betalingen kunnen verwerken in Apples mobiele besturingssysteem iOS. Daarmee hopen ze ook goedkoper uit te zijn, want Apple vraagt 30 procent provisie over die betalingen.

Het beleid van Apple rond de App Store ligt op meer plaatsen onder vuur. Zo heeft het Amerikaanse bedrijf Epic Games Apple, en ook Google, al voor de rechter gedaagd over het betalingsbeleid. (ANP)

 


 

Google vraagt EU-hof miljardenboete advertentiedienst te vernietigen

Europees Hof van Justitie
© Shutterstock

Google wil dat de Europese rechter een streep zet door een boete van 1,49 miljard euro die de Amerikaanse techreus drie jaar geleden van de Europese Commissie kreeg vanwege het voortrekken van zijn eigen advertentiedienst AdSense ten opzichte van andere advertentieverkopers.

De Alphabet-dochter vecht het oordeel van de commissie aan dat Google misbruik maakt van zijn sterke marktpositie tijdens een hoorzitting bij het Gerecht, onderdeel van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. De hoorzitting over de zaak is maandag begonnen en duurt drie dagen.

Volgens de Europese Commissie zat Google zijn concurrenten bij het plaatsen van onlinezoekadvertenties dwars. Via AdSense leverde Google als bemiddelaar advertenties voor onder meer blogs en kranten- en reissites. In Europa had het bedrijf tussen 2006 en 2016 op dit gebied een marktaandeel van meer dan 70 procent.

Concurrenten als Microsoft en Yahoo konden er vanwege exclusiviteitseisen met uitgevers niet tussenkomen. In honderden contracten was opgenomen dat alleen zoekadvertenties via AdSense waren toegestaan. In andere contracten mochten advertenties van concurrenten alleen op minder prominente plekken worden getoond. (ANP)

 


 

Apple schendt met contactloos betalen ook EU-mededingingsregels

Apple Pay
Apple Pay © Apple

Apple moet vrezen voor een nieuwe miljardenboete voor het schenden van Europese concurrentieregels. Het Amerikaanse techbedrijf misbruikt zijn marktmacht door een chip die contactloos betalen met iPhones en iPads vergemakkelijkt voor te behouden aan zijn eigen betaalsoftware, stelt de Europese Commissie.

De belangrijke NFC-chip mag alleen worden gebruikt door Apple Pay. Daarmee sluit Apple andere betalingsbedrijven zoals banken en het veelgebruikte PayPal buiten. Zij kunnen wel met bijvoorbeeld QR-codes werken, maar dat is minder snel, veilig en gemakkelijk. Bedrijven die gebruik willen maken van Apple Pay, moeten Apple een commissie betalen. Op Android-telefoons kan de NFC-chip op veel meer manieren worden gebruikt, bijvoorbeeld om in te checken in het ov.

Apple wil de chip niet met andere 'mobiele portemonnees' dan Apple Pay delen omdat dat minder veilig zou zijn, zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Margrethe Vestager. Maar voor die vrees ziet ze geen grond. Apple werkt innovatie tegen doordat concurrenten voor Apple Pay met vernieuwende ideeën de Apple-apparaten nu links laten liggen en consumenten hebben minder keus, stelt Vestager.

De Europese Commissie gaat nu nader onderzoek doen. Als dat uitwijst dat Apple inderdaad de mededingingsregels heeft geschonden, dreigt een hoge boete. Die kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van een van de waardevolste bedrijven van de wereld.

Apple laat in een reactie weten dat Apple Pay "slechts een van de opties" is die Europese consumenten hebben om mee te betalen. Alle banken krijgen bovendien dezelfde voorwaarden van Apple waardoor er sprake is van "gelijke toegang".

Het Amerikaanse bedrijf liet verder weten in gesprek te blijven met de commissie "om te zorgen dat Europese consumenten toegang houden tot de betalingsoptie van hun keuze in een veilige omgeving".

Voor Apple dreigen al miljardenboetes voor oneerlijke concurrentie in de markt voor het streamen van muziek en voor e-books. Eerder beboette de Commissie het bedrijf in een belastingzaak, al vocht Apple die met succes aan. Ook andere grote techbedrijven als Facebook en Google zijn de afgelopen jaren hoge boetes opgelegd. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.