Management

IT-kort: o.a. Apple probeert met FaceTime klanten van Zoom af te snoepen
Kort IT-nieuws van vandaag.
Kort IT-nieuws van vandaag.
AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:
- Apple probeert met FaceTime klanten van Zoom af te snoepen
- Verbeterde privacybescherming Apple-apparaten niet in China
- VS vinden deel losgeld terug van cyberaanval op Colonial Pipeline
Apple probeert met FaceTime klanten van Zoom af te snoepen

Apple gaat met zijn app FaceTime meer de concurrentie aan met onlinevergaderdienst Zoom. Op de Apple Worldwide Developers Conference zijn namelijk nieuwe toepassingen voor FaceTime aangekondigd, waardoor het concern van topman Tim Cook de eigen app meer laat lijken op die populaire dienst. Zo krijgen gebruikers voortaan ook de mogelijkheid om groepsgesprekken van tevoren te plannen en hiervoor een groepsuitnodiging uit te sturen.
Op het evenement kwam Apple met meer nieuws. Zo werd ook alvast een preview gegeven van iOS 15, de volgende versie van zijn iPhone-besturingssysteem. Verder zijn nieuwe functies en verbeteringen onthuld voor andere apps van Apple. Aankondigingen over drastische wijzigingen van het App Store-beleid waren er zoals verwacht niet.
Vanuit steeds meer kanten klinkt de laatste tijd kritiek op onder meer het verdienmodel van de App Store, en dan met name de commissie tot wel 30 procent die aan Apple moet worden afgedragen. Nog geen week geleden haalde de prominente ontwikkelaar Marco Arment in een blog keihard uit naar Apple.
Maar niet alle ontwikkelaars zijn negatief over Apple. Het leeuwendeel van de Apple-ontwikkelaars gaf in een onafhankelijk onderzoek aan geen plannen te hebben te stoppen met het maken van apps voor Apple-apparaten. Kleinere, onafhankelijke ontwikkelaars die tot 1 miljoen dollar per jaar verdienen en kleinere vergoedingen betalen, zijn over het algemeen positiever over de waarde die Apple biedt dan ontwikkelaars bij grotere bedrijven die hogere vergoedingen betalen. (ANP)
Verbeterde privacybescherming Apple-apparaten niet in China

Een nieuwe functie die door Apple is ontworpen om het surfgedrag van een gebruiker af te schermen voor internetproviders en adverteerders is vanwege wettelijke redenen niet beschikbaar in China. De nieuwe functie is een van de vele privacybeschermingsverbeteringen die het Amerikaanse techbedrijf maandag tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie heeft aangekondigd.
De zogeheten privéomleidingsfunctie is ook niet beschikbaar in Belarus, Colombia, Egypte, Kazachstan, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika, Turkmenistan, Oeganda en de Filipijnen, aldus de producent van de iPhone en iPad.
De toepassing stuurt webverkeer eerst naar een server die wordt onderhouden door Apple, waar het wordt ontdaan van het IP-adres. Van daaruit stuurt Apple het verkeer naar een tweede server die wordt onderhouden door een externe partij die de gebruiker een tijdelijk IP-adres toewijst en het verkeer doorstuurt naar de website van de bestemming.
Het gebruik van een externe partij is volgens het Amerikaanse bedrijf nodig om te voorkomen dat zelfs Apple zowel de identiteit van de gebruiker kent als welke website de gebruiker bezoekt. Apple heeft nog niet bekendgemaakt welke externe partners het hiervoor gaat gebruiken, maar zegt dat binnenkort openbaar te maken. De functie zal waarschijnlijk pas later dit jaar beschikbaar komen voor het publiek. (ANP)
VS vinden deel losgeld terug van cyberaanval op Colonial Pipeline

De Verenigde Staten hebben miljoenen dollars aan losgeld teruggevonden, dat vorige maand was betaald aan de hackers achter de grote cyberaanval op oliepijplijnenbedrijf Colonial Pipeline. Het Amerikaanse ministerie van Justitie is er namelijk in geslaagd om de hand te leggen op een voorraad bitcoins, goed voor 2,3 miljoen dollar. Het zou gaan om een deel van de bijna 5 miljoen dollar aan bitcoins die Colonial Pipeline had overgemaakt om weer toegang te krijgen tot zijn systemen.
De cyberaanval op het bedrijf had vorige maand grote gevolgen. Colonial zag zich genoodzaakt om zijn pijplijnen dagenlang stil te leggen. Dat leidde tot brandstoftekorten in delen van de Verenigde Staten. Ook schoot de brandstofprijs omhoog. Nadat er losgeld was overgemaakt aan de daders, zouden de cybercriminelen een programma beschikbaar hebben gesteld dat het bedrijf weer toegang moest geven tot het computernetwerk. Dat programma zou echter zo traag zijn geweest dat Colonial ook de eigen backups gebruikte om het systeem te herstellen.
De gijzelsoftware was vermoedelijk afkomstig van de groep DarkSide. Die hackers specialiseren zich in digitale afpersing en zitten mogelijk in Oost-Europa of Rusland. "Vandaag hebben we de rollen omgedraaid op DarkSide", heeft de Amerikaanse justitie laten weten. Minister van Handel Gina Raimondo zei zondag al dat de regering-Biden de opties aan het bekijken is om het land beter te verdedigen tegen cyberaanvallen. Ook staat het onderwerp op de agenda wanneer president Joe Biden later deze maand de Russische president Vladimir Poetin ontmoet. (ANP)
.