Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Apple presenteert vermoedelijk vandaag nieuwe iPad

Kort IT-nieuws van vandaag.

20 april 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

IBM draait goed op clouddiensten

IBM-CEO Krishna
Arvind Krishna © IBM

IBM heeft zijn omzet in het eerste kwartaal voor het eerst in een jaar weer zien stijgen. Dat is vooral te danken aan groei bij de cloudactiviteiten waar het bedrijf zich onder leiding van topman Arvind Krishna steeds meer op toelegt.

De totale inkomsten stegen met 1 procent tot 17,7 miljard dollar vergeleken met een jaar eerder. Het is voor het eerst in vier kwartalen dat de omzet van IBM toeneemt. De clouddivisie zag de omzet met 21 procent stijgen nu door thuiswerken veel meer bedrijven en organisaties gebruikmaken van clouddiensten. Onder de streep hield IBM 955 miljoen dollar over.

IBM verwacht voor heel dit jaar omzetgroei. Krishna sprak van sterke resultaten van de 109 jaar oude onderneming uit Armonk in de staat New York. In de handel nabeurs op Wall Street ging het aandeel IBM flink omhoog.

Vorige maand kondigde IBM nog een grote reorganisatie aan in Nederland, waardoor onder meer honderden banen komen te vervallen. Het concern heeft ook in andere landen al stevig ingegrepen. In totaal verdwijnen in Europa 8000 tot 10.000 banen om kosten te verlagen. IBM telde eind vorig jaar wereldwijd in totaal 350.000 werknemers. Het bedrijf heeft vestigingen in meer dan zeventig landen, waaronder Nederland. (ANP)

 


 

Aangepast Parler keert terug in App Store Apple

Parler
© Shutterstock

Apple staat toe dat een aangepaste versie van de omstreden socialenetwerk-app Parler terugkeert in de App Store. Het Republikeinse congreslid Ken Buck heeft op Twitter een brief gedeeld waarin Apple dit nieuws bevestigt.

Via het vooral bij uiterst rechts populaire Amerikaanse platform zouden onder anderen Trump-aanhangers opgeroepen zijn om geweld te gebruiken bij de bestorming van het Capitool in Washington begin januari. Na de bestorming werd de app daarom door Apple, Google en Amazon geblokkeerd.

Inmiddels heeft Parler volgens Apple genoeg veranderingen aan de app aangebracht om de verbanning ongedaan te maken. Een team van Apple dat beoordeelt of apps zich houden aan het beleid van het bedrijf heeft een aangepaste versie van Parler goedgekeurd. "Parler heeft updates voorgesteld. Met deze voorgestelde aanpassingen zal de app weer worden toegestaan in de App Store", staat in de brief.

Berichten die op de Parler-app worden geplaatst, worden voortaan onder meer anders gemodereerd. Hoe dit precies in zijn werk gaat, is nog onduidelijk.

Het is nog niet bekend per wanneer de aangepaste versie van de app beschikbaar is. (ANP)

 


 

Gunstige vooruitzichten voor ASMI

wafer
wafer

Bij de cijfers van de Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) over het eerste kwartaal zal de aandacht vooral uitgaan naar het wereldwijde chiptekort. Om die tekorten tegen te gaan hebben grote chipproducenten aangekondigd de productiecapaciteit fors te vergroten, wat gunstig kan uitpakken voor leveranciers als ASMI. De onderneming levert bijvoorbeeld systemen voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

Op de beurs in Amsterdam is de koers van ASMI de laatste tijd flink gestegen, net als die van de Nederlandse branchegenoten ASML en Besi. Grote chipconcerns zoals het Taiwanese TSMC en het Amerikaanse Intel gaan vele miljarden dollars investeren in uitbreiding van de capaciteit om zo het tekort tegen te gaan. Dat tekort treft vooral de auto-industrie waardoor autofabrikanten als Volkswagen, Daimler en General Motors (GM) fabrieken tijdelijk hebben moeten stilleggen.

ASMI sprak in februari voor het eerste kwartaal een verwachting uit voor een omzet tussen de 380 miljoen tot 400 miljoen euro. Voor de orderontvangst werd toen een vergelijkbare bandbreedte gegeven. (ANP)

 


 

Apple presenteert vermoedelijk vandaag nieuwe iPad

Tim Cook blij
Tim Cook op een eerder Apple-evenement © Apple

Apple houdt dinsdag zijn eerste productevenement van het jaar waarin het techbedrijf naar verwachting nieuwe iPads aan het publiek laat zien. Eerdere geruchten spraken van een introductie van de tablets in maart maar dat zou vertraging hebben opgelopen door het wereldwijde chiptekort.

Behalve de iPads komt er mogelijk een nieuwe versie van de Apple Pencil op de markt. Met die pen kunnen mensen op de iPad schrijven zonder hun vinger te hoeven gebruiken.

Verder gaan er ook geruchten dat Apple een nieuwe iMac desktopcomputer zou willen introduceren. Die krijgt dan, net als een aantal MacBook-laptops een door Apple zelf ontworpen chip. Apple is sinds vorig jaar bezig alle computers te voorzien van eigen chips in plaats van de Intel-processors waar het tot dan toe gebruik van maakte.

Ook zouden de nieuwe iMacs in verschillende kleuren op de markt komen, net als iPhones, iPads en Apple Watches. Bovendien is dat een knipoog naar de iMac G3 uit 1998, de eerste nieuwe computer die Apple introduceerde nadat oprichter Steve Jobs in 1997 was teruggekeerd bij het bedrijf. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.