Management

Branche
IT-kort

IT-kort, o.a. : Apple komt met nieuwe iPhone, Apple Watch en iPads

Kort IT-nieuws van vandaag.

15 september 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Corona-apps van de overheid staan op miljoenen telefoons

Digital Corona Certificate
© Shutterstock - Blue Planet Studio

De app CoronaCheck is tot nu toe zo'n tien miljoen keer gedownload, en gebruikt om ongeveer 28 miljoen QR-codes aan te maken. Hoewel de app over het algemeen goed werkt, zijn er nog altijd enige technische haperingen, meldt demissionair coronaminister Hugo de Jonge. De app is belangrijk voor de versoepelingen die dinsdag werden aangekondigd.

Met de app kunnen mensen aantonen dat ze gevaccineerd zijn tegen corona, hersteld van een eerdere besmetting of recent zijn getest. Met name rond de lancering werd de app geplaagd door technische problemen. Zo raakten de systemen overbelast doordat te veel mensen in een keer een QR-code probeerden aan te maken, en kwam informatie over vaccinaties niet goed door. Mensen konden daardoor geen code aanmaken, terwijl dat eigenlijk wel zou moeten. Dat laatste had allerlei oorzaken.

Als het nu mis gaat, kan dat komen door "technische fouten" in de manier waarop de GGD-registraties van een vaccinatie doorkomen in het systeem achter de app. Daar wordt aan gewerkt. Dat geldt ook voor het probleem dat mensen die hun eerste prik niet bij de GGD hebben gekregen maar de tweede wel, aldus de minister. Voor mensen die problemen ondervinden, kan handmatig een oplossing worden gezocht.

De app kan gebruikt worden als coronatoegangsbewijs. Die worden vanaf 25 september verplicht in grotere delen van de samenleving, zo kondigde het kabinet woensdag aan. Dat betekent dat je in de horeca een groen vinkje moet kunnen laten zien als je iets wilt bestellen. De app waarmee de QR-codes uit CoronaCheck gescand kunnen worden is 844.000 keer gedownload.

Naast CoronaCheck is er ook nog de app CoronaMelder, die gebruikers kan waarschuwen als zij in de buurt zijn geweest van een andere gebruiker die positief is getest op het virus. Die app is ruim vijf miljoen keer gedownload en wordt door zo'n 2,5 miljoen mensen daadwerkelijk gebruikt.

Bijna 200.000 keer werd via de app melding gemaakt van een besmetting, waarna meer dan 200.000 mensen zich vanwege een dergelijke melding lieten testen. 15.767 van hen bleken daadwerkelijk besmet. Desondanks vindt het kabinet dat de app een goede aanvulling is op het bron- en contactonderzoek. Het kabinet wil de app daarom in ieder geval tot 10 januari in de lucht houden. Voor CoronaMelder is in 2020 en 2021 samen 23 miljoen euro uitgetrokken. (ANP)

 


 

Apple komt met nieuwe iPhone, Apple Watch en iPads

Tim Cook
Tim Cook © CC BY 2.0 - Flickr.com - iPhonedigital

Apple heeft de nieuwe modellen van de iPhone voorgesteld. De iPhone 13 heeft een beter scherm, grotere batterij, snellere processor en betere camera's dan zijn voorganger. Het techbedrijf deed dat tijdens een virtuele presentatie waar ook de nieuwste versie van de Apple Watch, iPad Mini en iPad werden getoond.

De iPhone 13 ziet er grotendeels hetzelfde uit als de 12. Opvallend verschil is dat de zogeheten notch, de uitstulping in het scherm waar sensoren zitten voor onder meer de gezichtsherkenning, kleiner is geworden. Net als afgelopen jaar komt het toestel in vier versies en drie verschillende maten beschikbaar. De twee duurdere Pro-modellen hebben betere camera's en een scherm dat vaker kan verversen waardoor bewegende beelden vloeiender zijn.

De Apple Watch 7 was een grotere verrassing.

Volgens de geruchten zou het nieuwe slimme horloge qua ontwerp op de nieuwste iPhones en iPads gaan lijken, maar dat bleek niet zo te zijn. Wat wel klopte was dat het scherm groter is, zonder dat de buitenkant van het horloge veel groeide.

Verder kreeg de instap-iPad een upgrade met een snellere processor en een betere camera aan de voorkant. De iPad Mini, het kleinste model van de tablet van Apple, werd grondiger opnieuw ontworpen en lijkt nu op onder meer de iPad Air en de iPad Pro. Dat model kreeg verder een beter scherm, snellere processor en betere camera's. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.