Innovatie & Strategie

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Apple doet Taiwanese leverancier in de ban

Kort IT-nieuws van vandaag.

9 november 2020

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 

 

'Samsung wil nieuwe Galaxy al in januari lanceren'

Galaxy-fabriek Zuid-Korea

Smartphonemaker Samsung gaat zijn nieuwe vlaggenschip, de Galaxy S21, waarschijnlijk een aantal maanden eerder op de markt brengen dan verwacht. Het Koreaanse concern hoopt zo concurrenten Apple en het Chinese Huawei te slim af te zijn, meldden drie ingewijden.

De Samsung Galaxy S21 wordt mogelijk in januari al gelanceerd, waar de S20 pas in maart van dit jaar op de markt kwam. Samsung zou hiermee vooral marktaandeel willen afsnoepen van zijn grote concurrent Huawei. Die Chinese fabrikant van telecomapparatuur en smartphones lijdt onder beperkingen die de regering Trump heeft opgelegd, vanwege zorgen over spionage door de Chinese overheid.

Samsung verloor in het tweede kwartaal zijn positie als marktleider aan Huawei, maar wist die plek in het derde kwartaal weer te heroveren dankzij de Amerikaanse sancties. Apple heeft zijn nieuwe vlaggenschip, de iPhone 12, in oktober gelanceerd. Dat was een maand later dan gebruikelijk.

 

 

Apple doet Taiwanese leverancier in de ban

Chinese fabriek

Apple geeft geen nieuwe opdrachten meer aan de Taiwanese leverancier Pegatron omdat het studenten niet volgens de arbeidsregels liet werken. Het concern achter de iPhone wil hiermee orde op zaken stellen bij de productietak.

Apple onderneemt actie omdat het bedrijf enkele weken geleden ontdekte dat elektronicafabrikant Pegatron studenten niet juist had geregistreerd en sommigen nachtdiensten liet draaien en liet overwerken. Ook werd de administratie daarvoor vervalst. Dat is in strijd met de bedrijfsvoorschriften van Apple voor leveranciers. Apple wil Pegatron nu geen nieuwe opdrachten geven totdat het bedrijf schoon schip maakt en het toezicht op de arbeidsomstandigheden op orde heeft.

Pegatron is een van de bedrijven waarmee Apple samenwerkt om de iPhone te maken. Het bedrijft maakt voornamelijk computer-, communicatie- en consumentenelektronica. Pegatron ligt al langer onder vuur om de arbeidsomstandigheden. Het bedrijf heeft de manager die het studentenprogramma overzag inmiddels op straat gezet.

Undercover student

In de zomer van 2016 is een student van de New York University undercover gegaan in een fabriek van Pegatron. Daar werden toen de iPhone 6s en 7 geproduceerd voor Apple. Naast strenge maatregelen voor geheimhouding van de productie, en assemblage, van Apple-smartphones is er ook een strikt werkregime van toepassing. De werkdag van student Dejiang Zen begon om 7:30 uur, duurde 12 uur en vond geheel plaats binnen de fabriek waar hij de hele dag één en dezelfde, beperkte taak moest uitvoeren. Zijn werk bestond bijvoorbeeld uit het plakken van stickers op iPhone-doosjes, of het aandraaien van een enkel schroefje. Zijn relaas is te lezen in dit interview van begin 2017 op Business Insider. (ANP/JBA)

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.