Management

IT-kort: o.a. 'Apple is boos op Hyundai over bericht Apple car'
Kort IT-nieuws van vandaag.
Kort IT-nieuws van vandaag.
AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:
- 'Britse regering overweegt belasting op Covid-19-overwinst techbedrijven'
- Japanners azen op Apple-chiptoeleverancier Dialog
- Miljoenenboetes telecombedrijven flink verlaagd door rechter
- 'Apple is boos op Hyundai over bericht Apple car'
'Britse regering overweegt belasting op Covid-19-overwinst techbedrijven'

De Britse regering overweegt belastingverhogingen voor technologiebedrijven en webwinkels zoals Amazon die floreren tijdens de coronapandemie, meldt The Sunday Times. Op basis van gelekte mails schrijft de krant dat ambtenaren van het ministerie van Financiën techbedrijven en retailers hebben opgeroepen een "online verkoopbelasting" te bespreken. Ook zouden ambtenaren op Downing Street een "buitensporige winstbelasting" in de maak hebben voor bedrijven wier winsten enorm zijn gestegen door de Covid-19-crisis.
Voor de komende begroting, die op 3 maart aan bod komt, worden geen belastingverhogingen verwacht. Maar later dit jaar wel als onderdeel van een plan om de schulden die het Verenigd Koninkrijk heeft terug te dringen, zeggen hoge regeringsbronnen tegen de Britse krant. Het begrotingstekort loopt dit jaar op tot 400 miljard pond (456 miljard euro) en minister van Financiën Rishi Sunak staat onder druk het tekort aan te pakken en tegelijkertijd het economisch herstel niet te dwarsbomen.
Bedrijven die waarschijnlijk worden getroffen door een eenmalige Covid-belasting zijn onder meer online retailers zoals Amazon en Asos, voedselbezorgingsbedrijven zoals Ocado Group, Just Eat Takeaway en Deliveroo, pakketbedrijven en de grote supermarkten, aldus The Sunday Times. (ANP)
Japanners azen op Apple-chiptoeleverancier Dialog

De overnamehonger in de chipsector lijkt nog niet gestild. Het Japanse Renesas maakte bekend in gesprek te zijn met het Britse Dialog Semiconductor over een overname. Apple is een van de belangrijkste klanten van de Britse chipontwerper.
Renesas heeft 4,9 miljard euro over voor het aan de beurs van Frankfurt genoteerde bedrijf. Daarmee bieden de Japanners een premie van 20 procent op de slotkoers van Dialog van vrijdag. Er is overigens geen garantie dat de deal doorgaat, aangezien de gesprekken nog lopen.
De aandelen van Dialog zijn sinds het begin van het jaar met ongeveer een kwart gestegen, gestimuleerd door de sterke vraag naar Apple's 5G-handsets. Verder zingen overnamespeculaties rond Dialog al langer rond. Dat is weer onderdeel van een bredere ontwikkeling in de chipmarkt. Vorig jaar was met fusies en overnames in de sector een bedrag van 144 miljard dollar gemoeid. Dat bedrag lag twee keer hoger dan een jaar eerder. (ANP)
Miljoenenboetes telecombedrijven flink verlaagd door rechter

Vier miljoenenboetes voor KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone moeten van de rechter flink worden verlaagd. Ze kregen de straffen vanwege misleiding van consumenten over bijvoorbeeld kortingsvoorwaarden van abonnementen. Volgens de rechter had toezichthouder ACM, die de boetes in 2019 oplegde, bepaalde zaken beter moeten onderbouwen.
T-Mobile kreeg een boete van 3,9 miljoen euro en hoeft nu nog maar 3,1 miljoen euro te betalen. Bij KPN ging het om bijna 3,5 miljoen euro en nu nog om zo'n 2,8 miljoen. De straffen voor Vodafone en Tele2 zijn verlaagd van circa 2,7 miljoen en 3,1 miljoen tot 2,2 miljoen en 2,5 miljoen euro.
De rechter is het met de ACM eens dat er boetes op zijn plaats zijn. Maar het gaat om de eerste zaken waarin er hogere aan de omzet gerelateerde boetes waren opgelegd en de ACM heeft niet concreet gemaakt in welke omvang consumenten waren misleid.
De telecomaanbieders hadden met aanbiedingen op hun websites misleidende informatie geplaatst of relevante informatie weggelaten. In één geval was niet duidelijk wat de kortingsvoorwaarden voor een mobiel abonnement waren. In andere gevallen was er gesuggereerd dat het om een onbeperkt abonnement ging terwijl er niettemin beperkingen bleken te gelden. In alle vier de gevallen was verder niet op de eerste pagina van de aanbieding duidelijk dat er bij de abonnementskosten eenmalige kosten kwamen.
T-Mobile en Tele2 vinden de uitspraak van de rechter teleurstellend en de bedrijven beraden zich op vervolgstappen. KPN gaat de uitspraak eerst bestuderen. De telecomaanbieder vindt het goed dat de boete door de rechter omlaag is gebracht. Vodafone heeft nog niet gereageerd.
Voor waakhond ACM is het belangrijkste dat de rechter vindt dat de boetes terecht zijn opgelegd, geeft een woordvoerster van de toezichthouder aan. "Volgens de rechter moesten de boetes evenwel beter worden onderbouwd. Dat weten we dan voor het vervolg." (ANP)
.
'Apple is boos op Hyundai over bericht Apple car'

Gesprekken tussen Apple en de Zuid-Koreaans automakers Hyundai en Kia over de ontwikkeling van zelfsturende auto's zijn onlangs opgeschort. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het is niet duidelijk of en wanneer de bedrijven de onderhandelingen over de productie van autonome auto's weer hervatten.
Verschillende media meldden de voorbije maanden dat Apple en Hyundai werken aan een verbond om samen zelfrijdende auto's te maken. Het Zuid-Koreaanse autoconcern berichtte in januari zelf met de iPhone-maker in gesprek te zijn, maar trok die verklaring later weer in.
De bekendmaking door Hyundai zou tot boosheid bij Apple hebben geleid. Het Amerikaanse bedrijf houdt de ontwikkeling van nieuwe producten vaak jarenlang strikt geheim. Daarnaast zijn er volgens ingewijden interne conflicten bij Hyundai, dat een meerderheidsbelang in Kia heeft. De twee merken zijn het niet eens over wie de eventuele Apple Car mag produceren. Apple wilde tegenover Bloomberg niet reageren.
Er wordt al jaren rekening mee gehouden dat Apple zich op de automarkt stort. Daarmee zou het bedrijf het voorbeeld volgen van andere grote technologieconcerns. Zo werkt Alphabet, het moederbedrijf van Google, via de dochteronderneming Waymo al jaren aan zelfsturende auto's. Microsoft maakte onlangs bekend samen met General Motors te investeren in een start-up voor autonome voertuigen. (ANP)
.