Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Apple-baas hekelt datahonger van socialmediabedrijven

Kort IT-nieuws van vandaag.

29 januari 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

Toezichtsraad Facebook vindt 'verwijderbeleid' fout

facebook
© Facebook

Een toezichtsraad van de sociale mediagigant Facebook is na maanden onderzoek tot de conclusie gekomen dat vier van de eerste vijf onderzochte verwijderde boodschappen onterecht door de 'bedrijfscensors' zijn geschrapt. Dat betreft volgens de raad ook berichten die volgens die censors verwijderd moesten worden omdat ze haat zouden prediken of in hun ogen schadelijke informatie over Covid-19 bevatten.

De raad geldt als een onafhankelijk controlelichaam en heeft voor het eerst een oordeel geveld. Facebook ligt al jaren onder vuur, onder meer over het omgaan met meldingen van of over de Republikeinse ex-president Donald Trump. Hij werd recent geblokkeerd. Daar buigen de toezichthouders zich later over.

De raad geeft nu Facebook zeven dagen de tijd de onterecht verwijderde berichten terug te plaatsen. Het ging onder meer om een boodschap over het lot van de Oeigoerse minderheid in China en een boodschap over een mogelijk nieuw medicijn tegen Covid-19 met kritiek op de Franse regering.

Dat laatste bericht werd onmiddellijk verwijderd omdat het zou bijdragen aan het risico op "lichamelijk letsel". Die term is in de regels van de techgigant volgens de raad "ongepast vaag" gedefinieerd. Dat zou ook gelden voor de term "desinformatie", een andere grond om een post te verwijderen. Een andere zaak draait om een Braziliaanse Instagramgebruiker die afbeeldingen van tepels had gepost als onderdeel van een bewustzijnscampagne over borstkanker. De vijf plaatjes werden verwijderd, maar dat was onterecht in het licht van Facebooks eigen uitzonderingsbeleid rond het afbeelden van naakt, merkt de raad op.

150.000 gevallen

Bij de raad zijn sinds de start in oktober meer dan 150.000 gevallen aangedragen. Het gaat dan bijvoorbeeld om nazipropaganda, haatberichten, naaktbeelden, valse informatie over de pandemie en gevaarlijke mensen of organisaties. De zaken waarvan wordt gedacht dat ze veel gebruikers aangaan of van groot belang zijn voor de publieke discussie worden er het eerst uitgepikt. 

De toezichthouders doen Facebook de aanbeveling het verwijderingsbeleid veel duidelijker en preciezer te maken.

 

'Toezichthouders in Nederland moeten nu ingrijpen bij TikTok

TikTok
©CC0 - Unsplash.com

Nederlandse en Europese toezichthouders moeten nu ingrijpen bij filmpjesapp TikTok om de veiligheid van gebruikers te waarborgen. Dat vindt de Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI). Zo zou de leeftijdscheck van 13 jaar van TikTok makkelijk te omzeilen zijn. Ook zouden kinderlokkers via het sociale medium naar slachtoffers zoeken.

De Chinese app is bij jongeren ongekend populair. "Uit een recent onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope blijkt dat het gebruik van TikTok in Nederland onder 12-jarigen het hoogst is met 64 procent", zegt Cor Wijtvliet, mede-oprichter van SOMI. Kinderen onder de 16 jaar hebben toestemming nodig van hun ouders voor een account.

De Italiaanse privacywaakhond heeft TikTok gemaand om alle gebruikers te weren waarvan het de leeftijd niet kan verifiëren. Dat besluit volgde op de dood van een 10-jarig Italiaans meisje dat de app veel gebruikte. Volgens haar ouders stierf ze nadat ze had meegedaan met een 'blackout challenge'. Daarbij laten mensen zich zo lang mogelijk stikken terwijl ze zichzelf filmen. "Naast de vele levensgevaarlijke challenges is TikTok een paradijs voor kinderlokkers", aldus SOMI. "Het is wachten op een ernstig voorval hier in Nederland."

TikTok zegt in een reactie er veel aan te doen om de veiligheid van jonge gebruikers te garanderen. Zo zouden accounts van gebruikers tussen de 13 en 15 jaar oud standaard op privé worden gezet en kunnen onbekenden hun video's niet automatisch zien. Moderators weren daarnaast ongepaste video's en gebruikers kunnen aanstootgevend materiaal rapporteren, zo verweert het bedrijf zich tegen de kritiek. "Bij TikTok is de veiligheid van onze gemeenschap, in het bijzonder onze jongere gebruikers, onze prioriteit", aldus een woordvoerder.

Onder vuur in VS

Onlangs meldde onderzoeker Apptopia dat TikTok wereldwijd de meest gedownloade app van 2020 zou zijn. Zeker 850 miljoen mensen hebben de app volgens de cijfers op hun telefoon of tablet gezet. TikTok ligt ook al maanden zwaar onder vuur in de Verenigde Staten. Trump betoogde dat TikTok te veel gegevens opslaat, die via moederbedrijf ByteDance bij de Chinese overheid zouden terechtkomen.

De toenmalige president eiste dat de Amerikaanse activiteiten van TikTok aan een Amerikaanse partij worden verkocht, anders zou de app in de VS op zwart moeten gaan. In september ging Trump akkoord met een plan van Oracle en Walmart waarbij de Amerikaanse activiteiten van TikTok in een nieuw bedrijf zouden worden ondergebracht. Maar TikTok bleef zich - vooralsnog met succes - tegen de Amerikaanse overheidsbemoeienis verzetten. (ANP)

 

Apple-baas hekelt datahonger van socialmediabedrijven

Tim Cook
Tim Cook © CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped from original

De topman van Apple, Tim Cook, heeft hard uitgehaald naar grote socialmediabedrijven die hun geld verdienen met het verzamelen en verwerken van grote hoeveelheden persoonlijke gegevens. Deze bedrijven, die hij niet bij naam noemde, maken zich volgens hem schuldig aan misleiding en het versterken van tegenstellingen in de maatschappij.

"Als een bedrijf is gebouwd op het misleiden van gebruikers, uitbuiting van data en keuzes die in feite geen keuzes zijn, verdient dat geen lof. Het verdient een hervorming", zei Cook op de onlineconferentie Privacy & Data Protection.

Cook hekelde ook het gebruik van algoritmes die de meest spectaculaire, maar vaak onware samenzweringstheorieën verspreiden om gebruikers aan socialmediaplatforms te binden. "Het is hoog tijd dat we ophouden te doen alsof deze aanpak ons niets kost, want het veroorzaakt polarisatie, verlies van vertrouwen en zelfs geweld." De Apple-topman deed daarnaast een oproep aan de Amerikaanse regering om met strengere privacyregels te komen, vergelijkbaar met de richtlijn van de Europese Unie.

De opmerkingen zijn bijna niet los te zien van het conflict tussen Apple en Facebook. Een update binnen het mobiele besturingssysteem van Apple, iOS, verplicht gebruikers om toestemming te geven aan apps als die gerichte reclame willen aanbieden op basis van persoonlijke gegevens. Dit kan de inkomsten van Facebook, dat het juist van deze zeer specifieke advertenties moet hebben, hard raken. Persbureau Bloomberg meldde op basis van een ingewijde dat Facebook-baas Mark Zuckerberg nu een aanklacht wegens machtsmisbruik tegen Apple overweegt. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.