Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a Animatieplatform Giphy in handen van Facebook

Kort IT-nieuws van maandag 18 mei 2020.

Kort IT-nieuws van maandag 18 mei 2020.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van 18 mei 2020:

 

 


Huawei: Amerikaanse straf treft 3 miljard gebruikers

Dat de Verenigde Staten de maatregelen tegen het Chinese technologieconcern Huawei willen uitbreiden, heeft gevolgen voor meer dan 3 miljard mensen die de producten en diensten van het Chinese bedrijf gebruiken. Dat laat Huawei maandag weten. Daarnaast treft de straf "de uitbreiding, het onderhoud en het beheer" van mobiele netwerken in meer dan 170 landen, die volgens Huawei honderden miljarden waard zijn.

Huawei werd een jaar geleden op de straflijst gezet. Het bedrijf mag geen gebruik meer maken van bepaalde Amerikaanse technologieën. Zo mogen Huawei-telefoons geen uitgebreide versie van besturingssysteem Android meer hebben. Toch waren er mogelijkheden om de straf te omzeilen. Een paar dagen geleden kondigde Washington aan dat het wil voorkomen dat Huawei chips met Amerikaanse software en technologie kan kopen. Daarmee worden de duimschroeven verder aangedraaid.

Huawei noemt de beslissing "willekeurig en schadelijk, dit dreigt de hele industrie wereldwijd te ondermijnen". Bovendien zal het volgens Huawei averechts werken: "De Verenigde Staten gebruiken de eigen technologische kracht om bedrijven uit andere landen te verpletteren. Dit ondermijnt het vertrouwen van internationale bedrijven in Amerikaanse technologie. Uiteindelijk zal dit de Amerikaanse belangen schaden."

Het Chinese bedrijf zegt dat het "onvermijdelijk" is dat zijn bedrijfsvoering de gevolgen van de straf zal voelen, maar over de precieze impact kan Huawei nog niets zeggen. (ANP)

.

 

 


Foxconn zeer hard geraakt door Covid-19

iPhone factory China
© Apple

Hardwareproducent Foxconn verliest 90 procent van zijn winst door fabriekssluitingen en uitgestelde orders.

Het bedrijf heeft investeerders gemeld dat eigenlijk geen vooruitblik kan geven op het herstel van de inkomsten. Wel gaat het bedrijf er van uit dat het huidig kwartaal de daling in de resultaten minder heftig zal zijn, meldt The Wall Street Journal.

Foxconn moest in januari zijn fabrieken in China sluiten. Inmiddels is de productie wel weer hervat

 

 


Amerikanen frustreren levering chips aan Huawei

De Taiwanese chipmaker TSMC neemt geen nieuwe orders aan van Huawei als gevolg van nieuwe exportregels van de Verenigde Staten.

Huawei is op Apple na de grootste klant van TSMC. Het bedrijf laat een belangrijk deel van chips voor smartphones door TSMC maken. De nieuwe exportregels van de VS verbieden dat chips gemaakt worden voor Huawei op basis van technologie die in de VS is ontwikkeld, meldt de Nikkei Asian Review.

Het leveringsverbod gaat in voor producten die na 14 september geleverd worden. TSMC heeft aangegeven een nieuwe chipfabriek te bouwen in Arizona, een project waar 12 miljard dollar mee is gemoeid.

 

 


Nederlanders gebruiken steeds vaker telefoon in verkeer

appen op de fiets
© CC BY 2.0 - Flickr.com FaceMePLS

Steeds meer mensen gebruiken hun telefoon in het verkeer. Dat staat in een nieuw rapport van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Bijna 69 procent van de Nederlanders gaf aan vorig jaar wel eens aan de telefoon te hebben gezeten in het verkeer. In 2017 lag dat percentage iets lager.

Ruim 66 procent daarvan doet dat tijdens stilstand, bijna 57 procent gebruikt de telefoon tijdens het rijden of lopen. Voetgangers zijn het vaakst in de weer met hun toestel, namelijk 84,4 procent. Daarna volgen automobilisten (65,6 procent) en fietsers (55,7 procent).

Volwassen fietsers en voetgangers gebruiken hun telefoon het meest om berichten te lezen (37,9 om 69 procent). Automobilisten blijken het vaakst handsfree te bellen (46,2 procent). Over het algemeen werd vorig jaar de telefoon steeds vaker gebruikt om de navigatie in te stellen, muziek te luisteren en spelletjes te spelen.

Verder geven volwassenen vaak aan vooral bereikbaar te willen zijn bij noodgevallen. Jongeren gebruiken hun telefoon juist uit gewoonte.

Volwassen fietsers zijn de enige groep die minder is gaan bellen met de telefoon in de hand. "Dat kan een gevolg zijn van aandacht voor het onderwerp in combinatie met het invoeren van boetes", zegt Patty Jansen, een onderzoeker van Interpolis. Die verzekeringsmaatschappij gaf opdracht tot het SWOV-onderzoek.

Jansen noemt het "zorgwekkend dat het gewoontegedrag niet vermindert en het vertrouwen in de eigen bekwaamheid niet afneemt. Omdat het meestal goed afloopt, zien mensen niet de noodzaak hun gedrag te veranderen." Campagnes en apps als PhoNo en AutoModus kunnen daar volgens haar bij helpen.(ANP)

 

 


Animatieplatform Giphy in handen van Facebook

Facebook heeft een akkoord bereikt over de overname van Giphy, een populaire database van gif-animaties voor social media en chatapps. Het platform wordt ondergebracht bij Instagram, het fotodeelplatform dat in 2012 in handen van Facebook kwam.

Het is niet bekend welk bedrag Facebook neertelt voor Giphy. De Amerikaanse nieuwssite Axios meldt op basis van ingewijden dat de deal circa 400 miljoen dollar waard is, maar het bedrijf laat daarover niets los.

Via Giphy kunnen gebruikers veelal grappige gif-animaties zoeken waarmee ze chatgesprekken of berichtjes op social media opleuken. Voor Facebook is de overname logisch. De helft van alle animaties die vanuit Giphy worden verstuurd belanden op apps of websites van de socialmediagigant. Onder de hoede van Facebook zou het "gemakkelijker worden om de perfecte gifs en stickers" te vinden.

Na de overname blijven gif-animaties van Giphy beschikbaar voor social media die niet onder Facebook vallen. Dat is bijvoorbeeld het geval met Twitter, waar de animaties ook populair zijn.

Animaties in Graphic Interchange Format, kortweg gif-animaties, zijn relatief eenvoudige filmpjes of series afbeeldingen die continu worden herhaald. In de beginjaren van het internet sierden ze veel websites, omdat ze ook via een zwakke verbinding te zien waren. Later kregen ze een slecht imago van oubollige en te drukke filmpjes, maar met de opkomst van social media werden ze weer razend populair. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.