Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. 'Amerikaanse bedrijven moeten meer doen tegen cyberaanvallen'

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:


'Politici op Facebook niet langer uitgezonderd van regels'

Facebook is van plan om politici niet langer uit te zonderen van regels over haatzaaien op het platform, meldt The Washington Post. Volgens die krant zal het sociale medium dat vrijdag aankondigen. Facebook is lange tijd bekritiseerd omdat het te veel ruimte zou geven aan politici.

Sinds de Amerikaanse verkiezingen in 2016 weegt Facebook de nieuwswaardigheid van politieke uitspraken af tegen de mogelijkheid dat die kwaad veroorzaken. Die toets verdwijnt nu het platform van Mark Zuckerberg nieuwswaardigheid niet langer als belangrijke factor gaat zien, aldus een anonieme ingewijde.

Door dat principe gaat echter nog niet helemaal een streep. Als Facebook er toch voor kiest om uitspraken vanwege de nieuwswaardigheid ervan door te laten, zal het dat publiekelijk toelichten, aldus de ingewijde. Ook wil Facebook meer openheid betrachten over het aantal overtredingen dat iemand kan begaan voordat iemand in de ban gaat. De woordvoerder van Facebook weigerde commentaar te geven over de aan te kondigen maatregelen.

Aanbevelingen

Facebook komt met de maatregelen tegemoet aan de aanbevelingen van zijn toezichtsraad. Die boog zich onlangs over de vraag of het platform de Amerikaanse oud-president Donald Trump opnieuw moet toelaten. Trump is sinds de Capitoolbestorming van 6 januari geschorst op Facebook. Het bedrijf concludeerde destijds dat Trump met zijn posts op het platform zijn aanhangers had opgeroepen tot de aanval op het parlement. Volgens de toezichtsraad heeft Facebook terecht besloten om Trump te weren, maar moet het de permanente ban beter en transparanter onderbouwen.


Witte Huis: bedrijven moeten meer doen tegen cyberaanvallen 

Het Witte Huis vindt dat bedrijven meer moeten doen om zichzelf te beschermen tegen cyberaanvallen en computerhacks, nadat eerder een belangrijke oliepijpleiding in de Verenigde Staten en een grote vleesverwerker doelwit werden. Volgens de adviseur van president Joe Biden op het gebied van cyberveiligheid zijn er steeds vaker grote aanvallen.

"De dreigingen zijn serieus en ze vinden vaker plaats. We dringen er bij jullie op aan om noodzakelijke stappen te nemen om jullie organisaties en het Amerikaanse publiek te beschermen", aldus de adviseur Anne Neuberger. Volgens haar is geen enkel bedrijf, groot of klein, veilig. Het Witte Huis zegt dat het versterken van de bescherming tegen cyberaanvallen een topprioriteit is voor Biden, maar dat bedrijven hier ook meer eigen verantwoordelijkheid voor moeten nemen.

Door de cyberaanval op 's werelds grootste vleesverwerker JBS werd eerder deze week een aanzienlijk deel van de Noord-Amerikaanse vleesindustrie platgelegd. Ook in Australië werden fabrieken stilgelegd door de aanval die zou zijn uitgevoerd door Russische hackers. De hackaanval kwam niet lang na een grote cyberaanval tegen het Amerikaanse Colonial Pipeline. Door die hack van ruim drie weken geleden moest een belangrijke oliepijplijn tijdelijk worden platgelegd, waardoor er tekorten aan benzine bij tankstations ontstonden en de brandstofprijzen flink stegen. Ook hier worden Russische hackers verdacht.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat nu onderzoeken naar aanvallen met ransomware een vergelijkbare prioriteit geven als terrorisme, zei een hooggeplaatste functionaris. Daarover zouden donderdag interne richtlijnen zijn uitgestuurd naar openbaar aanklagers door de hele VS. Informatie moet dan centraal worden verwerkt door een onlangs opgerichte taskforce in Washington.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.