Innovatie & Strategie

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Amazon zet spionagebedrijf NSO uit de cloud

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

'Apple stelt terugkeer personeel naar kantoor uit'

Apple-hoofdkantoor
© Apple

Medewerkers van Apple hoeven op zijn vroegst pas in oktober weer op kantoor te verschijnen. Eerder was dat nog september, maar het technologiebedrijf stelt de terugkeer van medewerkers naar kantoor met ten minste een maand uit vanwege zorgen om toenemende coronabesmettingen en de zeer besmettelijke Delta-variant van het virus, zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

De iPhone-fabrikant is een van de eerste grote Amerikaanse techbedrijven die de terugkeer naar kantoor uitstelt. Apple gaat werknemers minstens een maand van tevoren op de hoogte stellen als ze weer terug moeten, aldus de bronnen.

Apple-topman Tim Cook zei in juni dat werknemers per september weer minstens drie dagen per week op kantoor moesten werken. Uit een interne memo bleek toen dat het bedrijf dat verlangde vanwege de dalende besmettingscijfers. Ook bood Apple medewerkers al aan om op kantoor te worden gevaccineerd. Voor het vrijwillige programma werkt Apple samen met drogisterijketen Wallgreens.

Medewerkers uitten eerder kritiek op Apple wegens de snelle terugkeer naar de werkvloer. Ze vonden september te vroeg. Net als in andere delen van de wereld grijpt de Delta-variant van het coronavirus ook in de Verenigde Staten snel om zich heen.

Apple zou verder een hybride winkelconcept onderzoeken, waarbij winkelmedewerkers ook thuis zouden kunnen werken. Volgens Apple kopen consumenten liever online, ook na de pandemie. (ANP)

 


 

Sterk kwartaal IBM dankzij vraag naar clouddiensten

IBM-CEO Krishna, Red Hat
© IBM

Techbedrijf IBM heeft in het tweede kwartaal de grootste omzetstijging in drie jaar in de boeken gezet. Dat deed het bedrijf dankzij de sterke vraag naar clouddiensten nu thuiswerken en hybride werken voorlopig niet weg te denken zullen zijn. Daarmee werpt de nieuwe strategie die IBM onder topman Arvind Krishna heeft ingezet zijn vruchten af.

IBM kocht in 2019 Red Hat voor 33 miljard dollar. Daarmee zette het bedrijf in op wat het de hybride cloud noemde. Bedrijven kunnen daarmee hun eigen systemen koppelen aan cloudruimte die ze huren van anderen. IBM moet nu aantonen de groei ook zonder Jim Whitehurst te kunnen voortzetten. Hij was de voormalige topman van Red Hat en belangrijk bij het bedenken en uitvoeren van de hybride cloudstrategie.

De omzet ging met 3,4 procent omhoog tot 18,7 miljard dollar, omgerekend 15,8 miljard euro. Daarvan was cloudomzet goed voor 7 miljard, wat een toename van 13 procent was. De tak Wereldwijde Technolgiediensten bleef qua omzet vrijwel gelijk. IBM is bezig die tak op eigen benen te zetten onder de naam Kyndryl. De nettowinst daalde 2,6 procent tot ruim 1,3 miljard dollar. (ANP)

 


 

Amazon zet spionagebedrijf NSO uit de cloud

AWS-logo
© AWS

Amazon levert geen clouddiensten meer aan het Israëlische bedrijf NSO. Het Amerikaanse techbedrijf heeft dat aan verschillende media laten weten nadat bekend was geworden dat via diensten van NSO overheden van verschillende landen onder meer activisten, zakenmensen en journalisten afluisterden.

NSO maakt spyware die gebruikmaakt van kwetsbaarheden in de software waar mobiele telefoons op draaien. Het programma Pegasus, dat is verkocht aan geselecteerde overheden en opsporingsdiensten, kan via een link mobiele telefoons hacken en in het geheim e-mails, oproepen en sms-berichten opnemen. In sommige gevallen kan het zichzelf activeren zonder dat het slachtoffer op de link klikt, schreven The Washington Post en mediapartners zoals The Guardian, Le Monde en Süddeutsche Zeitung eerder.

Inmiddels zijn 50.000 nummers bekend geworden van mensen die met de spyware werden gevolgd. Zo werd onder meer de verloofde van de vermoorde Saudische columnist Jamal Khashoggi in de gaten gehouden. Ook staan meer dan 180 journalisten van nieuwsorganisaties zoals CNN, AP, Voice of America, The New York Times, The Wall Street Journal, Bloomberg News, Le Monde, The Financial Times en Al Jazeera op de lijst.

NSO stelt dat het onderzoek vol fouten zit. Het bedrijf overweegt naar eigen zeggen zelfs juridische stappen. De media-organisaties hebben aangekondigd de komende dagen meer onthullingen te doen over NSO. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.