Management

Branche
IT-kort

IT-kort, o.a.: Amazon maakt met Honeywell slimme thermostaat

Kort IT-nieuws van vandaag.

29 september 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Musk: autoriteiten VS moeten cryptomarkt vrijlaten

Elon Musk
© Shutterstock

De Amerikaanse autoriteiten moeten de markt voor cryptomunten helemaal vrijlaten en geen strikte regels opleggen aan het gebruik van de digitale valuta. Dat vindt Tesla-topman Elon Musk die zich ook bezighoudt met virtuele valuta. Laat cryptomunten "vliegen", zei Musk op een conferentie in het Californische Beverly Hills. Musk laat zich geregeld uit over digitale munten, onder meer op sociale media.

Voorzitter Gary Gensler van de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) zei eerder deze week op die conferentie voor programmeurs nog dat als de markt voor crypto's niet wordt gereguleerd de boel mis zal gaan. Hij wil dan ook strenger toezicht op die markt. In China zijn inmiddels alle transacties met cryptovaluta verboden.

Maar Musk is het daar niet mee eens. "Ik zou zeggen, doe niks. Laat het maar gewoon vliegen", aldus de multimiljardair. Hij zei verder dat het niet mogelijk is dat crypto's worden vernietigd, maar dat overheden wel de opmars van digitale munten kunnen afremmen.

Musk zei verder ook dat de regering van de Amerikaanse president Joe Biden "bevooroordeeld" is tegen Tesla. Hij verwees naar een evenement in het Witte Huis waarbij Biden lof uitsprak over de inspanningen van de automakers Ford en General Motors (GM) op het gebied van elektrisch rijden, maar Tesla niet noemde. Volgens Musk wordt de regering-Biden ook erg sterk beïnvloed door vakbonden. (ANP)

 


 

Miljoenenboete voor Samsung Benelux om beïnvloeding tv-prijzen

euro's
© Shutterstock

Elektronica- en techconcern Samsung heeft van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een boete van ruim 39 miljoen euro gekregen. Volgens de toezichthouder maakte het Zuid-Koreaanse bedrijf zich tussen 2013 en 2018 schuldig aan de beïnvloeding van de prijzen die winkels voor Samsung-televisies rekenden, waardoor klanten duurder uit waren. Samsung struinde stelselmatig het onlineaanbod van zijn tv's af en zette webwinkels onder druk om de prijzen te verhogen, en dat mag volgens de ACM niet.

Bij onderzoek stuitte de ACM op ongeoorloofde praktijken van Samsung bij zeven winkeliers die televisies van het merk aanboden in hun webshop. Als de verkoopprijzen lager waren dan Samsung wilde, stuurde het bedrijf de verkopers berichten dat de prijs omhoog moest. Dit presenteerden medewerkers als advies, maar volgens de marktautoriteit ging het helemaal niet om vrijblijvende boodschappen. Daarnaast greep Samsung ook in als winkeliers klaagden over concurrenten die tv's van het merk voor minder in de verkoop deden. Uit WhatsApp- en e-mailverkeer maakte de ACM op dat Samsung die bewuste winkeliers vervolgens ook aansprak op te lage prijzen.

Winkeliers moeten zelf hun prijzen bepalen, benadrukt de ACM, maar dat was hier duidelijk niet het geval. "De gedragingen van Samsung verstoorden de concurrentie op detailhandelsniveau en leidden tot hogere prijzen voor consumenten", verklaart bestuursvoorzitter Martijn Snoep. Het bedrijf informeerde winkeliers namelijk over en weer, zodat zij wisten dat ze de prijs voor Samsung-tv's konden verhogen zonder zich uit de markt te prijzen. Door te snelle prijsdalingen van de flatscreens tegen te gaan beschermde Samsung de eigen marges en die van winkeliers.

Samsung laat in een schriftelijke reactie weten teleurgesteld te zijn over het besluit van de ACM en kondigt juridische stappen aan om de boete aan te vechten. Het bedrijf vindt dat zijn Benelux-dochter zich aan alle mededingingsregels heeft gehouden. Een woordvoerder wilde niet verder uitweiden over de zaak.

De ACM kwam op de verboden handelspraktijken door klachten van winkeliers. De toezichthouder heeft besloten de winkeliers die meededen aan de prijsbeïnvloeding niet te beboeten. Samsung stuurde als "spin in het web" de afstemming van de verkoopprijzen namelijk sterk aan, legt een woordvoerster uit. "Maar het laat wel zien dat retailers moeten oppassen, dat ze ook iets kunnen weigeren." De ACM heeft geen aanwijzingen dat Samsung nog steeds prijsafspraken maakt. (ANP)

 


 

Amazon maakt met Honeywell slimme thermostaat

Nest thermostaat
Nest thermostaat © CC BY-SA 2.0 - George Lane

Amazon wil met slimme thermostaten de concurrentie aangaan met onder meer Google Nest. Het bedrijf, bekend ook van zijn webwinkel, kondigde daarvoor dinsdag een samenwerking aan met industrieel conglomeraat Honeywell.

Het nieuwe apparaat kost 60 dollar, maar door kortingen zal dit bedrag veel lager kunnen uitvallen. De thermostaat werkt met Amazons virtuele assistent Alexa, zodat gebruikers hem met hun stem kunnen bedienen.

Amazon kondigde het product aan tijdens zijn jaarlijkse evenement waar het nieuwe gadgets en diensten lanceert. Amazon ontwikkelt ook verschillende andere slimme apparaten, waaronder gadgets gericht op kinderen en senioren, een televisiesoundbar en een thuisrobot.

Amazon voelt in de markt voor gadgets ook de concurrentie van bijvoorbeeld Apple en Microsoft, die onlangs ook nieuwe slimme apparaten onthulden. Google komt volgende maand ook met een reeks nieuwe apparaten, waaronder een nieuwe Pixel 6-telefoon. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.