Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Alphabet verdient fors meer aan advertenties in coronatijd

Kort IT-nieuws van vandaag.

3 februari 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 


 

Topman Jeff Bezos stopt als Amazon-CEO

Jeff Bezos
Jeff Bezos © Amazon

Topman Jeff Bezos van Amazon doet een stapje terug bij het Amerikaanse webwinkelconcern. In de zomer wordt hij uitvoerend voorzitter van Amazon. De dagelijkse leiding draagt hij dan over aan Andy Jassy. Bezos zelf wil zich in zijn nieuwe rol meer met 'nieuwe producten' gaan bezighouden.

De steenrijke Bezos richtte Amazon zelf in 1994 op. Hij is erg tevreden over hoe het bedrijf er nu voor staat en vindt het daarom een mooie tijd voor deze overgang. In een verklaring aan personeel zou hij daarnaast hebben aangegeven ook meer tijd te willen besteden aan zijn andere passies. Zo is hij ook eigenaar van The Washington Post, een grote Amerikaanse krant. En met het Bezos Earth Fund heeft hij ook een eigen goede doelenfonds.

Bezos is tegenwoordig een van de rijkste personen op aarde, vooral door het succes van Amazon. Recent mocht hij zich nog echt de rijkste man van de planeet noemen, maar hij is inmiddels voorbijgestreefd door Tesla-baas Elon Musk. Musk profiteerde er vooral van dat zijn aandelen in de elektrische autobouwer in rap tempo flink meer waard zijn geworden.

Amazon kende wat betreft beurswaarde ook geen slecht jaar. Bekend is dat webwinkels volop profiteren van de coronacrisis en dan met name van de winkelsluitingen en andere maatregelen die het fysiek winkelen nagenoeg onmogelijk maken. De jaaromzet van Amazon dikte uiteindelijk met 38 procent aan tot dik 386 miljard dollar. Onder de streep bleef meer dan 21 miljard dollar over, wat neerkomt op bijna een verdubbeling van de winst ten opzichte van 2019.

Het concern dankt deze forse groei niet alleen aan het massale webwinkelen. Ook de clouddivisie van de onderneming had de wind in de rug omdat bedrijven in rap tempo moeten digitaliseren om het werken op afstand mogelijk te maken. De nieuwe topman Amazon, Jassy, stond de afgelopen tijd aan het hoofd van deze tak, ook wel bekend als Amazon Web Services. (ANP)

 


 

Alphabet verdient fors meer aan advertenties in coronatijd

Ruth Porat
Ruth Porat © Alphabet

Het bedrijf achter Google en YouTube - Alphabet - heeft in de feestdagenperiode flink meer geld verdiend met advertenties. Daarbij profiteerde het Amerikaanse bedrijf ook van de coronapandemie, omdat veel mensen daardoor aan huis gekluisterd zaten en zo meer tijd spendeerden aan surfen op het internet.

De totale opbrengsten dikten aan van 46 miljard dollar in het slotkwartaal van 2019 tot een recordomzet van bijna 57 miljard dollar in de afgelopen periode. Dat leverde Alphabet een kwartaalwinst op van ruim 15 miljard dollar, waar een jaar eerder nog minder dan 11 miljard dollar in de boeken ging.

De sterke cijfers dankt het concern vooral aan betere resultaten van de zoekmachine en YouTube. Maar financieel directeur Ruth Porat wijst er in een toelichting op dat ook de cloudactiviteiten steeds belangrijker worden voor het bedrijf. Daar ziet ze ook nog veel groeimogelijkheden.

Eerder deze week werd al bekend dat automaker Ford vanaf 2023 gaat samenwerken met Google. Ford gaat onder meer clouddiensten van Google afnemen. Het techbedrijf gaat op zijn beurt kennis van de verwerking van data, kunstmatige intelligentie (ai) en machine learning delen met Ford. De twee ondernemingen denken daarmee de ontwikkeling te versnellen van zogeheten 'verbonden voertuigen', waarbij auto's met andere voertuigen, maar ook met stoplichten en met systemen van Ford communiceren.

Het kwartaalbericht van Alphabet staat niet op zichzelf, maar sluit aan bij de resultaten die Facebook vorige week al bekend maakte. Ook Facebook deed goede zaken met zijn advertenties en wist zowel omzet als winst op te voeren. Beide bedrijven profiteerden ervan dat de wereldwijde advertentiemarkt weer in de lift zit na de eerdere klap aan het begin van de coronapandemie. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.