Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. ABN AMRO ziet meer cyberdreiging door coronacrisis

Kort IT-nieuws van woensdag 24 juni 2020

Kort IT-nieuws van woensdag 24 juni 2020

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:

 

 


Datalek bij Twitter: mogelijk persoonlijke informatie gelekt

Twitter

De persoonlijke informatie van zakelijke klanten van Twitter is mogelijk gelekt. Het gaat om gebruikers die het advertentie- en analyticsplatform van het sociale medium gebruiken. Deze mensen zijn door Twitter via een e-mail op de hoogte gesteld.

De betaalgegevens van een aantal van de klanten was in de cache van de browser opgeslagen, meldt BBC. Volgens Twitter is het mogelijk dat anderen toegang hebben gekregen tot die gegevens. Het gaat om e-mailadressen, telefoonnummers en de laatste vier cijfers van creditcardnummers. Volgens Twitter is er geen bewijs dat de volledige betaalgegevens van klanten in verkeerde handen zijn gevallen.

Hoeveel bedrijven het slachtoffer zijn geworden van het datalek, is onduidelijk. Twitter ontdekte het probleem op 20 mei en heeft het lek gedicht. In de e-mail biedt het bedrijf zijn excuses aan. (EME)

 

 


Amsterdam proeftuin voor digitale crowdcontrol-technologie

Mensen
© Pixabay license - 3dman_eu

De gemeente Amsterdam en TNO onderzoeken hoe met slimme technologie grotere groepen mensen veilig samen kunnen komen op drukbezochte locaties en bij publieksevenementen. In publiek-private samenwerking met de Johan Cruijff ArenA, het Rijksmuseum en theater- en musical producent Stage Entertainment start de gemeente proeftuinen in en rond evenementlocaties

De partners kijken naar een mix van moderne technologieën om de bezoekersstromen in banen te kunnen leiden. Ze kijken onder meer naar: 

- Intelligente toegangssystemen die mensen op basis van een tijdslot een locatie laten betreden;

- Apps die bezoekers en burgers real time kunnen informeren en adviseren over verwachte drukte in een gebied, en die alternatieve routes en locaties kunnen bieden;

- Simulaties, zodat de meest optimale bezoek- en vertrektijden van bezoekers kan worden bepaald;

- Slimme logistiek: minder contact tussen bezoekers door bijvoorbeeld het optimaliseren van looproutes;

-Nudging: bezoekers met bijvoorbeeld geluid, licht of kleur verleiden tot gewenst gedrag, zoals al jaren gebeurd bij de Amsterdamse veren

De parteners willen de resultaten van hun onderzoek beschikbaar stellen aan organisaties in het land die ook met dergelijke problematiek bezig zijn. De initiatiefnemers roepen technologiebedrijven - en met name startups op om met hun technologie naar voren te komen als ze denken dat die een rol kan spelen in het onderzoek. (TDO)

 


Tegenslag voor Facebook in antitruststrijd Duitsland

vrouwe justitia
© Pixabay licence

Facebook kreeg een tegenslag te verwerken in de juridische antitruststrijd in Duitsland. De hoogste burgerrechter van het land besliste dat Facebook een antirustbevel van het de Duitse concurrentiewaakhond voorlopig moet opvolgen. In ieder geval tot het moment dat er een beslissing volgt in de zaak.

Concreet betekent dit dat Facebook de wijze waarop het surfgedrag en app-gebruik van gebruikers verzamelt, moet wijzigen. De rechter zei niet te twijfelen dat Facebook een dominante positie heeft in de markt voor sociale netwerken en dat het bedrijf zijn positie misbruikt.

Facebook werd door het Bundeskartellamt in februari vorig jaar gesommeerd om zijn gedrag te veranderen. Het techbedrijf kreeg daar twaalf maanden de tijd voor. Daarbij moest Facebook niet alleen het verzamelen aan banden leggen, maar ook het samenvoegen van die verzamelde informatie met zijn eigen data. Dat mocht pas als gebruikers expliciet toestemming hadden gegeven en ze moeten de mogelijkheid hebben om zonder gevolgen te weigeren.

Tegen die beslissing ging Facebook in beroep. Ook omdat de concurrentiewaakhond antitrustwetgeving gebruikte voor privacydoeleinden. (ANP)

 

 


ABN AMRO ziet meer cyberdreiging door coronacrisis

facial mask
© CC0 - Unsplash.com - Adam Nieścioruk

Met de uitbraak van het coronavirus is de dreiging van cyberaanvallen op bedrijven toegenomen. Zo waren er grote aanvallen waarmee cybercriminelen ondernemers in de val lokten met aanbiedingen van vaccins en mondkapjes. Dat meldt ABN AMRO op basis van een onderzoek in mei onder 170 bedrijven.

ABN AMRO denkt dat het doelwit van cybercriminelen groter is geworden door de uitbraak van het coronavirus. "Communicatie is meer gedigitaliseerd, omdat meer medewerkers vanuit huis werken. Ook wordt er meer online gewinkeld dan voor de coronacrisis", schrijft de bank.

Zo'n 7 procent van de Nederlandse bedrijven heeft te maken gehad met een cyberaanval die aan corona is gerelateerd. Volgens ABN AMRO ligt dat percentage waarschijnlijk hoger, omdat niet elke aanval wordt herkend.

ABN AMRO meldt dat minder bedrijven cybercriminaliteit als risico zien dan voor de coronacrisis, ondanks de grotere dreiging. Dat is volgens de bank te verklaren doordat de aandacht, en daardoor ook de risicoperceptie, is verschoven. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.