Management

Branche
IT-kort

IT-kort, o.a.: 'Aanval op VDL is nog maar topje van ijsberg'

Kort IT-nieuws van vandaag.

11 oktober 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Samsung profiteert van verkoop opvouwbare smartphones

Samsung Galaxy Fold
Samsung galaxy Fold © Samsung

Samsung Electronics profiteerde in het derde kwartaal van een sterke vraag naar zijn opvouwbare smartphones. Het Zuid-Koreaanse concern wist de winstgevendheid ook op te voeren dankzij de hoge prijzen van computerchips.

Samsung verkocht in Zuid-Korea meer dan een miljoen opvouwbare telefoons. Het bedrijf lanceerde zijn nieuwste reeks smartphones in augustus. De prijs voor het instapmodel is ruim 1000 euro.

Hoewel Samsung buiten Zuid-Korea vooral bekend is van de smartphones, maakt het bedrijf veel meer winst met zijn geheugenchips. Het grootste bedrijf van Zuid-Korea is een van de grootste chipproducenten ter wereld en mede vanwege het sterke economische herstel van de coronacrisis is de vraag naar halfgeleiders en geheugenchips erg groot. Door die sterke vraag stijgen ook de chipprijzen.

In het derde kwartaal behaalde Samsung een bedrijfsresultaat van bijna 16 biljoen won, omgerekend ruim 11 miljard euro. De omzet van het Koreaanse bedrijf kwam uit op 73 biljoen won, omgerekend zo'n 53 miljard euro. Samsung maakt eind oktober bekend hoeveel nettowinst het concern in het derde kwartaal heeft geboekt. Dan wordt ook duidelijk hoe de verschillende divisies van het bedrijf hebben gepresteerd. (ANP)

 


 

Chipfabrikant TSMC boekt recordomzet door chiptekorten

TSMC
TSMC chipfabriek © Shuterstock

De Taiwanese chipproducent TSMC heeft in het derde kwartaal een recordomzet geboekt. Het bedrijf profiteerde van het wereldwijde chiptekort. TSMC maakt chips voor andere bedrijven en die worden gebruikt in onder meer smartphones en auto's.

De inkomsten van TSMC kwamen in het derde kwartaal uit op bijna 415 miljard Taiwanese dollar, omgerekend zo'n 12,8 miljard euro. In september steeg de omzet met 20 procent. De resultaten van TSMC krijgen in het derde kwartaal vaak een boost doordat bedrijven nieuwe gadgets en smartphones produceren voor de feestdagen. Zo maakt Apple de pas gelanceerde iPhone 13.

TSMC werkt niet alleen op hogere capaciteit om aan alle vraag te voldoen, maar kan volgens analisten ook meer geld vragen voor zijn diensten. Door capaciteitsbeperkingen kan het chipbedrijf niet volledig profiteren van de tekorten in de markt. Het bedrijf heeft productiecapaciteit moeten verleggen naar onder meer chips voor auto's.

Het chiptekort lijkt nog nijpender te worden. Volgens handels- en technologiebedrijf Susquehanna Financial Group (SIG) is de doorlooptijd in de branche voor de negende maand op rij gestegen. Dat is de tijd tussen het plaatsen van een bestelling voor halfgeleiders en de levering ervan. De doorlooptijd was in september 21,7 weken, verreweg het langst sinds SIG de gegevens begon te meten, in 2017. (ANP)

 


 

Beroep Apple tegen uitspraak App Store in zaak tegen Epic Games

Fortnite op smartphone
Fortnite op smartphone © CC0 - Unsplash - Joshua Hoehne

In het juridisch gevecht tussen Apple en Epic Games gaat de maker van de iPhone in beroep tegen de uitspraak van een rechter die oordeelde dat Apple meer mogelijkheden moet geven aan ontwikkelaars bij aankopen buiten de App Store om.

Apple en Epic zijn in een conflict verwikkeld over de commissies die Apple vraagt van ontwikkelaars van apps bij aankopen door gebruikers. Vorig jaar besloot Epic een eigen betalingssysteem aan te zetten in Fortnite, wat tegen de regels van de App Store indruist. Daarop verwijderde Apple het spel uit de softwarewinkel. Epic beschuldigde Apple vervolgens van monopolistisch gedrag en vroeg de rechter een oordeel te vellen.

De rechter oordeelde onlangs dat Apple meer mogelijkheden moet geven aan ontwikkelaars bij aankopen buiten de App Store om, maar zei ook dat Apple zich niet schuldig heeft gemaakt aan illegaal monopoliegedrag. Epic is in beroep gegaan tegen die uitspraak. Epic heeft ondertussen wel een verzoek gedaan om Fortnite weer toe te laten in de App Store, maar daar wil Apple dus niet aan beginnen. (ANP)

 


 

Cyberbeveiliger: aanval op VDL is nog maar topje van ijsberg

zelfrijdende vrachtwagens
Zelfrijdende truck op campus VDL © VDL

Industrieconcern VDL is niet het eerste bedrijf dat is getroffen door een cyberaanval, en zal ook absoluut niet het laatste slachtoffer zijn. "We hebben nog maar het topje van de ijsberg gezien. Dit zal meer en meer plaatsvinden. Ga er maar van uit dat het jou ook overkomt. De vraag is: ben je voorbereid?", zegt Erno Doorenspleet, bestuurder van beveiliger KPN Security.

De fabrieken van VDL liggen sinds een paar dagen grotendeels plat. Het bedrijf zegt nog niet wat er precies is gebeurd en heeft bijvoorbeeld ook niet bevestigd dat het gaat om gijzelsoftware. Maar daar heeft het volgens Doorenspleet wel alle schijn van.

Cybercriminelen zijn de hele tijd op zoek naar kwetsbaarheden in computersystemen. Zodra duidelijk wordt dat er een gat in de beveiliging van een programma zit, gaan ze automatisch netwerken scannen op zoek naar gebruikers. Ze rammelen aan digitale achterdeuren, in de hoop dat een poort opengaat. Doorenspleet denkt dat VDL ook zo is aangevallen, dat het geen gerichte aanval was. "VDL bestaat uit 105 bedrijven. Ergens hebben ze toegang gekregen tot het netwerk. Een bedrijf moet al zijn deuren dichthouden, het netwerk is zo sterk als de zwakste schakel. De hacker hoeft maar één keer geluk te hebben. Hij tikt links en rechts tot ergens een raampje open gaat en is dan binnen."

Wie er achter de aanval op VDL zitten, is niet bekend. "Je hebt altijd verhalen dat het Russische hackers moeten zijn, maar dat is heel gemakkelijk om te zeggen. Als de daders zichzelf niet bekendmaken, bijvoorbeeld in hun eis om losgeld, is het bijna niet te achterhalen." Sommige hackers gaan heel voorzichtig te werk, ze proberen ongezien te blijven, ze verkennen bij wie ze zijn binnengedrongen en wat ze kunnen doen. "Sommige aanvallen duren weken of maanden. Maar hoe langer je ergens binnen zit, hoe groter de kans dat iemand je ziet. Soms is het gewoon een kwestie van snel naar binnen gaan, de boel platgooien en geld verdienen. Dan hebben ze maar een kwartier nodig."

Want voor de gijzelnemers telt maar één ding: geld. Doorenspleet: "Wie heeft geld, en hoe waarschijnlijk is het dat ze gaan betalen? Als je zelf door Nederland rijdt, kun je zo een lijst maken van bedrijven waar hackers in geïnteresseerd zijn. Rijke bedrijven, waar een verstoring veel gevolgen voor de samenleving zal hebben. Een bedrijf als VDL is voor hackers meer waard dan de bakker om de hoek. Bij zulke grote bedrijven loopt het losgeld in de tonnen, daar kan een hacker meer dan een jaar van leven."

Doorenspleet is niet betrokken bij het onderzoek naar en de afhandeling van de aanval op VDL. Hij volgt het nieuws van buitenaf, maar de reactie van VDL stemt hem tevreden. "Ze hebben meteen alle systemen uitgezet om te voorkomen dat de besmetting zich verder verspreidt. Dat is slim. Hoe meer de daders geïnfecteerd hebben, hoe moeilijker jij je gegevens kunt terughalen." Bovendien is het belangrijk om goed onderzoek te doen. "Je moet weten hoe ze binnengekomen zijn. Als je dat niet weet en je zet alle systemen weer aan, gooien ze je zo weer plat. Je moet elk systeem checken op de vingerafdruk van de hacker. Dat is tijdrovend, het kan soms weken duren." (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.