Management

Infrastructuur
IT-kort

IT-kort: o.a. 5G-vrije zones rond luchthavens VS

Kort IT-nieuws van vandaag.

11 januari 2022

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Facebook toch voor rechter om vermeend machtsmisbruik

Mark Zuckerberg 2018
© CC BY - SA 2.0 - Flickr.com

Facebook moet toch voor de rechter komen in de zaak die de Amerikaanse concurrentiewaakhond Federal Trade Commission (FTC) opnieuw aanspande tegen het socialemediaplatform wegens vermeend machtsmisbruik. Een rechter heeft het verzoek van Facebook, dat onderdeel is van Meta, om de zaak te seponeren afgewezen omdat de aantijgingen van de FTC nu "krachtiger en gedetailleerder" zijn.

Volgens de rechter heeft de FTC nu voldoende feiten verzameld om "aannemelijk te maken dat Facebook een monopolie uitoefent". Daarnaast heeft de waakhond volgens de rechter ook voldoende uitgelegd dat Facebook niet alleen een monopoliepositie inneemt, maar deze ook "opzettelijk heeft behouden door middel van concurrentieverstorend gedrag".

Volgens de FTC heeft Facebook sinds 2011 in de Verenigde Staten het monopolie op persoonlijke sociale netwerken. De FTC wil ook dat Facebook opgebroken wordt en de overnames van socialemediaplatform Instagram in 2012 en berichtendienst WhatsApp in 2014 ongedaan gemaakt worden. Daarmee heeft Facebook mededingingsregels overtreden, vindt de toezichthouder, omdat met de aankopen de bedrijven als concurrent werden uitgeschakeld.

De zaak van de FTC werd aanvankelijk door een rechter afgewezen vanwege onvoldoende bewijs voor kartelpraktijken. De toezichthouder kreeg toen een maand de tijd om met meer bewijs te komen. Facebook vond daarnaast dat FTC-topvrouw Lina Khan, aangesteld door president Joe Biden, te bevooroordeeld was, omdat ze eerder als onderzoeker over Facebook publiceerde en in een onderzoekscommissie zat van het Huis van Afgevaardigden, dat onderzoek deed naar het techbedrijf.

Het bedrijf van topman Mark Zuckerberg heeft zich altijd verzet tegen de aanklachten en vindt dat er geen sprake is van monopolistisch gedrag. (ANP)

 


 

Bestandenverstuurdienst WeTransfer naar beurs in Amsterdam

WeTransfer
© WeTransfer

WeTransfer gaat naar de beurs in Amsterdam. De onderneming achter de gelijknamige dienst voor het versturen van grote bestanden heeft ook andere diensten als een online-aantekeningenblok en manieren om presentaties te maken. Het bedrijf richt zich vooral op de creatieve sector. Wanneer het bedrijf precies naar de beurs gaat en wat de beursgang op moet brengen is nog niet bekend.

WeTransfer biedt zijn bestandenverstuurdienst gratis aan met reclame, maar heeft ook een abonnementsmodel voor al zijn diensten samen. Het bedrijf heeft 87 miljoen gebruikers en 387.000 abonnees.

De techonderneming laat weten de omzet de afgelopen jaren met gemiddeld 30 procent te hebben zien groeien tot en met 2020. Vorig jaar profiteerde het bedrijf van thuiswerken met een nog grotere stijging waardoor de omzet boven de 100 miljoen euro uit komt. Bovendien is WeTransfer winstgevend. In de eerste negen maanden van 2021 was de bedrijfswinstmarge 30 procent.

Bij de beursgang geeft WeTransfer voor ongeveer 160 miljoen euro nieuwe aandelen uit. Daarnaast zullen de huidige investeerders en enkele vroege medewerkers aandelen verkopen. Die zullen allemaal onderhands geplaatst worden. Met de opbrengst van de plaatsing van nieuwe aandelen wil WeTransfer verder groeien, bijvoorbeeld door overnames te doen. (ANP)

 


 

5G-vrije zones rond luchthavens VS

5G
© Huawei

Twee weken uitstel voor 5G-uitrol in de buurt van luchthavens in de Verenigde Staten is omgezet in 5G-vrije zones. Luchtvaarttoezichthouder FAA (Federal Aviation Authority) heeft een lijst van 50 luchthavens gepubliceerd waar de 5G C-band (op 3,7 GHz) níet is toegestaan.

Het conflict tussen de telecom- en de luchtvaartindustrie over 5G en mogelijke storing voor vliegverkeer wordt afgewend met bufferzones. Deze gebieden op en rond vliegvelden moeten 5G-dataverkeer (op cd C-band) en signalen van vliegtuigen netjes van elkaar scheiden. In de VS zijn frequenties tussen de 3,7 en 3,98 GHz aangewezen als band voor 5G, maar dit zou te dicht zitten op de band van 4,2 tot 4,4 GHz die hoogtemeters van vliegtuigen gebruiken.

Vliegtuigen van Airbus en Boeing bepalen met een radiografische meting hoe hoog het vliegtuig boven obstakels hangt. Die hoogtemeters zenden een signaal uit naar de grond in de band tussen 4,2 en 4,4 GHz. Uit het weerkaatste signaal wordt de afstand tot obstakels gemeten. Deze manier van meten is veel nauwkeuriger dan de hoogtemeters die op luchtdruk werken.

Vorige week zijn de Amerikaanse telecomaanbieders Verizon en AT&T akkoord gegaan met het verzoek om hun 5G-uitrol in de buurt van luchthavens in de VS uit te stellen. Dit uitstel bedroeg twee weken. Oorspronkelijk zou het aanbieden van 5G op de C-band begin december van start zijn gegaan. Zowel de brancheorganisatie van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen als ook het Witte Huis hebben vóór uitstel gepleit.

Nu is dat dus omgezet in afstel: 50 vliegvelden in de VS krijgen geen 5G op 3,7 GHz. De FAA heeft die luchthavens geselecteerd op basis van de hoeveelheid vliegverkeer die zij verwerken, plus de geografische locatie van de vliegvelden, plus het aantal dagen met slechte zichtbaarheid op die locaties. Overigens spreken Verizon en AT&T de notie tegen dat 5G-verkeer voor verstoringen van hoogtemeters kunnen zorgen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.