Innovatie & Strategie

Infrastructuur
IT-kort

IT-kort: o.a. 5G bij VodafoneZiggo nu nog kostenpost

Kort IT-nieuws van vandaag.

5 november 2020

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 

 

'Bytedance wil financiering, mikt op 180 miljard beurswaarde'

TikTok

ByteDance, eigenaar van filmpjesapp TikTok, is in gesprek om 2 miljard dollar op te halen bij investeerders voordat het Chinese technologieconcern een aantal van zijn bedrijven in HongKong naar de beurs brengt. Volgens bronnen van persbureau Bloomberg zou Bytedance daarmee zo'n 180 miljard dollar waard zijn.

Bytedance zou vervolgens Douyin, de Chinese versie van TikTok, en nieuwswebsite Toutiao naar de beurs brengen. TikTok ligt al enige tijd zwaar onder vuur in de Verenigde Staten. De Amerikaanse overheid probeerde eerder ook al beperkingen op te leggen aan het gebruik van de app in het land. In de praktijk kwam dat neer op het stilleggen van de app, maar daar heeft een Amerikaanse federale rechter een streep door getrokken.

Volgens de regering-Trump slaat TikTok te veel gegevens op, die via ByteDance bij de Chinese overheid zouden terechtkomen. China ontkent dit. Toch wil de Amerikaanse president restricties opleggen, waarbij hij heeft geëiste al dat de Amerikaanse activiteiten van TikTok aan een bedrijf in de VS worden verkocht. In september ging hij akkoord met een deal tussen ByteDance, Oracle en Walmart waarbij de Amerikaanse activiteiten van TikTok dan in een nieuw bedrijf worden ondergebracht. (ANP, JBA)

 

 

5G bij VodafoneZiggo nu nog kostenpost

sim-kaart

Het hebben van een 5G-netwerk komt voor telecombedrijven nu nog neer op een grote kostenpost, en het levert nog weinig op. Maar daar gaat op termijn verandering in komen, denkt financieel directeur Ritchy Drost van VodafoneZiggo. Hij heeft hoge verwachtingen van de mogelijkheden voor met name het bedrijfsleven en het verbinden van apparatuur met het internet.

"Mensen denken bij 5G vaak aan mobieltjes, maar wij zijn natuurlijk geen maker van mobieltjes", legt Drost uit bij de presentatie van de kwartaalcijfers. VodafoneZiggo werkt achter de schermen aan allerlei andere toepassingen met 5G. Zo zijn er nu al tests gedaan met het livestreamen van dokters die in contact staan met ambulances en op afstand patiënten monitoren.

Eerste over de dam

In april zette VodafoneZiggo als eerste telecombieder in Nederland 5G aan. Smartphonegebruikers die een geschikt toestel hebben maken er al veel gebruik van, weet Drost, die geen precieze cijfers kan geven. Nu Apple ook nieuwe iPhones heeft die geschikt zijn voor 5G, verwacht hij dat er steeds meer mensen overgaan op dit supersnelle mobiele internet.

Met de investeringen in de nieuwe technologie en de frequentieveiling voor 5G was heel veel geld gemoeid. Wanneer 5G echt een positieve bijdrage gaat leveren aan de resultaten van zijn bedrijf, durft Drost nog niet te zeggen. Maar het zal volgens hem geen jaren meer duren.

Afgelopen kwartaal kende VodafoneZiggo desondanks financieel weer een goed kwartaal. Drost wijst erop dat de omzet, met circa 1 miljard euro, op jaarbasis iets is gegroeid. Daarbij ging de operationele winst met 6 procent vooruit tot zo'n 479 miljoen euro. Het bedrijf heeft ook de winstverwachting voor het hele jaar licht opgeschroefd.

Corona haalt roaming onderuit

Net als in de voorgaande maanden had de onderneming wel last van de coronapandemie. Er werd veel minder gereisd en dat hakte in de roamingopbrengsten. Ook liep het aantal internetklanten terug, waarschijnlijk omdat KPN met een nieuw SuperWifi-aanbod kwam. Inmiddels zet VodafoneZiggo daar het eigen SmartWifi tegenover. Volgens Drost geeft de situatie aan hoe groot de concurrentie in de markt is.

De strategie van VodafoneZiggo is er vooral op gericht om mensen een soort totaalpakket aan te bieden. En dat lukt goed, aldus Drost. In het derde kwartaal zijn weer 20.000 nieuwe ‘geconvergeerde’ huishoudens toegevoegd. Dat zijn klanten die naast een abonnement bij Ziggo ook een Vodafone-product in huis hebben. De financieel directeur is tevreden over de ingeslagen weg en kijkt met vertrouwen vooruit. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.