Innovatie & Strategie

Branche
IT-kort

IT-kort: België ziet af van corona-app

Kort IT-nieuws van vrijdag 24 april 2020.

Kort IT-nieuws van vrijdag 24 april 2020.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van 24 april 2020:


België ziet af van corona-apps

De Belgische regering heeft besloten om geen apps te gebruiken voor het volgen van coronavirusinfecties. Dat meldt minister van Telecommunicatie Philippe De Backer tegenover Reuters. België was een van de eerste landen met plannen voor zo'n app, nu is het helemaal van de baan. 

"Er is geen app nodig voor het traceren van contacten, het kan handmatig worden gedaan en het bestaat al jaren", vertelde De Backer donderdag aan de Belgische televisiezender VRT.

Apps voor het traceren van contacten worden al gebruikt in Aziatische landen die zwaar zijn getroffen door uitbraken van het coronavirus. Het kopiëren van die aanpak zou in strijd zijn met de strikte privacywetgeving in de Europese Unie. Eerder deze maand riep de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming op tot een pan-Europese mobiele app. (SH)


WHO steeds vaker slachtoffer van cyberaanvallen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is steeds vaker het slachtoffer van cyberaanvallen, meldt de organisatie op de site. Sinds het begin van de coronapandemie is het aantal pogingen om de WHO online aan te vallen flink gestegen.

Deze week werden nog 450 mailadressen en wachtwoorden van WHO-medewerkers gestolen en online gezet door hackers. Volgens het WHO waren het oude gegevens en konden de hackers het niet gebruiken om in de systemen te komen. De aanval heeft ook een oud systeem onder vuur genomen, wat nu niet meer te gebruiken is, zegt de WHO. Daar werkten nog wel mensen mee. Alle gegevens binnen dat systeem worden nu overgezet naar andere locaties.

"De beveiliging van gezondheidsinformatie van landen en de privacy van mensen die contact met ons hebben is altijd belangrijk voor ons", aldus de WHO. De organisatie is bezig om de digitale beveiliging te verbeteren. (ANP)


Ov-bedrijven onderzoeken reserveringsapp tegen drukte

Een aantal ov-bedrijven en reizigersorganisaties werken aan een onderzoek naar de mogelijkheden voor een reserveringsapp in het openbaar vervoer. Dat meldt NRC vrijdag. Het project is gestart omdat er dankzij het coronavirus minder ruimte is in bussen en treinen.

De app moet ervoor zorgen dat beschikbare ruimte beter verdeeld wordt. De betrokkenen van de werkgroep denken volgens de krant 'serieus' na over een app. "Als de anderhalve meter gehandhaafd blijft, dan kan het aantal reizigers in het openbaar vervoer hooguit een kwart bedragen van de aantallen vóór de crisis", aldus woordvoerder Pedro Peters van OV-NL, de branchevereniging van ov-bedrijven, tegenover de krant. Momenteel is het aantal reizigers zo'n tien tot vijftien procent van het normale aantal. (SH)


T-Mobile Thuis kampte met storing

Winkel van T-Mobile

T-Mobile-klanten kunnen in sommige gevallen thuis het internet niet op, vanwege een storing bij T-Mobile Thuis. T-Mobile zegt op zijn forum hier meldingen over te hebben ontvangen. De oorzaak is onduidelijk, maar door aanpassingen zouden de meeste klanten weer online zijn.

Bij Allestoringen.nl kwamen vrijdagochtend duizenden meldingen binnen over problemen met T-Mobile Thuis. Klanten klagen dat ze het internet niet op kunnen komen vanuit huis. T-Mobile liet rond half 10 weten dat er een aantal aanpassingen zijn doorgevoerd, waardoor een groot deel van de klanten wel weer online zijn gebracht. "Als je nog problemen ervaart start dan even jouw modem opnieuw op."

Wat de oorzaak van de storing was, is onbekend. (EM)

 


Thuiswerken levert chipmaker Intel fors hogere omzet op

Intel slogan

De Amerikaanse chipmaker Intel heeft in het eerste kwartaal de omzet flink opgevoerd. Door het nieuwe coronavirus zijn veel mensen tot thuiswerken veroordeeld, waardoor datacenters op volle toeren draaien om al het onlinewerk mogelijk te maken. Daardoor nam ook de behoefte aan halfgeleiders van Intel voor datacenters sterk toe.

Het onderdeel dat chips voor datacenters maakt, voerde de omzet met 43 procent op tot 7 miljard dollar. Daaronder vallen ook chips voor clouddiensten, waarvan de opbrengsten met ruim de helft toenamen. Ook chips voor pc's leverde Intel beduidend meer op dan in dezelfde periode vorig jaar. De totale omzet steeg op jaarbasis met 23 procent tot 19,8 miljard dollar. Daarvan bleef 5,7 miljard dollar aan nettowinst over, een stijging van 42 procent.

In het tweede kwartaal verwacht Intel een omzet rond de 18,5 miljard te boeken. Voor heel 2020 geeft Intel geen vooruitzichten, omdat de wereldwijde virusuitbraak voor te veel economische onzekerheden zorgt. (ANP)

 


Technologische sector hoopt op nieuw steunplan

De technologische industrie voorspelt een diepe recessie vanaf de tweede helft van het jaar, zo meldt het FD. Door die tegenslag dreigen bedrijven in deze sector naast de momenteel al lopende steunregelingen te grijpen. Brancheorganisatie FME wil dat het kabinet zich niet meer door medici alleen laat leiden.

FME-voorzitter Ineke Dezentjé tegenover de krant:  'We zitten in een storm, maar in de tweede helft van het jaar is er een orkaan op komst.' . Ze heeft er deze week bij de ministers Wouter Koolmees en Eric Wiebes op aangedrongen om alvast maatregelen klaar te zetten voor de zware periode die nog volgt. Onder meer permanente deeltijd-WW is een optie en het naar voren halen en nationaal aanbesteden van overheidsopdrachten. (SH)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.