Management

Branche
IT-kort

IT-kort: Beeldkwaliteit Google Duo videobellen flink omhoog

Korte IT-nieuwsberichten van 23 april 2020.

Korte IT-nieuwsberichten van 23 april 2020.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van 23 april 2020:


Privacywaakhond checkt beveiliging van thuisonderwijs

De Autoriteit Persoonsgegevens wil weten hoe scholen, hogescholen en universiteiten hun thuisonderwijs hebben geregeld. De privacywaakhond bekijkt onder meer of het videobellen wel veilig is en of gegevens in verkeerde handen kunnen vallen. De Autoriteit gaat dat na bij de onderwijsinstellingen, omdat ouders, docenten, leerlingen en studenten zich zorgen maken.

De beelden kunnen veel informatie over de gebruikers opleveren, zegt de Autoriteit Persoonsgegevens. Hoe ze presteren, maar op de achtergrond zijn misschien religieuze uitingen te zien, en misschien komen gezinsleden af en toe in beeld. Die informatie kan worden opgeslagen. Als leerlingen online een toets of een tentamen maken, moeten ze foto's maken van de kamer waar ze zitten. Surveillanten kijken mee op het scherm en via webcams. Ook dat kan veel gevoelige informatie opleveren.

Na de eerste verkenning bekijkt de Autoriteit Persoonsgegevens of meer onderzoek nodig is en of er moet worden opgetreden. (ANP)


'Coronatracking-API Google en Apple verschijnt volgende week'

De API voor contactenonderzoek van patiënten met het coronavirus die Google en Apple maken, verschijnt volgende week al. Dat meldt iGeneration op basis van een uitspraak van Eurocommissaris Thierry Breton. 

Thierry Breton sprak gisteren met Apple-CEO Tim Cook over de API en coronatracking-apps. In dat gesprek zou Cook gemeld hebben dat de eerste versie van de technologie van Google en Apple op 28 april al beschikbaar wordt voor ontwikkelaars. Dat betekent dat er vanaf dan ook apps mee gemaakt kunnen worden. Eerder werd nog gemeld dat de API halverwege mei verschijnt. 


 

Internetballonnen in gebruik voor commerciële dienst

Project Loon

Project Loon van Google-moeder Alphabet komt na jaren voorbereiding in operationele fase.

De dienstverlening moet 'in de komende weken' operationeel worden. Nu vinden de laatste tests plaats in samenwerking met Telkom Kenya. De ballonnen hangen op een hoogte van 20 kilometer en kunnen honderden dagen in de lucht blijven. Project Loon is bedoeld om internet te brengen naar gemeenschappen die daar tot nog toe van verstoken bleven.

Project Loon is van plan tegen het eind van het jaar ook een commerciële dienstverlening in Peru aan te bieden. Het project kan mogelijk concurrentie ondervinden van de initiatieven om met grote hoeveelheden laagcirkelende satellieten internet te bieden in afgelegen gebieden. Verschillende aanbieders zijn bezig daartoe satellietnetwerken op te tuigen, waaronder SpaceX van Elon Musk.


 

Beeldkwaliteit Google Duo videobellen flink omhoog

Mobiele telefoon

Google gaat de video-codec van zijn videobeldienst Google Duo volgende week aanpassen naar een nieuwere versie.

De nieuwe video-codec AV1 kan videodatastromen aanzienlijk beter comprimeren. Daardoor kan de kwaliteit van het beeld omhoog zonder dat er meer bandbreedte nodig is. De AV1-codec is de opvolger van VP9 en is het werk van de Alliance for Open Media. Google is van plan de codec volgende week in gebruik te nemen, volgens een officiële blog.

Duo krijgt ook de mogelijkheid een foto te maken waarin beide deelnemers aan het gesprek naast elkaar afgebeeld worden. De mogelijkheid komt er ook voor met maken van een groepsfoto bij een groepsgesprek maar Google noemt nog geen datum waarop die beschikbaar komt.


 

300 miljoen dagelijkse gebruikers voor Zoom

Videobeldienst Zoom heeft er in een maand tijd flink meer dagelijks actieve gebruikers bij gekregen. De dienst begon april met 200 miljoen gebruikers, maar dat aantal is nu gestegen naar 300 miljoen, aldus het bedrijf in een blogbericht.

De dagelijks actieve gebruikers omvat zowel betalende als gratis gebruikers. De groei is opvallend, aangezien de dienst de afgelopen weken meermaals onder vuur is komen te liggen vanwege diverse privacy- en beveiligingsproblemen. Het bedrijf heeft in reactie daarop maatregelen genomen en werkt 90 dagen lang alleen aan het verbeteren van de veiligheid van de dienst. 

Zoom kondigt ook nu twee nieuwe beveiligingsfuncties aan. Het gaat om verbeterde encryptie voor vergadergegevens die verstuurd worden en de optie om een gebruiker te rapporteren aan het bedrijf. De nieuwe functies verschijnen in Zoom 5.0, dat nu uitgerold wordt. 


 

Google helpt klanten korting te krijgen

Google gaat net als een aantal andere cloudaanbieders een gratis cost managment tool aanbieden.

Het nieuwe gereedschap is gratis te gebruiken en helpt overzicht te krijgen in de afgenomen diensten en mogelijke kortingen die het bedrijf biedt bij het gebruik van clouddiensten. Het aanbod is voor gebruikers al snel complex zodat zij niet optimaal gebruik maken van de mogelijkheden. De kortingen bij regelmatig gebruik van de clouddiensten kunnen oplopen tot wel 80 procent, bijvoorbeeld bij het gebruik van preemptible Virtual Machines.

De nieuwe toolset omvat onder meer GCP Pricing Calculator, Resource Hierarchy, Cloud Identity and Access Management.


 

Digitale museumweek wordt goed bezocht

Tienduizenden mensen bezoeken digitaal de musea via de website museumweek.nl. Daarop staan driehonderd speciale onlineactiviteiten van musea.

"De sluiting van de musea geldt tot 20 mei en daar hebben we alle begrip voor, want de gezondheid van ons allemaal staat op één. Uiteraard is het ook heel ingrijpend omdat alle museumbezoekers nu niet langs kunnen komen en is het een harde klap voor alle vrijwilligers en medewerkers van musea", zegt directeur Mirjam Moll van de Museumvereniging. "Maar met de digitale editie van de Museumweek maken we er iets moois van."

De Nationale Museumweek duurt tot en met 26 april. De zesde editie is vanwege de coronacrisis volledig digitaal. Speciale aandacht is er voor 75 jaar culturele vrijheid, waarmee wordt herdacht dat er in 1945 een einde aan de Tweede Wereldoorlog kwam. Lees ook: IT-helden in coronatijden: in 2,5 week de Museumweek digitaliseren

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.