Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-industrie voorop in flexibele werktijden

De ICT-arbeidsmarkt wordt alsmaar krapper en de prognoses zien er niet goed uit. De IT-sector heeft dit jaar te maken met een kwalitatief en kwantitatief tekort van 4142 IT-professionals van hbo+-niveau volgens berekeningen van branchevereniging ICT~Office. Dat tekort loopt in 2010 op tot een totaal tekort aan 9104 ICT-professionals voor heel Nederland, op een totaal van 176.445 werkenden.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Zeven maanden geleden schreef het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet op dit terrein, de Raad voor Werk en Inkomen (RWI), dat het benutten van reserves op de arbeidsmarkt de eerste prioriteit in Nederlands arbeidsmarktbeleid moet zijn. Vorige maand kwam de RWI met een nieuw rapport ‘Over de drempel’. Daaruit bleek dat de arbeidsmarkt een half miljoen werkwillenden onbenut laat: de zogeheten nuggers; hoogopgeleide, niet-uitkeringsgerechtigden (vandaar nugger), waarvan veel vrouwen. Er is slechts één probleempje: ze zijn kieskeurig ten aanzien van werktijden en aantal uren.
De vraag is dan: zal de Nederlandse IT-industrie, gebukt als die gaat onder oplopende personeelstekorten en verscherpende schaarste op de arbeidsmarkt, deze nuggers voor zich kunnen winnen? Het gaat volgens de RWI om een kleine half miljoen relatief jonge mensen, waarvan twee derde vrouw is. Ze hebben geen recht op een uitkering maar ze willen wel aan het werk. Van hen zijn er 198.000 actief op zoek naar een baan en 90 procent (175.000!) is direct beschikbaar.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in