IT-dienstverleners hebben het zwaar

10 augustus 2012

De omzet van softwarebedrijven en andere IT-dienstverleners is begin dit jaar, na anderhalf jaar van herstel, gestagneerd (-0,1 procent), constateert het Economisch Bureau van ING. En het wordt er dit jaar niet beter op. De omzet van softwarebedrijven en IT-dienstverleners daalt dit jaar naar verwachting met ongeveer 3 procent. De reden: terughoudendheid bij bedrijven en overheden waar het gaat om investeren in IT, en wat de IT-dienstverleners betreft aanhoudende tariefdruk bij de consultancy-activiteiten. Na een tariefkrimp van 3,4 procent in het vierde kwartaal van 2011 volgde een krimp van 4 procent in het eerste kwartaal van 2012, melden de ING-analisten op basis van cijfers van het CBS. De vooruitzichten voor de rest van het jaar wijzen niet op herstel van de omzet.

De resultaten van Atos, Capgemini en KPN Corporate Market (voorheen Getronics) over het eerste halfjaar van 2012 bevestigen dat het in Nederland nog steeds zwaar weer is in de IT-dienstverlening. De omzet in de Benelux van Atos daalde ten opzichte van de eerste helft van 2011 met 6 procent naar 493 miljoen euro. Capgemini leverde in het eerste halfjaar 10 procent omzet in ten opzichte van de eerste maanden van 2011. En KPN Corporate Market leverde zelfs 17 procent in. Ordina moet zijn cijfers nog publiceren, en Logica heeft publicatie uitgesteld in verband met de hangende overname door CGI, maar beide hadden in Nederland een slecht eerste kwartaal achter de rug, met een krimp van de omzet rond de 6 procent.

Aan de omzetten van Atos en Capgemini is te zien, dat de Benelux-markt voor IT-dienstverleners zich in internationaal perspectief bijzonder slecht ontwikkelt. Wereldwijd wist Atos de omzet de omzet in het tweede kwartaal 1,4 procent op te vijzelen; Capgemini in het eerste halfjaar zelfs met 8,3 procent. Bij Capgemini is de Benelux de enige regio met krimp. Bij Atos deelt de Benelux die aanduiding met vier andere regio’s, waaronder Frankrijk. Maar zelfs in het door de crisis zwaar geraakte Spanje en Portugal kalfde de omzet van Atos Iberia het eerste halfjaar minder af dan in Nederland.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!