Innovatie & Strategie

Branche
IT-branche-update

IT-branche-update: 'politie gebruikt geen Clearview-software'

Belangrijkste ontwikkelingen in de IT-branche van dinsdag 21 april 2020.

Belangrijkste ontwikkelingen in de IT-branche van dinsdag 21 april 2020.

Belangrijke ontwikkelingen van 21 april 2020:

  • Veel scholen verbieden gebruik videobeldienst Zoom
  • De plannen voor de corona-app moeten volgens de directeur informatiebeleid bij het ministerie van Volksgezondheid nader worden uitgewerkt.
  • Minister Grapperhaus van Justitie zegt dat de politie geen gezichtsherkenningssoftware van Clearview AI gebruikt.
  • De politie komt een gamewebsite om jongeren weg te houden van cybercriminaliteit.

Lees hieronder het IT-branchenieuws van dinsdag 21 april 2020.

Scholen verbieden gebruik videobeldienst Zoom

videoconferencing

Diverse scholen in Nederland hebben videobeldienst Zoom in de ban gedaan vanwege de vele privacy- en beveiligingsproblemen die de afgelopen tijd aan het licht zijn gekomen. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl langs 997 Nederlandse basis- en middelbare scholen. Bij een derde van die scholen mag de dienst niet langer gebruikt worden.

Ook is er een aantal scholen dat vrijwel alle videobelapps verbiedt, om zo een eenduidige aanpak binnen de school neer te zetten. Bij die scholen wordt maar één videobelapp toegestaan. De helft van de scholen verbiedt helemaal geen software om te videobellen. 12,5 procent gebruikt Zoom nu nog wel. De meeste scholen zetten Teams in voor videobellen, namelijk 71,3 procent. 43,1 procent gebruikt Google Meet, 26,8 procent zet Google Hangouts in. 

Zoom kwam de afgelopen tijd regelmatig negatief in het nieuws vanwege diverse privacy- en beveiligingsproblemen. Sindsdien heeft Zoom meer aandacht besteed aan zijn beveiliging, onder meer door nieuwe functies en beleid door te voeren. Zo zijn vergaderwachtwoorden en wachtkamers standaard gemaakt en hebben gebruikers meer regie over waar hun dataverkeer langsloopt. 

****

DNB en ministerie van Financiën willen proef met digitale munt

De Nederlandse Bank en het ministerie van Financiën willen dat er in Nederland een proef komt met een digitale munt. De munt moet naast het geld dat mensen nu in hun portemonnee en op de bank hebben bestaan, schrijft de NOS. Hoe de munt precies moet gaan werken, is nog niet vastgesteld.

De digitale munt werd een half jaar geleden geadviseerd door een groep economen, omdat commerciële banken volgens hen een te belangrijke rol hadden gekregen. Mensen hebben minder cash in huis, waardoor ze afhankelijker zijn van die banken. De Nederlandse Bank onderzocht het idee en is nu enthousiast. Minister Hoekstra van Financiën denkt bovendien dat een dergelijk systeem een stimulans kan zijn voor innovatie en diversiteit in de financiële sector. 

Hoewel nog niet duidelijk is hoe de munt precies gaat werken, is al wel bekend dat betalingen niet volledig anoniem worden. Er wordt bij transacties namelijk gecontroleerd of er sprake is van witwassen. Of de munt er komt, hangt af van de ministers van Financiën van de Eurolanden. Nederland wil wel binnen één of twee jaar een proef gaan draaien.

****

'Plannen voor corona-app moeten nader worden uitgewerkt'

De overheid moet de plannen voor een corona-app verder gaan uitwerken. Dat heeft Ron Roozendaal, directeur informatiebeleid bij het ministerie van Volksgezondheid, dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

De app moet helpen om na te gaan met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Zeven voorstellen werden afgelopen weekeinde getest, maar daarop kwam veel kritiek, onder meer van de Autoriteit Persoonsgegevens, het Bureau ICT-toetsing, het College voor de Rechten van de Mens en de landsadvocaat. Zo was het niet duidelijk hoe de privacy van gebruikers wordt beschermd en is het niet duidelijk waarom zo'n app überhaupt nodig is. Vanwege die commentaren is het volgens Roozendaal nu nodig om "de epidemiologische eisen van digitale ondersteuning" aan te scherpen. Ook moet de overheid zorgen voor "waarborgen ten aanzien van informatiebeveiliging, privacy en tegengaan van misbruik".

Of dat betekent dat de app vertraging oploopt, zei Roozendaal niet. Wat de volgende stappen zijn, zal zorgminister Hugo de Jonge dinsdagavond melden. (ANP)

****

Co-CEO SAP stapt na zes maanden al op

SAP co-CEO Morgan

Jennifer Morgan legt haar rol als co-CEO van SAP na zes maanden al neer. Christian Klein, die de rol van CEO samen met Morgan vervulde, blijft aan als enige CEO van het bedrijf. Morgan en Klein kregen in oktober vorig jaar de leiding over de softwaregigant, nadat toenmalig CEO Bill McDermott per direct terugtrad. 

Morgan legt haar functie per 30 april neer, schrijft Business Insider. "Een duaal leiderschapsmodel heeft vele voordelen, maar de huidige omgeving vereist dat bedrijven snelle, vastbesloten acties nemen, wat het beste ondersteund wordt door een duidelijke leiderschapsstructuur", aldus SAP in een verklaring. Volgens het bedrijf is het aftreden van Morgan een gezamenlijke beslissing. 

****

'Politie gebruikt geen Clearview-software'

De Nederlandse politie gebruikt geen gezichtsherkenningssoftware van het omstreden AI-bedrijf Clearview AI. Dat stelt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. Met deze software kunnen gebruikers een naam en adres vinden van een persoon, door een foto van diegene in het systeem in te voeren. Het bedrijf werd eerder dit jaar het slachtoffer van een cyberaanval.

Buzzfeed News kreeg in februari de gelekte klantenlijst van Clearview AI in handen, waarin stond dat er ook in Nederland gebruik wordt gemaakt van de gezichtsherkenningstechnologie. Het was echter niet duidelijk of de software gebruikt werd door politiekorpsen, opsporingsdiensten of overheidinstanties. Grapperhaus zegt nu dat de politie niet centraal benaderd is door Clearview, niet op de hoogte is van contacten met het bedrijf en geen producten heeft afgenomen. 

"Het is mij op dit moment niet bekend of er overheidsdiensten zijn die een product van Clearview in gebruik hebben of hiervan gebruik hebben gemaakt", aldus de minister. De minister van Binnenlandse Zaken - Kajsa Ollongren - moet de Kamer hier later over nader informeren. Zij heeft in maart toegezegd om breder bij de overheid te onderzoeken of er gebruik is of wordt gemaakt van Clearview. 

****

Adyen voelt impact Covid-19 in volumes

shopping cart

Betalingsverwerker Adyen zag in het eerste kwartaal een negatieve impact van de mondiale verspreiding van Covid-19 op zijn volumes. De Nederlandse onderneming, die de betalingen regelt voor duizenden bedrijven wereldwijd, registreerde vanaf midden maart een sterke terugloop in het aantal verwerkte transacties. Met name bedrijven uit de toerisme- en luchtvaartsectoren werden minder actief vanwege de coronacrisis en zorgden voor minder volume.

De harde daling in volumes in maart is in de eerste twee weken van april gestopt, verzekert Adyen. De volumes ontwikkelen zich nu stabiel maar liggen doorgaans een vijfde lager dan begin dit jaar. De volumes voor ondernemingen uit de toerismesector liggen momenteel zo'n 90 procent lager dan begin dit jaar. Toch wist Adyen in totaal zijn volumes vorig kwartaal op te voeren tot 67 miljard euro. Dat is 38 procent hoger dan een jaar geleden. (ANP)

****

Politie komt met website om jongeren weg te houden van cybercrime

De politie start onder de naam 'Gamechangers' een website met speciale games die moet helpen jongeren uit de cybercriminaliteit te houden. Wie de site bezoekt kan zijn of haar onlinetalenten verder ontwikkelen in vier uitdagingen, aldus de politie.

Door de challenges kunnen jongeren hun vaardigheden op een veilige manier testen en waar mogelijk verbeteren. Tegelijkertijd doen ze kennis op over wat wel en niet strafbaar is op internet.

De coronacrisis zorgt ervoor dat jongeren noodgedwongen thuiszitten en meer online zijn. Volgens de politie bestaat het gevaar dat ze iets strafbaars gaan doen. "Jongeren zijn online maar een klik verwijderd van cybercrime", zegt Floor Jansen van het politieteam High Tech Crime. "Jongeren zijn dan geneigd grenzen op te zoeken. Onderzoek wijst uit dat 1 op de 6 jongeren tussen de 12 en 17 jaar oud wel eens een cyberdelict heeft gepleegd, bewust of onbewust. In de leeftijdsgroep 16-17 jaar is dit zelfs 33 procent. Het gaat dan bijvoorbeeld om hacken, phishing en DDoS-aanvallen. Als je verkeerde dingen doet, begeef je je mogelijk (onbewust) op het criminele pad. De politie wil jongeren helpen van dat pad weg te blijven." (ANP)

****

Corona Check-app beschikbaar voor heel Nederland

De Corona Check-app die is opgezet op verzoek van het OLVG Ziekenhuis in Amsterdam is voor heel Nederland beschikbaar. Dat meldt het AD en staat op de website van de app.

In de app kunnen mensen medische gegevens invoeren en melden hoe ze zich voelen. Als daar een verdacht beeld uit ontstaat, bijvoorbeeld dat iemand het coronavirus kan hebben, dan neemt een arts van het team achter de app contact op met die persoon. Voor de app is gebruikt gemaakt van het al bestaande Luscii. Dat is een medisch gecertificeerde app die "tientallen ziekenhuizen helpt met medische begeleiding op afstand".

De app werd op 16 maart al gelanceerd en is door zeker 100.000 mensen gedownload. Tot dinsdag ging dat via een aantal ziekenhuizen in het land, maar nu kan iedereen de app downloaden onder de naam. "Er zijn nu zo’n 70.000 mensen die dagelijks hun gegevens invullen", aldus oprichter van de app Daan Dohmen tegen het AD. "Daarvan zijn er zo’n vierduizend geïdentificeerd als Covid-19-verdachte." (ANP)

****

Microsoft werkt aan COVID-19-zelfscreeningstool

Microsoft ondersteunt de CoVig-19 Plasma Alliance met een zelfonderszoekstool waarmee mensen kunnen controleren of ze in aanmerking komen voor plasmadonatie. Dat plasma kan worden gebruikt om een behandeling te maken voor mensen met COVID-19. Dat schrijft Microsoft in een blog op de bedrijfswebsite. De tool heet de CoVIg-19 Plasma Bot.

"We besteden onze computerinfrastructuur, plus ingenieurs- en onderzoekspersoneel, om deze gewaardeerde groep te ondersteunen en de eerste fase te beginnen: het helpen van gezonde individuen die hersteld zijn van COVID-19 om zich aan te melden om plasma te doneren bij erkende plasmaverzamelcentra in de Verenigde Staten Staten", schrijft Microsoft.

Op de website covig-19plasmaalliance.org is de tool te vinden. De tool wordt ook beschikbaar via andere kanalen. "Donatie zou in de meeste gevallen redelijk gemakkelijk moeten zijn", schrijft Microsoft. "Meer dan 50 procent van de populatie die in aanmerking komt woont binnen 25 kilometer van een van de 500 centra die worden beheerd door leden van CoVIg-19 Plasma Alliance." De rekrutering begint in de Verenigde Staten en breidt zich vervolgens uit naar Europa.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.