Loopbaan

Branche
werven

‘IT-branche krijgt vacatures het lastigst ingevuld’

Meer dan 8865 vacatures is de IT staan in maart langer dan 3 maanden open.

9 maart 2017

Meer dan 8865 vacatures is de IT staan in maart langer dan 3 maanden open.

Van alle branches in ons land heeft de IT-branche veruit de meeste moeite met het snel invullen van vacatures. Dat blijkt uit gegevens van vacaturezoekmachine Adzuna, die begin maart alle actuele vacatures in Nederland – ruim 250.000 - analyseerde.

Van het volledige vacatureaanbod in Nederland is 20,5% van de vacatures ouder dan drie maanden, wat overeenkomt met iets meer dan 51.000 vacatures. Hiervan gaat het om 8865 IT-vacatures. De ouderdom van vacatures is een goede indicatie van waar er tekorten zijn in de arbeidsmarkt in Nederland.

Grote regionale verschillen

Vacatures in Drenthe, Zeeland en Limburg raken het vlotst ingevuld. Van alle actuele vacatures in Drenthe zijn slechts 13,5% van de vacatures ouder dan drie maanden. Ook Zeeland en Limburg doen het goed met respectievelijk 14,5% en 16,6% van het lokale aanbod dat ouder is dan drie maanden. De provincies die dan weer het meest moeite hebben bij het vullen van vacatures zijn Friesland, met 24,2% van het lokale aanbod dat ouder dan drie maanden is, Utrecht (22,2%) en Zuid-Holland (21,7%). Thomas De Schuyter, Country Manager Nederland bij Adzuna merkt op dat de provincies met minder vacatures duidelijk sneller vacatures kunnen invullen. “Doordat er minder vacatures aangeboden worden is er een minder sterke strijd tussen bedrijven om nieuwe werknemers te vinden.”

Verschillen met andere branches

In de IT is 31,3 procent van de vacatures ouder dan drie maanden. Dat is aanzienlijk meer dan andere branches. Zo zijn er bijna geen oude vacatures in de administratieve branche (3,8%), onderwijs (5,0%) en personeelszaken (6,2%). Naast de IT hebben de branches Financiën (30%), Detailhandel (29,5%) en Zorg (22,0% moeite vacatures snel in te vullen. “Het hoog aantal oude vacatures in de Klantendienst branche is minder opvallend, aangezien vacatures in deze branche vaak continu open blijven staan”, stelt De Schuyter.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
3
Reacties
Anoniem 12 maart 2017 01:15

Inderdaad. Ik heb het ISO project gedaan eind jaren '80. Daarna in 1995 bij een detacherings bureau mijn MCP behaald, op projecten gezet en tussendoor mijn MCSE status behaald. Helaas na de diep in de branche na Y2k niet meer in ICT. Nu willen bedrijven gecertificeerde in dienst terwijl het CA ICT een zak subsidie heeft voor om- en bijscholing. Nu de bedrijven nog die deze mensen aan wil nemen.

Anoniem 09 maart 2017 13:01

Ooit gehoord van P.I.O.N. ? Was een heel succesvol, gesubsidieerd project waarbij door verschillende opleiders, werkloze hoger opgeleiden werden klaargestoomd voor een job in de ICT. Vele PION-ers zijn nog steeds in de automatisering werkzaam in prima functies. Ze hebben de belofte vaak meer dan waar gemaakt. Nog steeds zijn dit soort opleidingsprojecten goed te organiseren. Het UWV echter, heeft minder mogelijkheden dan het oude Arbeidsbureau. Waarom eigenlijk? Anderzijds constateer ik ook dat oorspronkelijke medewerkers bij grote banken zijn vervangen door mensen uit India. Die oorspronkelijke medewerkers zijn niet vrijwillig weggegaan! Ze waren heel deskundig, kenden bijvoorbeeld wel iets als JSP danwel VSP en snapten ook de essentie daarvan. Indiërs zijn op zijn best cosmetisch op de hoogte van de aanpak. Level Breaks en Balance Line en andere junior-programmeer-principes zijn hun volkomen onbekend. Waarom de grotere bedrijven desondanks vasthouden aan de inzet van mensen van buiten Europa - dus geheel tegen de richtlijnen in gaan - en kiezen voor 3e wereld sof(tware) met ditto productie-verstoringen, is mij een raadsel. Persoonlijk zou ik dat niet willen. Maar het is net als in de Y2k periode. Het management staat zo ver van de werkvloer af, dat men de problemen niet ziet cq niet wil zien. En dus blijft men voort modderen. Een nieuw type functionaris werd in de VS wel al geíntroduceerd: de Chief Programmer. Iemand die de verbinding vormt tussen werkvloer en management. Een aanrader als de ICT het technisch kloppend hart van de organisatie is en niets zo ongewenst is als een infarct.

Anoniem 09 maart 2017 12:33

Ik denk dat de markt de criteria te scherp stelt en meer kijkt naar jong, goedkoper en hoog(HBO+) opgeleid personeel. Ik geloof dat er nog genoeg collega's zijn, rond de 40 ;-) uit het begin PC tijdperk, met MBO+ opleiding en 25 jaar praktijkervaring in zowel ICT als organisatiekennis, die goed kunnen signaleren en innoveren van issues en daarmee echt automatiseren in de ICT. Rondkijken op de markt en openstaan voor een nieuwe uitdaging.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.