Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-beheer kan versnelling updatecycli niet bijbenen

Waar het updaten van software een aantal jaar terug zich beperkte tot enkele malen per jaar zien IT-beheerders zich nu geconfronteerd met wekelijkse en in sommige gevallen zelfs dagelijkse aanpassingen. Automatiseren van dit proces is een oplossing, maar dat komt nog niet zo van de grond, blijkt uit onderzoek van de Cloud Native Computing Foundation.
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

In een goedwerkende DevOps-omgeving is de straat van development naar productie een gestroomlijnd proces. Continuous integration/continuous delivery (CI/CD) is de stap die maakt dat een agile werkwijze ook goed aansluit bij het productieproces.Toch zegt slechts 40 procent van de bijna 1400 bevraagde managers en ontwikkelaars in het CNCF-onderzoek dat in het hele proces naar productie gebruik wordt gemaakt van 'full-on release automation'. En dat percentage is eigenlijk niet veranderd sinds de vorige versie van het onderzoek een jaar geleden.

Ondertussen zijn wel de updatecycli versneld. Van de respondenten geeft 27 procent aan gebruik te maken van dagelijks updatecycli, terwijl dat een jaar eerder nog 15 procent was. Het percentage respondenten dat met wekelijkse updates werkt nam toe van 20 tot 28 procent.

Handmatig testen neemt wel af

Er vindt wel enige verschuiving plaats richting automatisering van het release-proces. Het percentage deelnemers aan het onderzoek dat een combinatie van handmatige en geautomatiseerde releases gebruikt, steeg van 25 naar 41 procent. En het percentage dat uitsluitend handmatig releases uitvoert, daalde van 27 naar 14 procent.

Het versnellen van de cycli heeft uitdagingen. Zo noemt 43 procent 'culturele uitdagingen' het grootste probleem binnen ontwikkelteams. Ook beveiliging en complexiteit zijn voor respectievelijk 40 en 38 procent van de respondenten belangrijke thema's die aandacht vragen.

Voor het automatiseren van de updates is een aantal tools beschikbaar. De populairste zijn nu Jenkins (58%), gevolgd door GitLab (34%) en CircleCI (13%).

Containers en serverless hebben toekomst

Uit het onderzoek blijkt verder dat het gebruik van containers sterk toeneemt. Maar liefst 84 procent van de respondenten gebruikt nu containers in productie. Dat was in de eerste versie van het onderzoek in 2016 nog 23 procent. Ook het gebruik van serverless computing neemt in populariteit toe. Van de deelnemers aan het onderzoek zegt 41 procent nu serverless technologie in te zetten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in