Overslaan en naar de inhoud gaan

‘IT-arbeidsmarkt trekt fors aan in 2015’

Dat blijkt uit onderzoek van de Intelligence Group. De toekomstanalyse voor 2015 van het Rotterdamse onderzoeksbureau laat zien dat voor zo’n dertig beroepsgroepen (weer) tekorten op de arbeidsmarkt zullen ontstaan. De meest schaarse beroepsgroep wordt hbo’ers met een achtergrond in ICT. De tekorten zullen volgens Intelligent Group in de regio midden-Nederland nog groter zijn dan elders.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Verschil vraag en aanbod in andere sectoren kleiner

Maar ook de vraag naar hbo’ers in bouw, techniek, management en commercie trekt flink aan. Bij mbo’ers gaat het om technici, laboranten en productiemedewerkers. Voor de minst kansrijke beroepsgroepen (sociaal-maatschappelijk, administratief, marketing/communicatie) geldt dat in 2015 het aantal werkzoekenden nog steeds groter is dan het aantal vacatures, maar óók dat het verschil tussen vraag en aanbod kleiner wordt dan in 2014.

Academici en (V)MBO'ers hebben het moeilijker

Voor academici ziet de markt in 2015 er minder florissant uit. Het aanbod van mensen is overal groter dan de vraag, behalve voor technici. Die zullen in 2015 relatief gemakkelijk een baan vinden of van baan kunnen veranderen. Ondanks de verwachte verbetering, blijft de arbeidsmarkt voor grote groepen en dan met name VMBO’ers zwak.

Uitkeringsinstantie UWV luidde vandaag nog de noodklok over de mismatch op de arbeidsmarkt . Het benoemde de ICT-sector als een van de sectoren waar die mismatch het nijpendst gaat worden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in