Israëlische software brengt leugens aan het licht

12 februari 1998
Onder de naam Truster brengt Makh-Shevet uit Israël een leugendetectiepakket op de markt. De software wordt geleverd op CD-Rom en draait op een PC.
De VPRO gaat deze software gebruiken in radioprogramma’s. In de uitzending ’VPRO a/d Amstel’ zal iedere week een praatje van een politicus door Truster worden geanalyseerd.
De software let op de zogeheten stress-factoren. Wanneer iemand iets zegt dat onwaar is, verandert de frequentieverdeling van zijn stemgeluid iets. De software bevat een aantal algoritmen, die deze verandering van stemfrequentie kunnen herkennen. De uitkomsten van de rekenschema’s worden gebruikt om op het scherm aan te geven of iemand de waarheid spreekt of niet.
Volgens de fabrikant werkt de software het best, wanneer iemand direct in de microfoon van de PC zijn verhaal doet. Het nadeel van deze methode is wel, dat de proefpersoon weet dat hij wordt gecontroleerd.
Een tweede mogelijkheid is een koppeling tussen de telefoon en de microfooningang van de PC. Hiervoor wordt een speciaal kabeltje met oppikspoel meegeleverd. In dat geval kan de analyse van de stem plaatsvinden zonder dat degene aan de telefoon iets in de gaten heeft. Ook deze methode heeft een nadeel, want de telefoon geeft niet het hele frequentiespectrum door. Het spraaksignaal wordt afgekapt bij een frequentie van zo’n 4000 hertz. De hogere tonen, die een goede indicatie geven voor het stemgebruik, worden daardoor afgekapt.
Mogelijkheid nummer drie is, een gesprek op te nemen en de cassetterecorder daarna te koppelen aan de computer.

Accuratesse
De ontwerpers van Truster hebben het pakket getest bij een groot aantal proefpersonen. Daaruit bleek een betrouwbaarheid van zo’n 85 procent. Dat wil zeggen dat één op de zes onwaarheden niet werd opgemerkt. Voor het Israëlische leger wordt een geavanceerde uitvoering van het pakket ontwikkeld, die een veel hogere betrouwbaarheid heeft.
In de VS is verdeeld gereageerd op dit nieuwe product. Deskundigen op ondervragingsgebied stellen, dat de stemanalyse een stuk minder betrouwbaar is dan een echte leugendetector. Een dergelijk apparaat, polygraaf genaamd, registreert een aantal lichaamsfuncties, zoals bloeddruk, hartslag en vochtigheid van de huid. Deze meervoudige meting kan in ruim 90 procent van de gevallen een leugen aantonen.
„Dan is het niet te verklaren dat een meting van alleen de stemfrequentie een score van 85 procent haalt”, aldus Don Weinstein van de American Polygraph Corporation. Deze firma levert leugendetectors, die tussen de 5000 en 10.000 dollar kosten. Het pakket Truster kost slechts 149 dollar.

Medestanders
Toch zijn er ook medestanders van de stemtest, zoals David Hughes van het National Institute for Truth Verification (Nitv). Het Nitv heeft zelf ook een programma voor stemanalyse gemaakt, dat in combinatie met een draagbare PC wordt verkocht voor een bedrag van 7500 dollar. Dit systeem wordt overigens alleen verkocht aan overheidsinstanties zoals politiekorpsen. Hughes claimt, dat zijn Computer Voice Stress Analyzer een score van 98 procent kan halen.
„Daarbij moet wel worden aangemerkt dat ons systeem wordt bediend door mensen die daar een uitgebreide cursus voor hebben gevolgd. Je moet de vragen zo stellen, dat het antwoord ondubbelzinnig is te interpreteren. Een huis-tuin-en-keuken gebruiker die met Truster aan de slag gaat, mag daarvan geen wonderen verwachten”, aldus Hughes.
AUTOMATISERING GIDS/RAK/13-02-’98
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!