Overslaan en naar de inhoud gaan

IPv6 gaat weer 'uit' na Wereld IPv6 Dag in juni

De drie internetgiganten hebben hun dienstverlening al geruime tijd klaar om benaderd te worden via IPv6. Het zijn de gebrekkige IPv6-implementaties van derden waardoor ze niet happig zijn hun diensten algemeen beschikbaar te maken via IPv6.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Tunnels vormen een probleem
Bij circa 0,05 procent van de gebruikers die via IPv6 een verbinding opzetten, strandt de poging. Het problem zit vaak in de tunnels die IPv6-pakketjes verpakken in IPv4-pakketjes om zo een deel van de route die IPv6 niet ondersteunt, te passeren. Het probleem is dat de gateways die de conversie verzorgen niet goed werken, of dat de betreffende netwerkexploitant niet de moeite heeft genomen het IPv6-verkeer langs de gateway te leiden.

0,05 procent van het verkeer lijkt niet veel, maar voor bijvoorbeeld Google met miljarden bezoekers betekent het dat miljoenen klanten de zoekmachine niet kunnn bereiken. Google heeft daarom het Google over IPv6-programma in het leven geroepen. Alleen netwerkexploitanten die hebben aangetoond een nette IPv6-verbinding te kunnen opzetten, kunnen IPv6-verkeer afleveren bij Google. Wie Google per se wil benaderen via IPv6 kan in de URL ipv6.google.com intikken. Dit lukt alleen wanneer IPv6 over het hele traject goed is geïmplementeerd. Facebook hanteert een vergelijkbare strategie. Het sociale netwerk is te bereiken via IPv6 via www.v6.facebook.com of het IPv6-adres 2620:0:1cfe:face:b00c::3.

Wereld IPv6 dag op 8 juni moet kinderziekten tonen
De Internet Society wil met de Wereld IPv6 dag op 8 juni bereiken dat de kinderziekten van IPv6 sneller naar boven komen doordat extra veel gebruikers via IPv6 de belangrijke bestemmingen op internet benaderen. De internet Society heeft nog geen beeld van hoeveel verkeer die dag van IPv4 naar IPv6 verhuist. Dat hangt mede af van hoeveel internetdienstverleners meedoen aan de Wereld IPv6 dag. De computers van particulieren zijn - mits voorzien van een modern besturingssysteem - doorgaans in staat een IPv6-adres te gebruiken voor internetverkeer. Steeds meer internetaanbieders bieden hun klanten een IPv6-adres naast een IPv4-adres aan. Veel routers vormen echter nog een flessenhals.

Het initiatief van de Internet Society wordt steeds belangrijker nu IANA deze week de laatste blokken IPv4-adressen heeft verdeeld over de 5 regionale beheerders die ieder in hun eigen werelddeel blokken IP-adressen toekennen aan internetaanbieders. De Europese beheerder RIPE verwacht in september door zijn voorraad IP4-adressen heen te zijn. Daarna hangt het van de voorraad bij de ISP's af wanneer het moment aanbreekt dat er alleen nog IPv6-adressen beschikbaar zijn.

Meer weten over IPv6: Lees het Automatisering Gids IPv6-dossier

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in