iPhone-'geMOR' linea recta naar beambten

30 december 2010
Online-meldingen over ongerechtigheden op straat kunnen sinds kort rechtstreeks het ‘zaaksysteem’ van de gemeentelijke midoffice-applicatie worden ingepompt. Tot nog toe gaan ‘meldingen openbare ruimte’ (MOR) die burgers op de website verbeterdebuurt.nl of de iPhone-app ‘Verbeter-de-buurt’ invoeren, nog als e-mail naar de gemeenten.

Bij de gemeenten moet de koppeling leiden tot vermindering van de administratieve werkdruk. Voor burgers resulteert de koppeling in meer transparantie over de voortgang, want de koppeling werkt in twee richtingen. ‘Meldingen openbare ruimte’ kunnen gaan over zaken als kapotte bestrating, gemolesteerd straatmeubilair of misplaatst grofvuil.

Ongenoegens en ideeën online aankaarten
De Stichting Verbeterdebuurt wil burgers betrekken bij het beheer van de openbare ruimte. Via het onlineplatform van de stichting kunnen burgers ongenoegens en ideeën bij de gemeente aankaarten. Het platform van Verbeterdebuurt kan worden aangesproken via de website verbeterdebuurt.nl, widgets op andere sites (van bijvoorbeeld een lokale krant) of via de iPhone-app Verbeterdebuurt. Een vergelijkbare app voor de Android-omgeving staat op stapel.

In een geografische interface van deze 'front ends' kunnen gebruikers meldingen kwijt in de vorm van tekst, eventueel aangevuld met een foto. Rode punaises markeren problemen, suggesties zijn herkenbaar als lampjes en gerealiseerde oplossingen worden aangeduid met groen vlaggetjes.

Inmiddels stellen zo’n 300 gemeenten zich open voor meldingen via Verbeterdebuurt. Volgens een woordvoerder van de stichting kwamen afgelopen maand omstreeks 2000 meldingen door, waarvan minstens de helft via iPhones. Het initiatief won onlangs de eParticipatie-Award en viel in de prijzen bij het traject innovatie publieke dienstverlening van het ministerie van BZK.

Open berichtenstandaard
De koppeling tussen Verbeterdebuurt en het zaaksysteem van GovUnited werd ontwikkeld in het GovLab op basis van de enkele maanden geleden vrijgegeven berichtenstandaard StUF-ZKN 3.10. StUF is een open berichtenstandaard voor het elektronisch uitwisselen van gegevens tussen applicaties binnen overheden.

De koppeling tussen Verbeterdebuurt en het zaaksysteem van GovUnited werd bij wijze van proof of concept gerealiseerd in een testomgeving en wacht nu op omarming door gemeenten. Voor de hand ligt dat dat in eerste instantie gemeenten zullen zijn uit de pool van de 13 gemeenten die nu al gebruik maken van het midofficesysteem van GovUnited. Maar omdat StUF een open standaard is, staat de mogelijkheid even zeer open voor gemeenten die voor een andere midoffice-omgeving kozen, zegt Carl Lenstra van Verbeterdebuurt.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.