Beheer

Netwerken

Internetproviders: KPN blijft oppermachtig

4 oktober 2013

KPN veruit de grootste internetprovider

Bijna vier op de tien Nederlandse bedrijven heeft een internetaansluiting van KPN. Met het aandeel van dochter XS4ALL erbij komt KPN zelfs op een kleine 43 procent. De nummers twee en drie, Tele2 en Ziggo (zakelijk), blijven daar met 7 procent ruim achter. De overige providers hebben een aandeel van minder dan 5 procent in de markt. Deze providers zijn in veel gevallen actief in specifieke deelmarkten. Zo treffen we SURFnet bij onderwijsinstellingen, C2000 bij overheidsinstellingen en BT bij de transportsector.


Glasvezel is de norm

Een ruime meerderheid van Nederlandse bedrijfsvestigingen, 63 procent, is via glasvezel verbonden met het internet. Net geen 3 op de 10 bedrijven kiest voor DSL. De overige bedrijven kiezen voor leased lines (4 procent), kabel (4 procent) of andere verbindingstypen (1 procent). Opvallend is dat in het onderwijs 5 op de 6 internetverbindingen uit glasvezel bestaat. DSL heeft met 41 procent vooral voet aan de grond in de productiesector.


Bedrijfsvestigingen onderling verbonden

Ongeveer acht op de tien bedrijfsvestigingen is verbonden met één of meer andere bedrijfsvestigingen via een WAN. Enkel de bedrijven met 50 tot 250 werknemers blijven daar bij achter – 51 procent – waardoor het gemiddelde uitkomt op 70 procent.

Precies zo trekt de publieke sector het gemiddeld aantal bedrijven dat deel uitmaakt van een internationaal WAN omlaag tot 22 procent.

Net iets meer dan de helft van de vestigingen, 51 procent, maakt daarbij gebruik van VPN-verbindingen. De publieke sector (42 procent) scoort daarin wat minder, terwijl multinationals (58 procent) en bedrijven met 250 tot 2500 werknemers (63 procent) juist vaker gebruikmaken van een VPN.

 

Bron: Computer Profile

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!