Beheer

Netwerken

‘Internet kan plat met nagelschaartje’

17 mei 2013

Volgens Van Till, gespecialiseerd in internet- infrastructuur en telecommunicatie, is er nu vrijwel niemand meer die weet hoe internet in elkaar zit. Hij waarschuwde 10 jaar geleden al dat wie de zwakke plekken kende het internet kon platleggen met een nagelschaartje. “En het is alleen maar erger geworden”, verklaarde hij tijdens een bijeenkomst van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI Niria in Den Haag.

“Internet is nu 30 jaar oud en het world wide web 20 jaar. Het is bizar groot geworden. Het is een wirwar van ketens die via schakelpunten aan elkaar zijn geknoopt. De basis van het probleem is dat je niet meer op papier kunt zetten hoe een netwerk in elkaar zit. Het is bijna altijd verbonden met iets anders waarover je niet ‘in control’ bent. De kans op uitval is veel groter geworden terwijl het effect van die uitval ook nog eens groter is geworden. Ik vraag me af waarom de leiding van dit land zich dit niet realiseert. Of weten ze het gewoon niet?”

Daarom pleit hij niet alleen voor een studie die meer technici oplevert die zich geheel specialiseren in internet, maar ook voor een vaste Tweede Kamercommissie Internet die op zijn minst een mandaat kan geven aan een Netwerk Kwaliteits Borgings Autoriteit (NKBA). “Die moet bevoegd zijn organisaties en netwerkinfrastructuren door te lichten en waar nodig netwerk-incompetenten te vervangen.” Duitsland heeft vorige maand een vergelijkbare autoriteit ingesteld. “Je kunt toch niet langer mensen zonder enige kennis van netwerken besluiten laten nemen over nieuwe systemen?”

Hij is er ook van overtuigd dat het door het gebrek aan kennis in veel gevallen beter is technisch een pas op de plaats te maken. “Het CDA heeft het over zelfrijdende auto’s. Maar als je ziet welke risico’s dat met zich meebrengt, kun je beter even wachten met die ontwikkeling.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!