Overslaan en naar de inhoud gaan

Internet Identity: internet wordt moordwapen

"So 2012". Zo karakteriseert Internet Identity het cyberslagveld in 2013. Het verwacht qua cybercriminaliteit geen verrassingen, en het ziet geen enkele reden waarom organisaties en overheden zich zouden laten verrassen door wat cybercriminelen in 2013 in petto hebben.
Business
Shutterstock
Shutterstock

"What isn’t bold in cybersecurity is prognosticating the same old same old with more mobile malware, APTs giving cybercriminals backdoor access to their intended victims and even more data breaches of Fortune 500 companies as most industry pundits are”, laat president en chief technology officer CTO Rod Rasmussen noteren in IID's persbericht - in een niet mis te verstane kritiek op uitingen van zijn branchegenoten.

Moord via internet

Wat voorspellingen betreft stoomt Rasmussen daarom meteen door naar 2014. In dat jaar zullen criminelen een moord weten te plegen door misbruik te maken van het feit dat steeds meer apparaten een internetverbinding hebben, voorspelt Rasmussen. Bijvoorbeeld door een pacemaker of een infuus op afstand te ontregelen, of door de boordcomputer van een auto van buitenaf te manipuleren. Vanuit technisch perspectief is het relatief simpel om iemand op zo'n manier te vermoorden, en de kans dat de moordenaar gepakt wordt is aanmerkelijk kleiner dan bij traditionele moorden, stelt Rasmussen. En als de geschiedenis iets leert, is het dat een nieuwe manier om te doden uiteindelijk altijd een keer wordt toegepast.

NFC wordt goudmijn voor dieven

Eén op de vijf smartphones zal in 2014 uitgerust zijn met een chip voor near field communication, citeert Rasmussen Juniper Research, en met die smartphones met NFC worden dan voor zo'n 50 miljard dollar aan transacties uitgevoerd. Daarnaast zijn die smartphones te gebruiken voor het openen van hotelkamerdeuren en het uitwisselen van gegevens. De NFC-technologie is op zich veilig, maar de toepassingen die interfacen met NFC-technologie zullen vol met beveiligingslekken blijken te zitten, voorspelt IID. Cybercriminelen zijn zich volgens IID nu al aan het warmlopen, en zullen in 2014 ongetwijfeld hun slag kunnen slaan.

Overheden zullen daarop reageren door een netwerk te formeren waarin overheidsinstellingen en bedrijven inlichtingen over cyberdreigingen kunnen delen. In ieder geval in Amerika zal daar ook specifieke wetgeving voor worden uitgevaardigd.

Malware blijft zijn werk doen

Verder verwacht Internet Identity voor het jaar 2014:

  • een sterke toename van door overheden gesanctioneerde malware die gericht is op overheidsinstellingen in andere landen, waarbij sommige staten openlijk daden van cyberspionage en sabotage zullen plegen
  • ten minste één geslaagde cyberinbraak bij een belangrijk infrastructureel werk die resulteert in een miljardenschade
  • misbruik van een militair aanvalswapen zoals een drone dat consequenties heeft in de echte wereld.

De voorspellingen zijn na te lezen op de website van Internet Identity.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in