Internet-hype op beurs lijkt ten einde

12 augustus 1999
De tijd dat beleggers voor Internet-fondsen enorme bedragen wilden neertellen, lijkt voorbij. Noteerde de Goldmann Sachs Internet-index in april bijna 700 punten, inmiddels is deze graadmeter teruggevallen tot onder de 400. Er zijn diverse redenen voor de terugval van de index. Dienstverlener AOL, dat hierin zwaar meeweegt, kreeg een flinke tik. Beleggers zijn bang dat Microsoft de positie van AOL bedreigt. Microsoft heeft plannen om consumenten nagenoeg gratis een toegang te bieden tot het Internet. Ook het belangrijke Internet-fonds Ebay moest het ontgelden. Het Internetveilingbedrijf ging een aantal keren uit de lucht vanwege technische storingen. Behalve dat dit omzet kostte, compenseerde Ebay zijn gebruikers gedeeltelijk voor de geleden schade. Amazon.com ging op de beurs flink onderuit, na bekendmaking van kwartaalcijfers. De omzet van het bedrijf groeide erg sterk, maar het verlies steeg nog veel harder. Ondanks het flinke verlies van de Goldman Sachs Index in de afgelopen drie maanden, is er vergeleken met de zomer van 1998 nog steeds een flinke winst over. De gemiddelde koers van een Internet-fonds in de VS is in een jaar ongeveer verviervoudigd. Veel bedrijven hebben gebruik gemaakt van de hype rond Internet-bedrijven. In een korte tijd werden een kleine 200 Internet-ondernemingen naar de beurs gebracht. Bij een aantal van hen explodeerde direct na de introductie de koers. De koers van netportaal theglobe.com steeg bijvoorbeeld in een paar dagen met meer dan 600 procent. De waarde van Earthweb vervijfvoudigde kort na de introductie. In Nederland speelden Ohra en de ING in op de hype. Beide introduceerden beleggingsfondsen die hun geld voornamelijk steken in Internet-bedrijven.
CD Now nog diep in het rood
De verliezen van CD Now, verkoper van compact discs op Internet, stapelen zich op. Het in New York gevestigde bedrijf zat in het tweede kwartaal voor 31,7 miljoen dollar (65 miljoen gulden) in de rode cijfers. Vorig jaar leed het bedrijf een kwartaalverlies van 8,9 miljoen dollar. Het jongste verlies is minder erg dan het lijkt. CD Now voerde een eenmalige last van 8,1 miljoen dollar op door diverse acquisities. Zonder die extra kosten zou het nettoverlies tot 23,6 miljoen dollar beperkt zijn gebleven, iets minder dan analisten hadden verwacht. Een positiever beeld vertoont de omzetontwikkeling. CD Now verkocht voor 34,6 miljoen dollar (71 miljoen gulden) aan muziekproducten. In het vergelijkbare kwartaal van 1998 was de omzet 11,6 miljoen dollar. Het bedrijf zegt nu 2,4 miljoen klanten te hebben, inclusief die van het in mei overgenomen Music Boulevard. Van de omzet komt 20 procent uit het buitenland.

ASMI weer uit de rode cijfers
ASM International, leverancier van machines voor de chipindustrie, is na een moeilijke periode weer aan de beterende hand. Het bedrijf uit Bilthoven heeft in het tweede kwartaal een winst van 12,2 miljoen gulden behaald. Dit betekent bijna een verdubbeling ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar. In het eerste kwartaal van dit jaar was nog sprake van een verlies van 26 miljoen gulden. De directie verwachtte op grond van de binnengekomen bestellingen toen al dat de resultaten later in het jaar zouden verbeteren. De omzet is in het tweede kwartaal met 28 procent toegenomen tot 213 miljoen gulden. ASMI kon in het tweede kwartaal voor 269 miljoen gulden aan nieuwe orders noteren. De directie verwacht dat de winst over het gehele boekjaar hoger zal uitvallen dan in 1998. In dat jaar haalde ASMI een nettowinst van 1,2 miljoen gulden over een omzet van 635 miljoen gulden, 10 procent minder dan in 1997.

Scala halveert kwartaalverlies
Het nettoverlies van softwarebedrijf Scala Business Solutions is in het tweede kwartaal teruggedrongen tot 3,64 miljoen dollar, omgerekend 7,54 miljoen gulden. In de vergelijkbare periode van 1998 was het verlies ruim tweemaal zo groot: 7,4 miljoen dollar. Voor het eerst sinds 1997 is het bedrijfsresultaat positief, namelijk 1,3 miljoen dollar. Het resultaat uit normale bedrijfsoefening lag vorig jaar nog 2,8 miljoen dollar onder de nullijn. Topman Andreas Kemi spreekt van een ’mijlpaal’. De omzet van Scala is in het eerste kwartaal met 32 procent toegenomen tot 27,7 miljoen dollar, ofwel ruim 57 miljoen gulden. Vooral in West-Europa ontwikkelde de verkoop zich positief, door de sterke vraag naar Scala Global Solutions in het algemeen en naar producten voor de Europese Monetaire Unie (EMU) in het bijzonder. Uit licenties en onderhoud kwam 12,6 miljoen dollar binnen. Advieswerk leverde 12,6 miljoen dollar op, 52 procent meer dan vorig jaar. Over het gehele boekjaar denkt Scala een ’beheerste’ omzetgroei van 25 tot 30 procent te kunnen bereiken. Het bedrijf sprak eerder al de verwachting uit dat het volgend jaar winst zal kunnen maken.
Nortel zet mes in organisatie
Nortel Networks, de Canadese maker van telecomproducten, stoot een gedeelte van zijn fabrieken af. Daarbij zullen 500 banen verloren gaan. De maatregel maakt deel uit van een in januari aangekondigd herstructureringsplan dat drie jaar in beslag neemt.
Tot de kopers van de Nortel-fabrieken behoort SCI Systems uit Huntsville (Alabama), een van de grootste ’contractaannemers’ van de wereld. SCI is onder meer bekend als toeleverancier van PC’s voor Hewlett-Packard. Ook C-Mac Industries uit Montreal in Canada en Sanmina uit de plaats San Jose in Californië zullen een deel van de productie van Nortel Networks overnemen. Daarnaast zijn twee bedrijven aangesteld als toeleverancier van onderdelen die tot dusver bij Nortel zelf worden gemaakt.
De vijf uitbestedingspartners zullen ongeveer 2300 van de 3000 betrokken werknemers overnemen. Van de resterende 700 mensen krijgen er 200 een andere functie bij Nortel en de rest komt op straat te staan.

Detron neemt Exa-IT over
Detron, dienstverlener op het gebied van telecommunicatie, neemt een meerderheidsbelang in Exa-It in Naarden. Dat bedrijf verzorgt het beheer van zogenoemde multi-platform netwerken, die uit verschillende systemen en standaarden opgebouwd zijn. Exa-IT heeft 350 mensen in dienst en boekte over 1998 een omzet van 20 miljoen gulden en een winst van 2,3 miljoen.
Het bedrijf verwacht dit jaar fors te groeien in omzet, winst en aantal medewerkers. Detron heeft de firma nodig om naast het bouwen van netwerken ook beheerdiensten, softwareondersteuning en onderhoud aan te kunnen bieden.
De onderneming wil van het aanleggen van netwerken opschuiven naar consultancydiensten, omdat daar hogere marges te verdienen zijn. Volgens directeur George Banken van Detron vroegen de klanten om een breder dienstenpakket. De hoogte van het bod op Exa-IT is niet bekendgemaakt. Detron realiseerde vorig jaar 263 miljoen gulden omzet en rekent voor 1999 op 15 tot 20 procent omzetgroei.

Red Hat krijgt beursnotering
Red Hat, de bekendste leverancier van Linux-software, krijgt op korte termijn een beursnotering. Analisten beschouwen de beursgang als een goede populariteitspeiling van de werkelijke belangstelling voor Linux. Bij gebleken succes zullen waarschijnlijk meer bedrijfjes het voorbeeld van Red Hat volgen. Naar de beursgang van Red Hat wordt onder beleggers al maanden reikhalzend uitgekeken. Mogelijk zal de beursintroductie volgende week al plaatsvinden.
Red Hat verkoopt 6 miljoen aandelen, ongeveer 9 procent van het totale aandelenkapitaal. De uitgiftekoers is nog niet bekend, maar zou rond de 12 dollar kunnen schommelen. Daarmee zou Red Hat ruim 70 miljoen dollar kunnen ophalen. Het bedrijf wil met de beursgang onder andere geld binnenhalen voor marketing en de verbetering van zijn website.

Automatisering Gids • jsm • 13-08-’99
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!