Overslaan en naar de inhoud gaan

Internet Explorer wint terrein dankzij China

Debet aan IE’s winst is dat het marktaandeel van Firefox, de browser van open-sourceorganisatie Mozilla, een procentpunt terugviel naar 21,74 procent. De populariteit van Googles Chrome steeg nog wel een beetje, met ruim 0,2 procentpunt naar 10,93 procent. Safari van Apple kwam nauwelijks van zijn plaats en had eind februari een aandeel van 6,36 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse onderzoeksbureau Net Applications.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Ook wanneer alleen naar versie 8 van Internet Explorer wordt gekeken, heeft Microsoft de meest gebruikte browser (34,95 procent). Na Firefox 3.6 (17,82 procent) volgen nog 2 oudere versies van Internet Explorer: IE6 (11,33 procent) en IE7 (8,05 procent). Pas daarna komt Chrome 9, met 7,56 procent marktaandeel. In tegenstelling tot de andere browsers controleert IE niet automatisch op het bestaan van updates bij het opstarten.

Verandering meetmethode gunstig voor IE
Op de relatief forse verbetering van IE’s positie in februari – de sterkste stijging sinds Net Applications begon te turven - valt wel wat af te dingen. Net Applications, dat zich baseert op bezoeken aan circa 40.000 websites over de hele wereld, heeft namelijk kortgeleden zijn meetmethode veranderd.

Net Applications past vanouds een ‘wegingsfactor’ toe, afhankelijk van het aantal internetgebruikers per land, om de meetresultaten uit diverse landen zo representatief mogelijk te maken. Het onderzoeksbureau krijgt bijvoorbeeld veel meer gegevens uit de Verenigde Staten dan uit China.

Sinds februari zijn deze wegingsfactoren aangepast op basis van nieuwe gegevens over de internetbevolking, afkomstig van de inlichtingendienst CIA. Daarbij is het aandeel van Chinese internetters sterk gegroeid ten koste van gebruikers in veel westerse landen. Het overgrote deel van de Chinezen blijkt Internet Explorer te gebruiken en niet een alternatief als Firefox of Chrome.

Verouderde versie IE6 in China favoriet
Wel is het zo dat in China de sterk verouderde en onveilige versie 6 van Internet Explorer nog steeds favoriet is. In de gebruiksstatistieken van Net Applications maakten echter ook de nog niet definitieve versie IE9 en IE8 vooruitgang, en dat kan volgens de onderzoekers niet aan China worden toegeschreven.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in