Intel verliest aandeel chipmarkt

17 mei 2013

De grootste halfgeleiderfabrikanten ter wereld zagen hun omzet in het eerste kwartaal met 2 procent stijgen naar 53,51 miljard dollar. Daarvan nam Intel als grootste chipleverancier 11,56 miljard dollar voor zijn rekening, maar de omzet daalde van jaar op jaar wel met 3 procent.

IC Insights schrijft de krimp bij Intel toe aan het feit dat deze fabrikant sterk afhankelijk is van de pc-markt. Concurrenten die zich meer richten op chips voor mobiele apparatuur zoals smartphones hebben de wind mee. Zo zag Samsung zijn chipomzet in een jaar tijd met 13 procent groeien naar 7,95 miljard dollar. Daarmee bekleden de Zuid-Koreanen de 2e plaats op de wereldranglijst.

Nog veel sterker groeiden de ‘foundry’ [contractfabrikant] TSMC uit Taiwan en het Amerikaanse Qualcomm, dat geen eigen fabrieken heeft. De omzet van TSMC groeide met 26 procent naar 4,46 miljard dollar. Het in chips voor mobiele apparatuur gespecialiseerde Qualcomm verkocht voor 3,92 miljard dollar chips, 28 procent meer dan een jaar eerder. Qualcomm verdrong door zijn sterke groei Toshiba van de vierde plaats.

Een andere sterke groeier is SK Hynix, net als Samsung van Koreaanse origine, dat steeg van plaats 8 naar 7 door zijn omzet met 22 procent op te krikken tot 2,58 miljard dollar.

Tot de sterkste dalers in de top 20 behoren AMD (min 31 procent), de Japanse chipmakers Sony (idem) en hekkensluiter Fujitsu dat zijn omzet met 26 procent zag dalen. Het eveneens Japanse Renesas viel met 20 procent terug. De verkoopcijfers van Japanse fabrikanten zijn wel nadelig beïnvloed door een sterke koersdaling van de yen ten opzichte van de dollar.

Van de top 20 hebben er negen hun hoofdkantoor in de Verenigde Staten, vier in Japan, drie in Europa. In zowel Zuid-Korea als Taiwan staan twee hoofdkantoren. De ranglijst bevat dertien bedrijven die hun eigen chips ontwerpen en produceren. Daarnaast zijn er vier ‘fabless’ leveranciers zoals Qualcomm die alleen chips ontwerpen maar de eigenlijke fabricage uitbesteden en drie pure foundry’s zoals TSMC, contractfabrikanten die halfgeleiders maken in opdracht van derden.

IC Insights wijst erop dat het berekenen van marktaandelen op basis van zijn ranglijst niet eenvoudig is. Zo produceert Samsung zowel voor eigen gebruik – bijvoorbeeld voor de Galaxy-smartphone – als voor de iPhone van Apple.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!