Beheer

Infrastructuur

Intel maakt superzuinige Atom geschikt voor servers

11 december 2012
De zeer energiezuinige Atom-processor van Intel is nu beschikbaar in een server-uitvoering. Dit onderdeel, de S1200 server-on-a-chip, vraagt in de zuinigste uitvoering niet meer dan 6 watt om zijn werk te doen.

De processor heeft een 64-bits architectuur en Intel heeft zijn best gedaan om zoveel mogelijk onderdelen van de server te integreren op één enkele chip. De chips gaan voor een adviesprijs van 54 dollar over de toonbank, bij afname van 1000 stuks.

Twee kernen per chip

De chip bevat 2 rekenkernen die werken met Hyper-Threading, waarmee 4 threads tegelijk verwerkt kunnen worden. Een meegebakken memory-controller kan 8 gigabyte DDR-3 geheugen adresseren. Er worden initieel drie versies van de chip gemaakt, met kloksnelheden die beginnen bij 1,6 GHz. Het topmodel werkt op een klok van 2,0 GHz. Het gaat om de Intel Atom S1260 (8,5 W), de Atom S1240 (6,1 W) en de Atom S1220 (8,1 W).

Zuinigheid

"Exploitanten van datacentra zien steeds meer apparatuur binnengereden worden, ze moeten daarom heel goed oppassen dat de beschikbare elektrische energie niet wordt overvraagd. Servers met een laag energieverbruik vormen een oplossing voor dat probleem", zegt Diane Bryant, vice-president van de groep Datacenters en Connected Systems bij Intel.

Belangstelling vanuit industrie

De bouwers van apparatuur hebben duidelijk belangstelling voor de nieuwe chip. Het gaat dan om makers van microservers, opslagapparatuur en netwerkonderdelen zoals snelle switches. HP is een van de eerste gebruikers en ook Facebook zit op het vinkentouw. Gezien de grote hoeveelheid servers die Facebook gebruikt voor zijn sociale netwerk tikt een energiebesparing fors aan.

Nog minder energie nodig

De ontwikkelingen bij Intel gaan verder. Er komen chips aan die nog minder energie nodig hebben dan de modellen uit de Atom-serie. Dat zijn de chips die nu de codenaam Avoton dragen. Deze halfgeleiders krijgen een spoorbreedte van 22 nanometer en de nieuwe 3D Tri-gate transistoren. Het is de bedoeling dat deze chips in de loop van 2013 beschikbaar komen. Ook volgend jaar komen de low-power uitvoeringen van de Xeon-chips, met een geïntegreerde module voor energiebeheer.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.