Branche

Intel chippionier Victor Poor overleden

20 augustus 2012
Victor Poor, de computer engineer die een rol speelde in de ontwikkeling van een van Intels eerste commerciële microprocessors, is afgelopen vrijdag op 79-jarige leeftijd in Palm Beach, Florida overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

Poor werkte voor de Computer Terminal Corporation toen hij in 1969 Intel benaderde, toen nog een kleine chipmaker in Silicon Valley, met het verzoek een chip te bouwen voor een programmeerbare terminal, die zijn werkgever wilde bouwen. Intel bouwde de chip met financiering van CTC, die de naam 8008 kreeg.

De bewuste chip was echter niet op tijd klaar, waardoor CTC de processor voor zijn 2200 terminal uit meerdere chips opbouwde. De 8008 chip kwam er wel en legde de basis voor de latere 8088 chipfamilie, die in 1981 door IBM werd toegepast en Intel aan zijn dominante positie in de chipindustrie hielp.

Aplink

Poor ging in 1984 met pensioen en ging zeilen. Hij ontwikkelde een draadloos communicatiesysteem om op zee te communiceren. Dat systeem noemde hij Aplink, later werd het Winlink, dat populair werd onder radioamateurs, het Amerikaanse leger en hulpdiensten. Na orkaan Katrina was het systeem één van de weinige die nog functioneerde.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.