Innovatie & Strategie

Infrastructuur
logo Intel

Intel annonceert 10 nanometer+-processor

Een webpagina van Intel kondigt de negende generatie Core-processors aan.

18 augustus 2017

Een webpagina van Intel kondigt de negende generatie Core-processors aan.

Het wordt toch ernst met de overstap naar processors met details van 10 nanometer. Dat blijkt uit de aankondiging van Icy Lake, de negende generatie in de Core-familie.

Aankondiging is wellicht een groot woord. Intel heeft een webpagina gepubliceerd waar men zich kan opgeven om meer informatie te krijgen zodra die beschikbaar is. Maar die pagina bevat behalve de codenaam van de nieuwe processor één interessant feitje: deze processor zal gebruiken maken van een 10 nanometer+-procedé.

Die plusjes achter de naam zijn ingevoerd toen Intel in de problemen liep met verdere miniaturisatie. Aanvankelijk zou Intel eind 2016 de overstap naar 10 nanometer maken, maar de productie van processors op de 14 nanometerschaal bleek Intel voor uitdagingen te stellen. Op basis daarvan ging Intel over op een drietrapsmodel. Kabylake is in die ontwikkelaanpak gebaseerd op een 14 nm+-procedé, binnenkort lanceert het Coffe Lake-processors met 14 nm++-procedé.

Daarna zou dan toch de overstap naar 10 nanometer gemaakt worden, in een generatie processors die aangeduid wordt als Cannon Lake. Wat Intel nu met de webpagina bevestigt is, dat het daarna op dezelfde wijze als bij 14 nanometer een opvolger zal lanceren. Cannon Lake moet in 2018 op de markt komen, Icy Lake zou dan in 2019 uitgebracht kunnen worden. Of er daarna ook een 10nm++-processor op de markt komt, is niet bekend.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.