Innovatie netwerken schiet tekort

12 februari 2010

Het werk aan een standaard Tbps-standaard is echter nog nauwelijk begonnen. Ook de 100 Gbps-apparatuur die nu nodig is, is eigenlijk nog niet te verkrijgen. Internetknooppunt AMS-IX ziet zich ook gedwongen door de toename van het dataverkeer voorop te lopen in het gebruik van de snelste apparatuur.

“Het gat groeit tussen bandbreedtebehoefte van bedrijven waar veel verkeer samenkomt en van de bulk van de bedrijven waar de apparatuurleveranciers hun technologie-investeringen terugverdienen. Het gevolg is dat die snelle apparatuur niet komt of heel duur is”, zegt de AMS-IX-woordvoerster.

Bijkomend probleem is dat de chipproducenten tegen de grenzen aanlopen van miniaturisering binnen de natuurkundige wetten. “De fysici krabben zich inderdaad op het hoofd”, beaamt Wim van Campen, sinds 1 januari directeur Nederland bij Juniper Networks. Toch ziet hij wel een uitweg. “De 100 Gbps-apparatuur is rond de zomer beschikbaar. Mensen zijn inventief, dus vinden specialisten wel een oplossing.”

De huidige 100 Gbps-apparatuur is echter gebaseerd op het verwerken van de gegevens in 10 Gbps-chips. Veel chips naast elkaar gebruiken, namelijk twintig voor een full-duplex verbinding, levert problemen met load balancing en wederzijdse beïnvloeding (jitter). Een 25 Gbps-chip is in ontwikkeling maar het is onduidelijk of de componenten voor een volgende stap er ooit kunnen komen. Van Campen denkt dat de oplossing elders ligt. Hij noemt als voorbeeld de computerprocessor met enkele kern die nu om dezelfde reden is vervangen door een met meer kernen.

Fred Rabouw, netwerkarchitect bij Cisco Nederland, wijst erop dat het verkeer bij cloud-bedrijven als Facebook, Google en Amazon bestaat uit geaggregeerde datastromen van vele tienduizenden gebruikers. “Die hoeven niet over één enkele ethernetverbinding.” Rabauw ziet bovendien toekomst in een technologie genaamd Layer 2 Multi Pathing (L2MP). “Met de huidige open standaarden zijn slechts een beperkt aantal parallelle paden in een datacenter actief. Met L2MP zijn tot 256 parallelle ethernetverbindingen mogelijk. In combinatie met 10 Gbps Ethernet loopt de capaciteit tussen twee servers dan op tot 2,5 Tbps en komt de totale capaciteit in een datacenter op vele tientallen Tbps.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!