Overslaan en naar de inhoud gaan

Inholland-studenten werken met 5G in lab T-Mobile

Studenten van de opleiding Creative Business aan Hogeschool Inholland in Den Haag onderzoeken sinds dit jaar de mogelijkheden van 5G met het vak Creative Design en Smart Concepts. Dit doen zij in het 5G Field Lab op het hoofdkantoor van T-Mobile.
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

Bij de eerste en tweedejaars studenten van de opleiding Creative Business heeft T-Mobile het volgende vraagstuk neergelegd: ‘Hoe kunnen T-Mobile en de gemeente Den Haag ervoor zorgen dat de stad Den Haag een gezonde plek blijft om te leven met behulp van 5G?’ De studenten is gevraagd om een concept te ontwikkelen en dat vervolgens ook te testen.

Masterclass 5G

T-Mobile levert hiervoor de kennis en heeft de studenten eerst een Masterclass over 5G gegeven. Daarna kunnen de studenten aan de slag om het vraagstuk op te lossen. Voor de eerstejaarsstudenten geldt dat zij acht weken in groepsverband aan het vraagstuk werken. Dit levert opdrachtgever T-Mobile als het goed is inspiratie en ideeën op. De tweedejaarsstudenten zijn daarentegen een heel semester bezig. Ook wordt aan hun gevraagd om een daadwerkelijk product op te leveren.

Accountmanager Crossmediale Communicatie Elvira Bazuin van Hogeschool Inholland legt uit dat de samenwerking met T-Mobile is ontstaan door het invoeren van een nieuwe vorm van onderwijs. “Wij werken met een nieuw didactisch model waarbij studenten werken aan authentieke opdrachten uit het werkveld. Dus geen fictieve casussen maar echte vraagstukken van organisaties en bedrijven. Opleidingen lopen door alle innovaties in het werkveld al snel achter op wat er in het bedrijfsleven gebeurt en dat willen wij hiermee voorkomen en het onderwijs actueel houden. De docent krijgt een coachende rol en op die manier ontstaat een learning community waardoor studenten en bedrijven met elkaar nieuwe kennis genereren.”

Woordvoerder Joost Vente van T-Mobile vult aan: “T-Mobile wil jongeren de mogelijkheid bieden om kennis te maken met 5G-connectiviteit. Alle ideeën zijn welkom en juist studenten hebben nog een frisse kijk. Er wordt ook op de 3,5 Gigaherz-frequentie getest. De invoer van die frequentie is natuurlijk nog toekomstmuziek, maar wij mogen wel experimenteren.”

Licentie Agentschap Telecom

In het 5G Field Lab test T-Mobile nieuwe mogelijkheden die 5G biedt. Sinds februari dit jaar heeft de provider een licentie van Agentschap Telecom voor de 3,5GHz-frequentie met 100MHz om nieuwe functionaliteiten van 5G te testen in een live omgeving. Op dit moment is het testen van 5G-toepassingen alleen mogelijk op een aantal 5G-onderzoekslocaties, waaronder Den Haag en Groningen.

Sinds de opening van het 5G Field Lab zijn onder andere verschillende 5G-tests op telefoontoestellen uitgevoerd. De eerste tests op de OPPO Reno 5G bereikte al downloadsnelheden tot 850 Mbps. De tests geven een voorproefje van wat er mogelijk wordt na de landelijke uitrol van 5G in 2020. Begin volgend jaar wordt de eerste 5G-frequentie - de 700MHz - geveild. De capaciteit van het 5G-netwerk kan verder worden uitgebreid na de veiling van de 3,5GHz-frequentie, die naar verwachting in 2022/2023 plaatsvindt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in