Overslaan en naar de inhoud gaan

Infosys schikt visazaak voor 34 miljoen dollar

De zaak is van belang voor veel IT-outsourcingbedrijven in de VS: Infosys werd beschuldigd van het misbruiken van tijdelijke visa op een manier die kennelijk vaker voorkomt. Een bezoeker aan de Verenigde Staten kan onder meer op een H-1B-visum het land in, dat hem toestaat werk te verrichten waarvoor geen geschikte Amerikanen gevonden kunnen worden. Er worden echter maar 65.000 van die visa per jaar uitgegeven. Volgens Infosys werken 10.800 van de ongeveer 15.
Infosys HQ
© CC BY 3.0
CC BY 3.0

000 werknemers die het bedrijf in de VS heeft op zo'n visum. Een sollicitant had eerder al een gemeenschappelijke rechtszaak tegen Infosys aangespannen omdat zij meende wel degelijk geschikt te zijn voor een bepaalde baan die uiteindelijk naar iemand uit Bangladesh ging; die zaak loopt nog.

Misbruik van visa

Volgens de Texaanse rechtbank stelde Infosys willens en wetens duizenden Zuid-Aziaten te werk op een daarvoor ongeldig bezoekersvisum, was de administratie van het bedrijf opzettelijk rommelig om dat te verhullen en kregen de geworven werknemers expliciete instructies over wat ze wel en niet tegen de douane mochten zeggen. De Aziaten kregen een salaris dat ver onder Amerikaanse standaarden ligt. Omdat Infosys stappen heeft ondernomen om dergelijke 'missers' in de toekomst te voorkomen en heeft toegestemd in extern toezicht, blijft het waarschijnlijk bij deze schikking. Andere bedrijven moeten zich rekenschap geven van deze uitspraak, aldus het Openbaar Ministerie.

Infosys stelt nadrukkelijk alleen de arbeidswetten overtreden te hebben en niet wegens criminele acties veroordeeld te zijn. "Infosys ontkent en betwist beschuldigingen van systematische visumfraude, misbruik van visa of van immigratie. Die beweringen zijn onwaar en blijven onbewezen", aldus een verklaring van het bedrijf.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in