Overslaan en naar de inhoud gaan

Inflatie groter dan cao-loonstijging

De gemiddelde prijsstijging in Nederland kwam vorig jaar op 2,3 procent uit. Dit betekent dat de lonen een vol procentpunt achterlopen op de inflatie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. In de zakelijke dienstverlening, waartoe de ICT-sector wordt gerekend, namen de lonen iets sterker toe dan gemiddeld en wel met 1,5 procent. In 2010 bedroeg de gemiddelde loonstijging in de zakelijke dienstverlening nog 1 procent.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Van alle bedrijfstakken noteerden vervoer en communicatie de hoogste loonstijging in 2011 met 1,9 procent. Onderwijs was de enige bedrijfstak waar de lonen in 2011 daalden. Hoewel de cao-lonen in 2011 met mate stegen, is de stijging gedurende het jaar wel opgelopen. In het eerste kwartaal van dat jaar namen de lonen nog met 1,1 procent toe, in het laatste kwartaal was dit opgelopen tot 1,5 procent.

ICK-cao: plus 1,25 procent

Medewerkers die vallen onder de ICK-cao, zo’n 35.000 mensen die actief zijn bij hardwareproducerende en -verkopende bedrijven, kregen vorig jaar 1,25 procent meer loon dan het jaar ervoor. Dit resultaat werd na maandenlang onderhandelen tussen vakbonden en werkgevers bereikt. Dit jaar waren de partijen er sneller uit: na slechts twee weken onderhandelen werd voor 2012 een loonsverhoging afgesproken van 1,75 procent. Vakbond De Unie zette in op 2,7 procent, maar kwam er al snel achter dat dat een brug te ver was voor de ICK-werkgevers, gezien de onzeker economische toestand en de marktsituatie.

Salarisgroei voor derde jaar op rij gering

Uit de laatste editie van de Salary Survey die Automatisering Gids samen met Berenschot uitvoert, bleek ook dat de salarisgroei in de ICT voor het derde jaar op rij beperkt was. Gemiddeld kregen IT’ers er vorig jaar 1,9 procent bij. Het ging om de laagste gemiddelde loonstijging sinds 2003.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in