Ilse wil financiering voor groei in Europa

18 maart 1999
De Nederlandse Internet-zoekmachine Ilse wil binnen
een jaar een of meer financiers binnenhalen of een gang naar
de beurs maken, vertelt directeur Merien ten Houten.
Met de gratis E-mail-dienst ’Dolfijn’, de chatbox ’Ilse Chat’, de zoekmachine ’Ilse’ en de informatie op
de site trekt Ilse dagelijks 180.000 bezoekers. „Ilse is de grootste search-engine van Nederland”, vertelt Ten Houten.
De activiteiten zullen niet tot ons land beperkt blijven, als het aan hem ligt. „Dit jaar willen we met ’Ilse Europa’ beginnen, om van daaruit in het buitenland Ilse-varianten op te zetten. Het liefst zoeken we landen waar we tot de top kunnen behoren.” Dat moet onder meer in Frankrijk mogelijk zijn, verwacht hij.
Technologisch is het bedrijf van Robert Klep en Merien ten Houten klaar voor de stap naar het buitenland. „Je kunt in no-time een
lokale versie van Ilse neerzetten. Voeg daar in samenwerking met lokale partners de nodige content aan toe, en klaar is de site”, zegt
Ten Houten.
De marketing in het buitenland is echter een ander verhaal. Dat gaat
de financiële draagkracht van het bedrijf te boven. „In Nederland hebben we een goede naam opgebouwd. Onze sterkste troef is het grote aantal bezoekers. Dat hebben we in het buitenland niet. Om daar een product goed ’in de markt te zetten’, is vooral veel geld nodig”. Hij is daarom op zoek naar financiers. Zijn voorkeur gaat uit naar samenwerking, bijvoorbeeld met een investeringsmaatschappij. „We hebben ook wel aanbiedingen voor overnames gekregen, maar we willen vooral zelf op zoek naar financiering. Een overname zou niet zo goed uitkomen, want we verwachten nog een forse groei. Op een later tijdstip zou ons bedrijf meer opbrengen.”

Voorzichtig
Toon den Heijer van investeringsmaatschappij Gilde IT-fund, reageert voorzichtig op de vraag of hij positief staat tegenover een investering in Ilse. „Merien en ik hebben elkaar zojuist voor het eerst ontmoet en ik weet niet genoeg van Ilse om een goede inschatting te kunnen maken.” Wat Den Heijer aanspreekt, is de marktpositie van Ilse als de ’nummer een zoekmachine’ in ons land. „Ik zou in beginsel wel in Ilse willen investeren wanneer ze zich primair op de Benelux richten en hun media-activiteiten niet de overhand krijgen. Als ze hun Europese expansieplannen uitvoeren, zouden we nadrukkelijk vragen naar de strategie daarachter”, aldus Den Heijer.
Een andere mogelijkheid is een gang naar de beurs. Ten Houten: „Als je ziet hoe de beursnoteringen van Internet-bedrijven in de VS de lucht in schieten. De zwaartekracht wordt er gewoon opgeheven.”
Echter directeur P.P.F. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters waarschuwt in het laatste nummer van het verenigingsblad Effect:
„De belangrijkste bedreiging voor Internet-beleggers zijn de astronomische waarderingen. De beurswaarderingen voor deze bedrijven hebben elk contact met de werkelijkheid verloren.”

Automatisering Gids • mgo • 19-03-’99
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!